News

Mijloacele de transport în comun nu mai circulă în Constanța. Șoferii de autobuz au intrat în grevă

Șoferii transportului în comun din Constanța au intrat în grevă. Aceștia sunt nemulțumiți de salarii.
01.11.2021 | 11:29
Mijloacele de transport in comun nu mai circula in Constanta Soferii de autobuz au intrat in greva
Șoferii autobuzelor din Constanța au intrat în grevă. Sursa foto: ctbus.ro
ADVERTISEMENT

În Constanța nu circulă niciun mijloc de transport în comun, luni, 1 noiembrie. Șoferii de autobuze au decis să intre în grevă până li se vor mări salariile.

Anunțul a fost făcut de către compania de transport locală CT BUS, care și-a prezentat, totodată, scuze pentru că i-a pus pe călători în dificultate.

ADVERTISEMENT

Peste 300 de persoane protestează în curtea CT BUS

În curtea CT BUS protestează în jur de 300 de persoane. Nu sunt doar șoferi, ci și alte categorii profesionale din cadrul CT BUS.

”Vă oferim scuze pentru disconfortul creat şi vă asigurăm că facem demersuri pentru rezolvarea acestei situaţii!”, a comunicat CT BUS.

ADVERTISEMENT
Protest în curtea CT BUS. Sursa foto: Ziua de Constanța

 

”Aproximativ trei sute de salariați din toate categoriile de personal protestează în curtea CT BUS cu privire la ignorarea din partea autorităților pentru revenndicările sindicale și eșuarea negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă.

Nu sunt numai șoferii. Sunt șoferi, sunt mecanici. Urmare a ședinței de vineri din consiliul local prin care s-a aprobat prețul pe kilometru nu permite acordarea de credite salariale pentru o salarizare decentă în CT BUS, oamenii, în mod spontan, au hotărât să protesteze”, a spus pentru publicația locală Ziua de Constanța, Emil Tatu, avocatul  sindicatului CT BUS.

ADVERTISEMENT
Șoferii de la CT BUS vor salarii mai mari. Sursa foto: Ziua de Constanța

 

Aristide Cătălin Dumitrache, directorul CT BUS, a explicat faptul că totul are loc după ce au avut negocieri referitoare la majorarea salariilor șoferilor de autobuze, dar care au eșuat.

”Îmi cer scuze constănţenilor pentru situaţia creată, mai ales într-o zi de luni, de muncă, şi pe o asemenea vreme. Conducătorii auto refuză să iasă pe traseu, pentru că negocierile privind salariile au eşuat.

ADVERTISEMENT

Ştiu că este un serviciu esenţial, dar dumnealor au lăsat maşinile la poartă şi refuză să iasă pe traseu”, a precizat și Aristide Cătălin Dumitrache.

Șoferii de la CT BUS, scrisoare către primarul Constanței

Șoferii de la CT BUS au trimis chiar și o scrisoare primarului Constanței, Vergil Chițac, prin care îi atrag atenția că ei lucrează fără pauză de masă sau repaus săptămânal. Unii conducători auto nu sunt plătiți corespunzător pentru orele făcute în plus.

” (…) Nu cred domnule primar și domnilor consilieri că ați fost informați că șoferii lucrează fără pauze de masă, fără perioada de repus săptămânal, se încalcă codul muncii în privința repausului, în privința depășirii și a orelor suplimentare legale care se efectuează doar în situații deosebite.

Cred că nu cunoașteți faptul că sunt șoferi care au lucrat până la 300 ore/lună și cu toate acestea, în raport cu condițiile în care s-au lucrat aceste ore, nu se plătesc conform codului muncii, ex: orele suplimentare se plătesc c-un spor de 100%, dar tot ce depășește cele 32 ore suplimentare legale, ar trebui plătite cu dublul compensației (art.137 codul muncii) fapt care la CTBUS nu se întâmplă (…)”, este menționat în scrisoarea șoferilor de la CT BUS.

Salariile conducătorilor auto ar fi trebuit mărite până acum cu 600 de lei.

” (…) Domnule primar am fost la dumneavoastră în birou, ați fost deschis cu noi, chiar jovial, ne-ați promis acordarea unui spor de condiții deosebite, ne-ați dat temă mie și domnului director Dumitrache Cătălin ca să facem studiu cu sporurile acordate de celelalte orașe, ne-ați promis acordarea unei sume suplimentare la buget pentru a acoperii acordarea acestui spor, noi am transmis colegilor ce ne-ați promis, fapt care nu s-a mai întâmplat.

Domnule primar într-un interviu la radio ați afirmat căci până la sfârșitul anului vom avea o mărire de 600 lei de angajat promisiune care e pe cale de a nu se concretiza (…)”, au mai precizat șoferii CT BUS în scrisoare.

Salariul unui șofer de la CT BUS

CT BUS dispune în prezent de un total de 405 conducători auto. Salariile diferă în funcție de vechime, iar un debutant are 3.400 lei/3600 lei. La acestea se  adaugă 25% spor vechime,  5% sport de fidelitate, ore suplimentare achitate cu cu 200-325%, plus vouchere și tichete.

ADVERTISEMENT