News

Mii de părinți din Olanda dau TikTok în judecată și cer despăgubiri de 1,4 miliarde de euro. Ce motiv au

Mai mulți părinți din Olanda dau în judecată TikTok și cer despăgubiri considerabile.
02.06.2021 | 21:33
Mii de parinti din Olanda dau TikTok in judecata si cer despagubiri de 14 miliarde de euro Ce motiv au
ADVERTISEMENT

Mii de părinți din Olanda sunt nemulțumiți de Tiktok și cer daune în valoare de 1,4 miliarde de euro. Aceștia au dat în judecată compania și cer să primească bani.

Mii de părinți din Olanda dau TikTok în judecată

Motivul pentru care sunt nemulțumiți părinții este că aplicația TikTok ar folosi datele personale ale copiilor care o folosesc, fără a le cere acordul. Din această cauză, ei au acționat în instanță compania.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre 64.000 de părinți olandezi care cer bani de la TikTok și care s-au aliat împotriva companiei. În acest sens a fost deschisă o anchetă.

Autoritatea olandeză de supraveghere a confidențialității a transmis că investighează modul în care aplicația gestionează datele tinerilor, mai ales în contextul în care TikTok a căpătat popularitate crescută în timpul pandemiei.

ADVERTISEMENT

Aceste date personale la care se referă părinții sunt, de fapt, informațiile personale ale copiilor, precum locația, numerele de telefon, videoclipuri, toate acestea fiind neavertizate suficient.

De asemenea, părinții spun că nimeni nu știe unde se duc, de fapt, aceste date sau ce se face cu ele.

ADVERTISEMENT

 Care a fost răspunsul TikTok

TikTok a răspuns acestor acuzații, pe care le-a catalogat drept nefondate și a transmis că prioritatea companiei este ca utilizatorii săi să se simtă în siguranță.

„Prioritatea maximă a TikTok este protejarea confidențialității și siguranței utilizatorilor noștri, în special a utilizatorilor noștri mai tineri. Credem că afirmațiile nu au merit și intenționăm să apărăm acțiunea cu fermitate”, a declarat purtătorul de cuvânt Gudrun Herrmann într-o declarație trimisă Reuters.

ADVERTISEMENT

Autoritatea Olandeză pentru Protecția Datelor a transmis că, odată cu popularitatea TikTok, problemele legate de confidențialitate au început să stârnească îngrijorări.

„Pentru mulți utilizatori, acesta este un mod important de a rămâne în contact cu prietenii și de a petrece timp împreună, în special în timpul crizei actuale a coronavirusului. Creșterea TikTok a dus la îngrijorări tot mai mari cu privire la confidențialitate.”, a declarat Autoritatea Olandeză pentru Protecția Datelor într-un comunicat.

De asemenea, aceeași autoritate a transmis că va verifica dacă „este necesar consimțământul părinților pentru ca TikTok să colecteze, să stocheze și să utilizeze datele personale ale copiilor”.

Autoritatea Olandeză pentru Protecția Datelor a mai transmis că investigația este în curs, iar rezultatele acesteia vor fi făcute publice undeva la finalul acestui an, când se va dovedi dacă părinții au dreptate sau nu, dar și dacă vor primi despăgubirile.

ADVERTISEMENT