News

Mii de oameni la înmormântarea lui “Da Vinci” de la Kiev. Zelenski și premierul Finlandei și-au luat adio de la eroul Ucrainei

Ucraina a mai pierdut un erou, înmormântat cu onoruri vineri, la Kiev. La funeralii a fost prezent însuşi preşedintele Zelenski.
10.03.2023 | 18:29
Mii de oameni la inmormantarea lui Da Vinci de la Kiev Zelenski si premierul Finlandei siau luat adio de la eroul Ucrainei
Da Vinci a murit la Bahmut
ADVERTISEMENT

Vineri, la Kiev, mii de oameni au participat la înmormântarea lui Dmitro Koţiubailo (27 de ani), care a murit în bătălia de lângă Bahmut. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul finlandez Sana Marin, care se afla în vizită la Kiev, au fost, de asemenea, la înmormântare.

Da Vinci a murit la 27 de ani

Dmitro a fost comandantul Primului Batalion Mecanizat, care era cunoscut sub numele de “Lupii lui Da Vinci”. În 2021, a devenit cel mai tânăr soldat ucrainean care a fost declarat erou național, pentru serviciile sale în luptele de la anexarea Crimeei, până la războiul început anul trecut.

ADVERTISEMENT

“El a apărat independența și demnitatea poporului nostru încă din 2014. A fost unul dintre cei mai tineri eroi ai Ucrainei. Este unul dintre cei ai căror curaj, trecut și trăsături de caracter vor face pentru totdeauna parte din istoria Ucrainei”, spusese Zelenski la aflarea veştii că Dmitro a murit.

El a primit porecla Da Vinci pentru că este un iubitor de artă și a visat mereu să devină pictor. Dmitro s-a născut în 1995 în regiunea Ivano-Frankivsk şi a absolvit un liceu de artă. El este  nepotul artistei populare ucrainence, Ada Rogovţeva.

ADVERTISEMENT

În 2022 el a fost promovat la gradul de sublocotenent. De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie 2022, Dmitro a luptat ca parte a Brigăzii 1 Specializate a Forțelor Armate ale Ucrainei. Anul trecut, a fost inclus în lista Forbes 30 Under 30: Personalities of the Future.

Pe 9 martie, a avut loc o slujbă de pomenire în memoria sa în satul său natal, Bovşev din regiunea Carpaților, iar vineri s-a ţinut slujba de la Catedrala cu Sf Mihai cu cupole aurii, din Kiev. După aceasta, a fost organizat un rămas bun de la erou pe celebrul Maidan, locul marilor revolte din 2014.

ADVERTISEMENT

Potrivit informaţiilor oferite de serviciile militare ucrainene, Dmitro ar fi murit marţi, într-o bătălie de lângă Bahmut. În timpul uneia dintre lupte, un fragment de obuz rusesc l-a lovit pe Dmitri la gât, iar rana s-a dovedit a fi fatală.

Dmitro era mândru de rădăcinile lui, bunicul său făcând parte din Armata Insurecţională Ucraineană (UPA), o armată de partizani ucraineni, formată la 14 octombrie 1942, în Volînia, şi al cărei principal lider a fost Stepan Bandera.

ADVERTISEMENT

Cât timp a existat, UPA a luptat împotriva Wehrmachtul-ui și SS-ului nazist, Armiei Krajowa poloneză sau Armatei Roșii sovietice. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, UPA a continuat să lupte împotriva autorităților sovietice și a celor comuniste poloneze până pe la începutul deceniului al șaselea.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”