Sporturi

Mike Tyson, în faliment după ce a cheltuit peste 400 de milioane de dolari! O fermă de canabis l-a salvat

28.11.2020 | 16:14
Mike Tyson in faliment dupa ce a cheltuit peste 400 de milioane de dolari O ferma de canabis la salvat
Mike Tyson, în faliment după ce a cheltuit 300 de milioane de dolari! Afacerea cu canabis l-a salvat
ADVERTISEMENT

De la 400 de milioane de dolari la faliment e doar un singur pas. Cum e posibil acest lucru? Ne-o spune celebrul pugilist american Mike Tyson, care e gata să revină în ring la vârsta de 54 de ani. L-au readus pe linia de plutire… drogurile!

După o pauză de 15 ani, „Iron” Mike va boxa din nou sâmbătă noaptea (duminică, 29 decembrie, ora 04:00, ora României), iar adversar îi va fi Roy Jones Junior. Partida va fi una demonstrativă, dar și așa interesul pe care l-a stârnit este unul enorm, milioane de oameni de pe întreaga Planetă așteptând cu sufletul la gură confruntarea.

ADVERTISEMENT

Cei doi pugiliști vor avea burse egale pentru acest meci, câte zece milioane de dolari de căciulă, însă veniturile li se vor putea dubla din procentele pe care le vor încasa din pay-per-view. O sumă imensă față de ce mai are Mike Tyson în prezent, însă infimă față de averea de peste 400 de milioane de dolari căruia i-a dat cu piciorul în numai câțiva ani.

Mike Tyson a declarat falimentul în 2003, după ce a pierdut toată averea de 400 de milioane de dolari

Mike Tyson este unul dintre cele mai mari nume din sportul mondial. În 1986, devenea cel mai tânăr campion mondial la categoria grea, la numai 20 de ani, 4 luni şi 22 de zile. În scurt timp, a reuşit să unifice toate cele trei centuri: WBA, WBO şi ITF, fiind primul om din istorie care se poate lăuda cu această performanţă greu de egalat.

ADVERTISEMENT

Odată cu succesul în ring a venit şi belşugul financiar. Încasările de la meciuri, contractele de publicitate şi alte proiecte i-au adus rapid peste 400 de milioane de dolari în conturi. A irosit toată averea şi, în 2003, şi-a declarat falimentul.

Pe ce și-a risipit Mike Tyson averea de 400 de milioane de dolari

  • Petrecere cu 700 de invitați, în frunte cu Donald Trump! L-a costat doar… 400.000 de dolari

În anii ’90, Mike Tyson se bucura de popularitate mondială, fiind unul dintre cele mai cunoscute nume din sport, indiferent de disciplină. Evident, statutul de VIP „trebuia” dublat cu un stil de viaţă pe măsură. Party-uri extravagante, maşini și vile de lux, plăceri extrem de scumpe, cadouri ireale pentru soţie, bijuterii şi multe altele au însemnat un declin rapid.

ADVERTISEMENT

La petrecerea de 30 de ani (1996), Iron Mike a avut 700 de invitaţi din lumea bună. Printre ei, inclusiv Donald Trump, fostul preşedinte al SUA. Nota de plată? 400.000 de dolari!

  • Și-a luat un conac cu 24 de dormitoare. A dat pe el 3.000.000 de dolari. Un mizilic…

La capitolul automobile, cheltuielile totale s-au ridicat la aproape 4,5 milioane de dolari. Unul dintre cele 328 de Lamborghini LM002 existente în întreaga lume era parcat în garajul lui Tyson. Alături stăteau un Hummer H2 sau Cadillac Escalade, toate SUV-uri scumpe. O maşină „de rasă”, ca Bentley Continental SC, nu putea lipsi, chiar dacă ea costa jumătate de milion de dolari.

ADVERTISEMENT
Mașinile de lux i-au scos din buzunar lui Mike Tyson peste 4,5 milioane de dolari

Un adevărat conac din Connecticut i-a scos 3 milioane de dolari din cont. Avea 24 de dormitoare! Plus lift pe 4 etaje, piscină, sală de cinema şi de disco, dar şi un teren de baschet ce respecta toate normele NBA. După un an şi jumătate a încercat să vândă proprietatea cu 22 de milioane. N-a reuşit. O casă nu-i era de ajuns, aşa că şi-a mai luat una în Nevada (2,4 milioane de dolari) şi alta în Los Angeles, la un preţ similar.

Acest conac cu 24 de dormitoare l-a costat „doar” 3 milioane de dolari
  • I-a cumpărat soției o… cadă de aur masiv!

Soţiei Robin Givens i-a dăruit o… cadă! De aur masiv!! Ca să se poată relaxa liniştită. Deşi nu ştim cum te poţi relaxa în 2,2 milioane de dolari… Povestea de iubire a durat doar un an, Robin acuzându-și soțul că a amenințat-o cu moartea. Divorțul nu l-a costat decât 10 milioane de dolari.

Divorțul de Robin Givens l-a mai „ușurat” de 10 milioane de dolari
  • Doi tigri bengalezi l-au făcut să uite de singurătate. Au costat fiecare 70.000 de dolari

Ca să uite de singurătate după despărțirea de Robin, Mike şi-a luat şi doi tigri bengalezi. Avea nevoie de „animăluţe” de companie demne de un campion mondial. 70 de mii de dolari a costat fiecare exemplar, iar hrana lor îl „seca” de aproape 200.000 de dolari pe an.

Bijuteriile au reprezentat o altă slăbiciune pentru campionul de box. Tocmai de aceea, a dat 800.000 de dolari pe un ceas. În 2003, a declarat falimentul!

Problemele cu legea

Copilul Mike Tyson nu a fost cel mai cuminte. Până la 13 ani avea deja 38 (!!!) de arestări, pentru infracţiuni minore şi bătăile aplicate celor care îl luau peste picior din cauza vocii subţiri şi a defectului său de vorbire.

Adevăratele probleme au venit în iulie 1991, când a fost acuzat de viol. Victima era Miss Black Rhode Island, o tânără de 18 ani. Procesul a avut loc la începutul lui 1992. Iron Mike a negat acuzaţiile, susţinând că actul a fost consimţit de Miss. După 10 ore de deliberate, juriul l-a găsit vinovat. După alte proceduri legale, în cele din urmă boxerul a fost condamnat la 6 ani de detenţie, plus 4 de probaţiune. A ieşit după mai puţin de 3 ani.

În decembrie 2006, a fost din nou arestat. De data aceasta, pentru suspiciune de conducere sub influenţa substanţelor narcotice şi posesie de droguri. S-a internat la o clinică specializată în dependenţă. Sentinţa a fost de 24 de ore în închisoare şi 360 de ore de muncă în folosul comunităţii.

În 2009, a fost din nou reţinut pentru o altercaţie cu un fotoreporter în aeroportul internaţional din Los Angeles. Acuzaţiile au fost retrase.

Cum și-a revenit Mike Tyson după falimentul răsunător

  • Cinematografia l-a readus pe calea cea bună

După falimentul declarat în 2003, a revenit în ring pentru două meciuri, pierdute amândouă. Uşor-uşor, însă, o serie de decizii corecte l-a adus din nou pe un drum bun. Deşi mai avusese apariţii episodice în producţii de film, s-a lansat cu adevărat în actorie, jucându-se pe el însuşi, într-o variantă stilizată, în comedia de succes „Marea mahmureală”, în 2009. De atunci şi până acum, a mai fost implicat în peste 30 de proiecte.

Este, de asemenea, autorul unui podcast de succes, intitulat „Hotboxin” şi a colaborat cu Spike Lee într-un turneu autobiografic de stand-up comedy.

  • Vinde canabis de 600.000 de dolari pe lună! Legal…

În domeniul afacerilor, a pus la punct, împreună cu partenerul lui Alki David, un imperiu al… canabisului! Dar totul legal. Încasările trec de 600.000 de dolari lunar. Proiectul este în continuă expansiune şi există planuri pentru o cultură de 1,7 hectare.

În acest moment, averea lui Mike Tyson este estimată la 3 milioane de dolari. Dar e doar începutul unei noi ascensiuni. Și nu e deloc rău pentru un om care era falit în urmă cu 17 ani!

  • 200.000 de dolari cheltuia anual Mike Tyson pentru hrana celor doi tigri bengalezi
  • 2.200.000 de dolari a dat Mike Tyson pe o cadă de baie din aur masiv, pe care i-a făcut-o cadou soției Robin Givens. Drept răsplată, aceasta a divorțat după un an și i-a mai luat 10 milioane de dolari din conturi
ADVERTISEMENT