ADVERTISEMENT
News

Mike Pence îl sfidează din nou pe Donald Trump. Vicepreședintele participă la instalarea lui Biden

Autor: Adrian Ilie | 10.01.2021 | 15:18
Mike Pence îl sfidează din nou pe Donald Trump. Vicepreședintele participă la instalarea lui  Biden
Vicepreședintele SUA, Mike Pence/ Foto: Hepta

Vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, va participa la ceremonia prin care președintele ales, Joe Biden, își va începe mandatul, programată pe 20 ianuarie. Donald Trump anunțase că nu va asista la preluarea mandatului de către succesorul său, transmite News.ro, preluând CNN.

ADVERTISEMENT

Surse politice apropiate de vicepreședintele Mike Pence au afirmat că acesta este hotărât să participe la ceremonia  chiar dacă președintele în exercițiu nu va fi prezent.

Inițial, CNN preciza că Pence ar fi  vrut să participe doar dacă va primi o invitație din partea echipei lui  Joe Biden.

Joe Biden: „Am fi onorați să-l avem pe Mike Pence alături”

Ulterior, președintele ales a spus că ar fi bucuros dacă Mike Pence ar fi prezent la ceremonia din 20 ianuarie. „El este binevenit. Mike, vicepreşedintele, este binevenit. Am fi onoraţi să îl avem alături acolo şi să mergem mai departe cu tranziţia”, a afirmat Joe Biden.

ADVERTISEMENT

Tot vineri, Donald Trump, încă președinte, a spus  că nu va participa la depunerea jurământului de către Joe Biden.

Este unul dintre puţinele lucruri în privinţa cărora el şi eu suntem de acord. Este un lucru bun faptul că nu vine. A fost o ruşine pentru ţară, ne-a făcut de ruşine în lume. Nu este demn să fie în funcţie”, a ripostat Joe Biden.

Distanțarea lui Mike Pence față de președintele Donald Trump a devenit evidentă după ce vicepreședintele a refuzat să să fie autorul ultimei manevre prin care președintele încă în funcție spera să întoarcă rezultatul alegerilor.

ADVERTISEMENT

Bazându-se pe o interpretare hazardată a unei prevederi constituționale, Trump îi ceruse lui Pence să decidă unilateral care sunt voturile electorilor luate în calcul la confirmarea în Congres a câștigătorului alegerilor prezidențiale.

Mike Pence a refuzat să blocheze desemnarea lui Biden ca președinte

Procedura de alegere a președintelui și vicepreședintelui Statelor Unite a fost clarificată în 1804 prin Amendamentul XII la Constituție. Acesta prevede ca, după ce electorii rezultați din alegeri și-au exprimat votul pentru un candidat sau altul, voturile lor să fie certificate de către Congres.

ADVERTISEMENT

Președintele Senatului, în prezența membrilor Senatului și Camerei Reprezentanților, va deschide toate certificatele (primite din partea statelor federale unde și-a exprimat electorii votul – n.red.) și voturile vor fi apoi numărate”, este una dintre prevederile amendamentului.

Potrivit Constituției, președintele de drept al Senatului este vicepreședintele SUA, în cazul de față Mike Pence. Unii republicani susțin că prevederea de mai sus îi dă dreptul discreționar vicepreședintelui să decidă care voturi sunt numărate și care nu, fără să fie nevoie de votul celor două Camere ale Congresului. Intepretarea aceasta a fost preluată și de către Trump într-o încercare disperată de a-l împiedica pe Joe Biden să devină președinte.

ADVERTISEMENT

Marți, înainte ca Congresul să se reunească pentru validarea voturilor electorilor, Donald Trump l-a avertizat din nou pe Pence. „Vicepreședintele are puterea să respingă electorii  aleși în mod fraudulos”, a scris Trump pe Twitter.

Forțat să-și clarifice poziția, Pence a prezidat ședința Congresului conform procedurii standard de până acum, supunând la votul plenului voturile exprimate de fiecare stat, procedură în urma căreia Trump a pierdut oficial alegerile.

După ședință, Mike Pence a făcut o declarație în care, pentru prima dată, s-a distanțat fără echivoc de Donald Trump.

ADVERTISEMENT

Nu cred că fondatorii țării noastre au intenționat să investească vicepreședintele cu autoritatea unilaterală de a decide care voturi electorale să fie numărate în timpul sesiunii reunite a Congresului și niciun vicepreședinte din istoria Americii nu și-a asumat vreodată o astfel de putere. După judecata mea, jurământul de a apăra Constituția mă împiedică să pretind autoritatea unilaterală de a stabili care voturi electorale să fie numărate și care nu”, a spus Mike Pence.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!