News

Mii de români, vacanțe în Grecia, de Paște! „Ne-am păcălit anul trecut cu România. Suficient”

04.05.2021 | 11:59
Mii de romani vacante in Grecia de Paste Neam pacalit anul trecut cu Romania Suficient
Românii au luat cu asalt Grecia cu ocazia sărbătorilor pascale. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mii de români au fost în vacanțe în Grecia de Paște! Culmea, spun agențiile de turism, mulți dintre ei au făcut-o pe cont propriu. Ar putea fi un semn evident că turismul intern va avea probleme, precizează oamenii din domeniu. Mai ales că, anul trecut, nu puțini turiști s-au întors cu amintiri neplăcute din țară.

Sărbătorile pascale au reprezentat prilejul perfect pentru români să meargă în Grecia. Vaccinați sau nu, cu teste PCR, turiștii au ajuns atât în partea continentală, cât și pe insule.

ADVERTISEMENT

Vizita lor a coincis cu relaxarea măsurilor în Grecia. Concret, elenii au redeschis tavernele și au făcut primii pași spre o viață normală. Românii n-au ezitat o clipă și s-au bucurat alături de gazdele lor de moment.

Mii de români, vacanțe în Grecia!

Vămile au fost luate cu asalt și câteva mii de mașini cu numere de România au intrat în ultimele zile pe teritoriul elen. Oamenii au transmis că au fost întâmpinați cu bucurie de vameși și că nu o dată testarea anti COVID-19 nici n-a mai avut loc.

ADVERTISEMENT

Ajunși la cazări, românii au avut parte de surprize din partea grecilor. Proprietarii de hoteluri și pensiuni au venit în întâmpinarea lor cu numeroase oferte. La fel au făcut-o și cei care lucrează la taverne.

Românii au spus că s-au simțit minunat într-o țară ospitalieră și abia așteaptă să revină la vară pentru un concediu sănătos. „Să știți că agențiile nu au dat lovitura în perioada aceasta. Cei care s-au dus în Grecia acum au făcut-o pe cont propriu. 

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Grecii au latura aceasta dezvoltată. Au învățat turismul ca la carte. Au venit cu oferte pentru prieteni, pentru foști turiști, au oferit suficient pentru a convinge. 

De aici, vă spun sincer, o să rezulte o problemă pentru România. Pentru că anul trecut mulți au rămas în țară. Acum, puțini mai sunt dispuși”, a zis Morea Alina, reprezentanta unei agenții de turism din București.

ADVERTISEMENT

Ce au găsit românii în Grecia

Șase luni de zile au fost închise tavernele, cafenelele şi restaurantele din întreaga Grecie. Multe dintre ele au funcționat în regim take away, dar sistemul nu era deloc unul atrăgător pentru turiști, ci se adresa strict localnicilor.

Românii care și-au luat inima în dinți și au plecat spre Grecia au fost întâmpinați, în primul rând, de temperaturi specifice sezonului estival. Apoi redeschiderea localurilor a reprezentat cireașa de pe tort.

Atena, Salonic, dar și insulele au fost luate cu asalt de oameni ieșiți din case pentru o gură de libertate. De altfel, conform statisticilor, nu mai puțin de 350 de mii de eleni lucrează în sectorul de restaurante.

Sursa foto – facebook

Redeschiderea teraselor a avut loc cu respectarea unor măsuri stricte. Concret, angajaţii au fost nevoiți să facă teste COVID-19 o dată pe săptămână, dar şi să poarte măşti sanitare.

De asemenea, cel mult şase persoane sunt autorizate la fiecare masă, iar închiderea teraselor este prevăzută la ora locală 23:00 pentru a respecta interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, aflată încă în vigoare la nivel naţional.

Grecia intenţionează să cheltuiască 11,6 miliarde de euro în acest an pentru a compensa efectele negative ale pandemiei de COVID-19, după cele 24 de miliarde de euro cheltuite în acelaşi scop în 2020.

Când se redeschide turismul oficial în Grecia

Dependenți de turism, grecii au încercat să respecte regulile. Executivul de la Atena speră ca 15 mai să fie o dată realistă, mai ales că aproape 20% din PIB-ul țării depinde de acest sector de activitate.

“Avem noi aliaţi: vaccinarea, autotestele şi vremea caldă, care ne fac să sperăm că această aventură fără precedent se va termina în curând”, a declarat și premierul Kyriakos Mitsotakis.

Sursa foto – hepta.ro

„Vom deschide pe 15 mai și vom deschide în siguranță, în ciuda pericolului”, a spus și ministrul turismului din Grecia, Harry Theocharis, în Parlamentul grec, cu privire la planul guvernului pentru redeschiderea sectorului turistic, pe fondul celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus care a afectat toate țările europene.

Grecii au luat în calcul un plan construit pe mai multe linii de apărare. Astfel, toți cei care vor să le intre în țară trebuie să prezinte fie un document de vaccinare, fie un rezultat negativ al testului coronavirus la sosire.

De asemenea va fi activat un sistem de control aleatoriu la frontieră, dar vor exista și hoteluri în carantină, astfel încât persoanele să poată rămâne auto-izolate.

Cum pot merge românii în Grecia

Există câteva condiții pentru românii care vor să meargă în Grecia. Aceștia vor avea nevoie de test PCR negativ, certificat de vaccinare sau formular de localizare.

„Am discutat cu ambasadoarea Greciei în România şi graniţele Greciei se vor redeschide pentru turişti, evident, cu nişte condiţii. Şi acelea sunt: un formular de localizare – şi acela este uşor completabil pe internet – sau cu certificat de vaccinare sau cu test PCR negativ.

Sursa foto – hepta.ro

Practic, sunt două momente: momentul intrării în Grecia, şi momentul revenirii în România. La momentul plecării în Grecia, turiştii români care ar dori să plece acolo ar avea nevoie de acest document care există şi acum pe internet, un test PCR negativ sau certificat de vaccinare”, a spus ministrul Economiei și Turismului Claudiu Năsui.

Referitor la întoarcerea în țară după o vacanță în Grecia, Năsui a transmis că atâta timp cât Grecia nu se află pe lista galbenă a țărilor cu rată mare de infectare, românii nu vor avea probleme la revenire.

Cum ar putea fi afectat turismul intern de plecările în Grecia

Românii care au mers în Grecia de Paște spun că abia așteaptă să revină în concediu. Oamenii au transmis că raportul calitate preț este unul perfect, spre deosebire de ce au întâlnit în 2020 în România.

„Ne-am păcălit anul trecut cu România. Suficient. Am fost în Deltă. Am rămas strict cu imaginile de acolo, cu minunăția locului, dar și cu o amintire de coșmar a unui patron care avea impresia că cei cazați la pensiunea lui sunt sclavii lui. 

Am fost la mare, ne-am blestemat zilele. Mamaia arată exact ca Mamaia, Dumnezeu să o ierte. La munte ne-au alergat urșii pe la Castelul Peleș.

Sursa foto – hepta.ro

Drumurile jalnice, servirea sub orice critică, mâncare proastă, personal neatent, needucat. Noi le-am întâlnit pe toate anul trecut.

Acum, vă rog, să-mi dați un motiv pentru care să mă întorc și să nu merg în Grecia unde am primit o ofertă cu două nopți de cazare gratis și unde mă așteaptă fructele de mare și toți cu zâmbetul pe buze?”, a explicat Druncea Florinel, unul dintre turiștii care s-au arătat dezamăgiți de cele găsite în țară.

Câți români merg anual în Grecia

Românii reprezintă o cotă parte serioasă din turismul elen. Cele câteva mii de afaceri pe care le dețin grecii în domeniu se bazează din plin pe banii aduși de români.

Sursa foto – hepta.ro

De altfel, elenii spun că aproape 1,5 milioane de români vin anual în țara lor. Fiecare turist român în parte cheltuia în jurul a 450 – 500 de euro.

Sunt bani serioși care ies din România și merg în economia altei țări. Mai mulți factori poartă vina. Oamenii acuză infrastructura, dar și felul în care românii înțeleg să facă turismul.

ADVERTISEMENT