News

Miliardarul singuratic care vrea să-și lase averea propriului grădinar. “Familia sa l-a atacat”

Deținătorul imperiului Hermès vrea să-i lase moștenire o mare parte din avere propriului grădinar. Suma se ridică la mai multe miliarde de euro
01.01.2024 | 16:53
Miliardarul singuratic care vrea sasi lase averea propriului gradinar Familia sa la atacat
Averea uriașă pe care ar putea-o primi moștenire muncitorul emigrant. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Miliardarul elvețian Nicolas Puech, cu o avere estimată la peste 10 miliarde de euro, vrea să-și lase cea mai mare parte din moștenire grădinarului său, un muncitor care a emigrat din Maroc. Procedura legală presupune ca miliardarul elvețian, unul dintre moștenitorii imperiului Hermès, să-l adopte întâi pe angajatul său.

Miliardarul care vrea să-și lase moștenirea grădinarului

Miliardarul în vârstă de 80 de ani, Nicolas Puech, urmașul dinastiei Hermès, nume emblematic în industria modei, ar fi orchestrat o saga de succesiune uluitoare care implică adoptarea grădinarului său în vârstă de 51 de ani. Această mișcare neortodoxă are rolul de a transmite imensa sa avere și proprietățile sale imobiliare angajatului său.

ADVERTISEMENT

Puech, care este necăsătorit și fără copii, ducând o viață de singuratic, plănuiește să îl desemneze în mod legal pe “fostul său grădinar și om de serviciu”, provenit dintr-o “modestă familie marocană”, drept moștenitorul său de drept, după cum a relatat publicația elvețiană Tribune de Genève.

Puech, descendent din a cincea generație a lui Thierry Hermès, care a pus bazele casei de modă de lux în 1837, deține o parte considerabilă din compania evaluată acum la 220 de miliarde de dolari, situându-se printre cele mai bogate persoane fizice din Elveția, cu o avere estimată între 10,3 și 11,4 miliarde de dolari (Nicolas Puech deține 5,7% din acțiunile Hermès).

ADVERTISEMENT

Presa elvețiană scrie că Nicolas Puech a inițiat procedurile legale pentru a oficializa adopția grădinarului său, susținut de o echipă juridică formidabilă, în condițiile în care această decizie, cel mai probabil, va declanșa un adevărat război juridic în familie.

Grădinarul miliardarului elvețian ar fi căsătorit cu o femeie din Spania, cu care are doi copii, și ar urma să moștenească o parte semnificativă din averea lui Puech, care include achiziționarea unor proprietăți substanțiale în Marrakesh, Maroc și Montreux, Elveția, evaluate la 5,9 milioane de dolari. Altfel, presa elvețiană notează că nu se cunosc alte detalii despre legăturile lui Puech cu „grădinarul și omul de serviciu” al familiei, sau de cât timp a lucrat pentru acesta.

ADVERTISEMENT

Totuși, istoricul relației lui Nicolas Puech cu Hermès oferă o posibilă explicație asupra motivației din spatele acestei alegeri atipice pentru moștenirea sa. Puech a declanșat o ruptură în familie în 2014, când a refuzat să își unească participațiile cu ceilalți membri ai familiei – în frunte cu fratele său Bertrand Puech – pentru a întări controlul asupra mărcii și a respinge presiunea rivalului LVMH, care a achiziționat o participație substanțială în Hermès.

Plecarea lui Puech din consiliul de administrație al companiei în mijlocul tulburărilor a semnalat o ruptură iremediabilă cu rudele sale. “A demisionat pentru că se simte de mai mulți ani asediat de membrii familiei sale, care l-au atacat pe mai multe fronturi, nu doar în ceea ce privește LVMH”, a declarat la vremea respectivă un purtător de cuvânt al lui Puech.

ADVERTISEMENT

O luptă legală pentru moștenirea de miliarde

Planul neconvențional al lui Puech se confruntă însă cu provocări formidabile, date fiind obstacolele juridice complexe pentru o adopție de adulți, un eveniment extrem de rar în Elveția. Presa elvețiană scrie că cerințele pentru astfel de adopții stipulează o relație anterioară în timpul anilor de minoritate ai adoptatului – o condiție potențial dificil de îndeplinit.

În plus, la orizont se profilează o serie de angajamentele conflictuale. Nicolas Puech își dedicase anterior averea fundației filantropice Isocrates, care se ocupă cu combaterea dezinformării și care fusese înființată chiar de către acesta. Încercările de retragere a acestui angajament ar putea declanșa o luptă juridică acerbă.

Fundația a precizat, într-o declarație citată de Fortune, că se opune oricărei anulări unilaterale a contractului de moștenire, semnalând astfel o potențială confruntare. În acest context, manevra cu adopția grădinarului ar putea servi drept tactică legală pentru a preîntâmpina orice intervenție a fundației în testamentul lui Puech.

Contractul ar fi prevăzut ca cele aproximativ 6 milioane de acțiuni ale lui Puech la Hermès să fie lăsate fundației – cu excepția cazului în care Puech devine tată, caz în care copilul său ar avea dreptul la o parte din moștenire, cel puțin 50% în cazul unui fiu.

“Din punct de vedere juridic, anularea bruscă și unilaterală a unui acord de succesiune pare nulă și nefondată. Fundația s-a opus acestei mișcări, lăsând în același timp ușa deschisă pentru discuții cu fondatorul și președintele său”, se arată în comunicatul Fundației Isocrates.

Puech, care a fondat Fundația Isocrates cu o donație inițială de 11,5 milioane de dolari, a promis să transmită fundației averea sa imensă. În statul fundației este menționat faptul că “în niciun caz activele fundației nu vor fi returnate fondatorului, moștenitorilor sau donatorilor săi”.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Radu Drăgușin nu ”scapă” de Bayern Munchen! Anunțul venit din Anglia
Radu Drăgușin nu ”scapă” de Bayern Munchen! Anunțul venit din Anglia
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la...
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la 12 și stau până seara la 12-1”
Șocul de care a avut parte un străin la scurt timp după ce...
Șocul de care a avut parte un străin la scurt timp după ce a ajuns în București: „E infernal aici!”. Ce a observat
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
De câte telefoane e nevoie pentru a obţine 35 kg de aur şi...
De câte telefoane e nevoie pentru a obţine 35 kg de aur şi 350 kg de argint. Românii le păstrează sau le aruncă la gunoi
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă,...
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă, deși i-a plăcut rezultatul. „I-am dat banii și ea a început să-i numere“ VIDEO
Oamenii de afaceri recunosc că au greşit oferind salarii prea mici românilor care...
Oamenii de afaceri recunosc că au greşit oferind salarii prea mici românilor care au ales să plece la muncă în străinătate
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția...
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția despre sfârșitul lumii
Viorel Lis, foc și pară pe Irinel Columbeanu. De la Oana a pornit
Viorel Lis, foc și pară pe Irinel Columbeanu. De la Oana a pornit
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Experimentul din România pe care Europa îl urmărește cu interes. „Zona va deveni...
Experimentul din România pe care Europa îl urmărește cu interes. „Zona va deveni mai atractivă”
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de...
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de o mulțime de femei