News

Mii de români s-au trezit cu datorii la ANAF. Care este explicația Fiscului

23.04.2019 | 11:54
Mii de romani s-au trezit cu datorii la ANAF

Mii de oameni s-au trezit acasă cu plicuri de la ANAF care îi înștiințau că au datorii la stat. Multe dintre acestea sunt mai vechi chiar și de cinci ani și provin de la neplata asigurărilor de sănătate. Oamenii au fost înștiințați că urmează să fie executați silit, dacă nu-și plătesc datoriile!

Mii de români s-au trezit cu datorii vechi de 5 ani la ANAF

Mai mult, chiar și oameni care muncesc în străinătate de ani buni și plătesc acolo asigurări de sănătate s-au trezit datori vânduți în România tocmai din cauza asigurărilor de sănătate. În goana după bani, fiscul nu le-a dat prea multe explicaţii, ci doar termen de plată, 30 iunie, după care urmează executarea silită.

Cel mai rău este pentru românii care au avut un venit de doar câţiva lei, din dividende sau dobânzi bancare, de exemplu, pentru care trebuie să achite acum sute de lei. Diaspora s-a trezit și ea cu datorii, iar acum rudele rămase în ţara stau la ghişeele ANAF ca să afle ce e de făcut. Oamenii spun că este inechitabil să plăteşti o contribuţie pentru nişte servicii medicale de care nu ai beneficiat.

Datorii la ANAF
Oamenii au fost instiintati ca trebuie sa plateasca datoriile pana pe 30 iunie

”Micii, găleţile şi restul pomenilor nu se plătesc singure“

„Este inechitabil pentru că plăteşti în 2019 pentru perioada 2015 – 2016 şi atuncea nu ai beneficiat de serviciile medicale. Sau, dacă ai fost bolnav atunci, cei de la sănătate te-au obligat să plăteşti”, explică Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe.

Statul este disperat

Deputatul USR Claudiu Năsui expune într-o postare pe Facebook starea de alertă în care se află bugetul de stat, în legătură cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început vânătoarea de contribuabili pentru a suplimenta veniturile, spunând că ”micii, găleţile şi restul pomenilor nu se plătesc singure“.

„Disperare la bugetul de stat: ANAF-ul a început vânătoarea de contribuabili pentru a suplimenta veniturile. La scurt timp după expirarea perioadei de bonificaţie pentru taxele şi impozitele datorate la stat (31 martie a.c.), au început să apară mii de impuneri de plată a contribuţiilor pentru sănătate, trimise de ANAF, vechi şi de cinci ani.

Printre acestea, unele speţe sunt chiar ridicole: oameni care au încasat dobânzi de 12 lei în 2015 care acum se trezesc cu impuneri de plată de 348 lei, români care lucrează în străinătate şi care plătesc acolo contribuţii de sănătate, dar care acum sunt obligaţi să contribuie şi aici, deşi nu aveau cum să beneficieze de aceste servicii din moment ce nu erau în ţară, iar exemplele continuă.

Ce ne spun aceste cazuri? Că statul care se laudă cu o economie duduitoare şi cu creşteri în toate domeniile este de fapt disperat. Ministerul Finanţelor nu mai ştie de unde să se împrumute şi de unde să mai ia pentru a acoperi cheltuielile explodate. Toate măririle de salarii, ajutoarele sociale şi subvenţiile nu sunt gratis. Statul nu le acoperă din excedent, ci o face pe datorie.

Acum, noi suntem cei care suntem afectaţi de asta: descoperim datorii inventate, vechi de 4 sau 5 ani, care ajung să fie mai mari decât veniturile realizate. Să fie oare o coincidenţă că această foame de bani este înainte de nişte alegeri electorale importante care ne stau în faţă anul acesta şi cel viitor? În fond, micii, găleţile şi restul pomenilor nu se plătesc singure“, a scris Deputatul USR Claudiu Năsui.

Tags: