Life

Miliardarii lumii se bat pe lucrările lui! Povestea genialului pictor român Adrian Ghenie

21.04.2021 | 14:45
Miliardarii lumii se bat pe lucrarile lui Povestea genialului pictor roman Adrian Ghenie
Adrian Ghenie, alături de cele mai recente doua lucrări vândute. Sursă foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Numele lui Adrian Ghenie (43 ani) este din nou în atenția iubitorilor de artă! Două dintre lucrările sale – “Self-Portrait in 1945” şi “The Trip” – au fost vândute de casa de licitații Sotheby’s, din Hong Kong, cu 6,2 milioane de euro. Dar cine este Adrian Ghenie și cum a ajuns cel mai bine cotat pictor român contemporan? Geniul născut în Baia Mare și stabilit, în prezent, în Berlin are o poveste de viață fascinantă. 

Adrian Ghenie este absolventul Universității de Artă şi Design din Cluj-Napoca, nu face parte dintr-o familie de artiști, iar talentul său a fost decoperit de o vecină a familiei. Observându-i abilitățile la desen, i-a oferit mai multe cărți despre artă și l-a ajutat să-și dezvolte tehnica.

ADVERTISEMENT

Tatăl lui Adrian Ghenie a murit chiar în perioada în care el susținea examenul de bacalaureat, iar ulterior a picat și admiterea de Universitatea de Artă și Design. A intrat la a treia încercare, și-a dezvoltat o tehnică aparte, neconvențională, spontană și, în loc de pensule, folosește un cuțit de paletă și stencil pentru a picta. Adrian Ghenie mărturisea că acesta este motivul pentru care cele mai multe dintre elementele picturilor sale sunt, de fapt, un rezultat al accidentului și nu al intenției.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Adrian Ghenie (@adrian.ghenie)

Cine este Adrian Ghenie, cel mai valoros pictor român contemporan

După ce, în 2001, a absolvit Universitatea de Arte din Cluj-Napoca, a fondat, în 2005, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă ulterior și în Berlin. Până în 2013, viața lui a fost împărțită între România și Germania, dar, în final, a ales să se stabilească în Berlin, unde este considerat cel mai valoros pictor român contemporan.

ADVERTISEMENT

În 2016, în timpul unui eveniment din Alexadria, la care a fost invitat pentru a se întâlni cu mai mulți tineri pasionați de pictură, Adrian Ghenie dezvăluia că 60% din lucrări le distruge, dacă nu i se par geniale.

Tranzacțiile fabuloase ale tablourilor lui i-au crescut renumele, dar românul spunea că nu a fost așa dintotdeauna. Până să ajungă conștient de valoarea lucrărilor sale le-a dat pe nimic, iar mai multe picturi au ajuns să fie vândute între cumpărători pe sume colosale, în diverse case de licitații.

ADVERTISEMENT

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Adrian Ghenie (@adrian.ghenie)

În prezent, miliardarii lumii se bat pentru ca lucrările lui Adrian Ghenie să ajungă în colecțiile lor, iar recordul înregistrat de pictorul român a fost atins în 2016, când pictura “Nickelodeon” a fost vândută pentru 9 milioane de dolari. Unul dintre admiratorii săi celebri este François Pinault, CEO al grupului Kering, iar omul de afaceri japonez Yusaku Maezawa se află printre cumpărătorii de lux ai tablourilor realizate de Adrian Ghenie.

Adrian Ghenie, cunoscut pentru refuzul de a oferi interviuri

Cei care-l cunosc știu că Adrian Ghenie nu oferă interviuri, iar cei care au încercat să-i afle povestea succesului s-au lovit de același zid. Și în timpul evenimentelor pe care le organizează acceptă cu greu să fie luat la întrebări și preferă să-și exprime trăirile prin artă. E singurul moment în care simte că se exprimă așa cum vrea, deși, cu siguranță ar avea multe de spus.

ADVERTISEMENT

“Self-Portrait in 1945” şi “The Trip”, vândute cu 6,2 milioane de euro

Luni, 19 aprilie, celebra casă de licitații Sotheby’s, din Honk Kong, a anunțat că două dintre tablourile care poarta semnătura românului au fost adjudecate pentru 6,2 milioane de euro.

“Self-Portrait in 1945” (n.r. Autoportret în 1945 ) a fost cumpărat cu 1,15 milioane de euro, iar “The Trip” (n.r. Excursia) a fost adjudecat pentru 5, 14 milioane de euro.

 

ADVERTISEMENT