Milioane de euro au dispărut fără urmă, din conturile celei mai mari bănci din China

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
19/05/2015, 17:50
Milioane de euro au dispărut fără urmă, din conturile celei mai mari bănci din China

O femeie de afaceri din China, care depusese 1,55 milioane de euro la Banca de ICBC, cea mai mare banca din China, a descoperit recent ca nu mai avea decat cativa euro in cont. Zeci de alti deponenti la aceeasi filiala a bancii de stat Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) din Shijiazhuang (nord) au cunoscut o dezamagire similara, dupa ce le-au fost sustrase sume totalizand ‘zeci de milioane de yuani’, echivalentul a mai multe milioane de euro, potrivit presei chineze, care nu a precizat daca banca va oferi compensatii victimelor.

Un responsabil al filialei din Shijiazhuang a convins-o pe doamna Wang sa depuna 10,8 milioane de yuani pe un plan de economii de un an, ademenind-o cu o rata a dobanzilor de trei ori mai mare decat media, potrivit agentiei China Noua, citata de Agerpres. Insa la inceputul lunii mai, aceasta a constatat ca nu mai ramasese decat cu suma de 124 de yuani (17,80 euro). Doamna Wang nu a primit niciodata ‘generatorul de coduri de securitate’ adevarat, asociat contului, si astfel o a treia persoana l-a utilizat pentru a opera un transfer fraudulos de fonduri.

ICBC a asigurat ca respectivul plan de economii cu rate neobisnuit de mari a fost legal, in ciuda faptului ca rata dobanzii este strict controlata de statul chinez.

Un alt caz este cel al omului de afaceri Zhang Jing, care a depus o plangere impotriva Bancii Agricole a Chinei din Chongqing (sud-vest), acuzand un angajat al institutiei bancare ca a transferat, fara permisiunea sa, peste 1,2 milioane de yuani din contul sau.

Insa Zhang Jing insusi a fost inculpat de frauda in 2007 si condamnat la patru ani de inchisoare, dar pus in libertate in urma unei decizii in apel a Curtii Supreme de anul trecut, potrivit publicatiei locale Changjiang Shangbao.

Sursă: www.stirileprotv.ro

Închide ×