News

Mike Pompeo anunță victoria lui Donald Trump. Cum vor republicanii să răstoarne alegerile din Pennsylvania

11.11.2020 | 11:39
Mike Pompeo anunta victoria lui Donald Trump Cum vor republicanii sa rastoarne alegerile din Pennsylvania
ADVERTISEMENT

Republicanii continuă să refuze faptul că Joe Biden va fi noul președinte al Statelor Unite. În acest sens, Mike Pompeo, secretarul de stat SUA, a ieșit public cu o declarație în care spune că Donald Trump va rămâne încă patru ani la Casa Albă.

Într-o perioadă în care toată presa de peste ocean îl dă ca și plecat pe candidatul republicanilor de la Washington, subalternul lui Trump, Mike Pompeo, a venit în fața presei și a vorbit de o ”tranziție lină spre a doua administrație Trump”.

ADVERTISEMENT

La această oră, echipa de campanie a lui Donald Trump are pe rol mai multe procese în statele cheie din SUA, încercând să demonstreze că scrutinul de pe 3 noiembrie a fost fraudat. Bazându-se pe succesul în justiție, republicanii nu acceptă eșecul.

Mike Pompeo dă ca sigură victoria lui Donald Trump la alegerile din SUA

Mike Pompeo, mâna dreaptă a lui Donald Trump de la Casa Albă, a uimit presa din SUA, marți, atunci când, de la sediul Departamentului de Stat american, a spus, cu subiect și predicat, că se pregătește o ”tranziție lină spre a doua administrație Trump”.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat de la Washington nu a făcut absolut nicio remarcă despre faptul că Joe Biden este dat drept câştigător al alegerilor, acesta având aproximativ 4,7 milioane de voturi în plus faţă de Donald Trump.

Pompeo s-a axat, în ieșirea sa publică din ziua anterioară, pe diferitele procese demarate în instanţă de echipa de campanie a lui Trump, în ciuda faptului că niciuna dintre acuzaţiile de fraudă aduse de președintele american şi susținătorii săi nu sunt substanțiale.

ADVERTISEMENT

”Vom avea o tranziție lină spre a doua administrație Trump. Lumea se uită la ce se întâmplă. Vom număra toate voturile, iar atunci când procesul se va fi terminat vor fi selectați electorii. Avem o procedură, iar Constituția o arată destul de clar.

Lumea trebuie să aibă încredere că tranziția necesară pentru ca Departamentul de Stat să fie funcțional va fi încununată de succes pentru președintele care se va afla în funcție în 20 ianuarie”, a spus Pompeo, conform The Guardian.

ADVERTISEMENT

Departamentul de stat nu a intrat până în prezent în legătură cu echipa de tranziţie a lui Joe Biden şi toate agenţiile guvernamentale au fost instruite să-şi formuleze bugetele pentru anul următor ca şi cum Trump ar fi fost reales.

Modul ciudat în care republicanii vor să răstoarne alegerile din Pennsylvania

Încă dinainte de anunțate rezultatelor preliminare, echipa de campanie a președintelui Trump a intentat mai multe procese în cinci state în cadrul alegerilor din 2020.

Republicanii știu că dacă vor să invalideze victoria proiectată a democratului Joe Biden, au nevoie de o victorie în Pennsylvania, stat cu 20 de voturi electorale, scrie Business Insider.

Astfel, Trump ar trebui să conteste avantajul de 45.000 de voturi al lui Biden în Pennsylvania și să câștige Arizona, Georgia și Alaska. Paradoxal, procesele intentate până acum de echipa lui Trump nu oferă o cale spre victorie.

Într-o plângere de 85 de pagini depusă luni la o curte federală din Pennsylvania, campania președintelui republican a identificat aproximativ 14.000 de voturi pe care le contestă, un total insuficient.

Echipa lui Trump susține însă că numeroase alte nereguli au avut loc în procesul electoral din acest stat, afirmând, de exemplu, că observatorii săi nu au primit acces în secțiile de votare.

Principalele puncte din plângerea penală înaintată de republicani în Pennsylvania.

  • 2 votanți di Fayette (Pennsylvania), au spus că au primit în poștă buletinele de vot deja completate. Un procuror din acest comitat, citat în plângerea formulată de echipa lui Trump a declarat în luna octombrie că investighează incidentul
  • 9 buletine militare au fost găsite într-un coș de gunoi în plicuri nemarcate. Procurorii federali au declarat în septembrie că investighează incidentul. Nu este clar dacă voturile au fost exprimate în alegerile primare sau generale din Pennsylvania
  • 2 alegători au avut voie să voteze în persoană, chiar dacă lucrătorii de la secția de vot îi înregistraseră deja că au votat prin corespondență, susține plângerea. Echipa de campanie a lui Trump nu a menționat nicio sursă pentru această acuzație iar avocații care au intentat procesul nu au răspuns imediat solicitării Insider pentru mai multe informații
  • Unui alegător i s-a refuzat un buletin de vot provizoriu după ce a încurcat trimiterea buletinului primit prin poștă, conform procesului. Campania Trump nu a menționat o sursă pentru acuzație și nici nu a denumit persoana căreia i s-a refuzat votul iar avocații care au intentat procesul nu au răspuns imediat solicitării Insider pentru mai multe informații

Conform proiecțiilor media din SUA, democratul Joe Biden ar fi fost ales al 46-lea președinte al Statelor Unite, câștigând alegerile în fața lui Donald Trump.

Eșecul lui Trump este cu atât mai dureros cu cât el devine primul președinte în exercițiu care ratează obținerea unui al doilea mandat din 1992, când președintele George H. W. Bush a pierdut în fața lui Bill Clinton.

ADVERTISEMENT