News

Milioane de facturi greșite! Vicepreședintele ANRE spune că 40% dintre consumatori vor beneficia de noile măsuri

Sunt câteva milioane de facturi eronate, spune vicepreședintele ANRE. Circa 40% din consumatorii casnici vor beneficia de noile măsuri care intră în vigoare marți.
01.02.2022 | 16:28
Milioane de facturi gresite Vicepresedintele ANRE spune ca 40 dintre consumatori vor beneficia de noile masuri
Zoltan Nagy-Bege, declarații privind facturile românilor. Foto: energynomics.ro
ADVERTISEMENT

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, a vorbit despre facturile greșite din țara noastră, dar și despre numărul persoanelor care vor putea beneficia de noile reguli privind compensarea și plafonarea.

Zoltan Nagy-Bege, declarații privind facturile românilor

Acesta a explicat că pentru un singur furnizor există circa trei milioane de facturi emise greșit, iar în total, numărul celor care au fost eronate a fost de câteva miloane.

ADVERTISEMENT

„Sunt câteva milioane de facturi eronate. Doar la un furnizor sunt trei milioane. Acesta are 2,8 milioane de clienți, la jumătate trebuia aplicată compensarea. Circa trei milioane de facturi greșite pe cele două luni”, a explicat Zoltan Nagy-Bege, la digi24.

Totodată, el a ținut să precizeze că ANRE efectuează controale la peste 50 de furnizori, iar unele dintre ele ar putea fi terminate chiar în cursul acestei săptămâni.

ADVERTISEMENT

„Suntem în derulare controale la peste 50 de furnizori, e posibil să finalizăm la câțiva săptămâna aceasta și vom publica niște cifre”, a mai precizat el, conform sursei citate anterior.

Câți români ar urma să beneficieze de compensare, conform noilor măsuri

Conform vicepreședintelui ANRE, sunt circa 40% dintre consumatorii casnici români care ar urma să beneficieze de pe urma noilor reguli, prin care mai mulți români se încadrează să primească reduceri.

ADVERTISEMENT

Prețul este plafonat la 0,8 lei/kWh, dar există și o compensație suplimentară care ajunge până la 0,68 lei/kWh, în cazul în care consumul este unul redus, sub 500 kWh/h.

„Situația s-a schimbat în privința plafornării din ianuarie 2022. Ar trebui să se aplice la 40% dintre clienți.

ADVERTISEMENT

Ordonanța 3 nu aduce nicio noutate, noutatea e în valoarea plafonării, de la un leu la 0,8.

Se extinde și numărul de consumatori pentru care se aplică compensarea datorită creșterii consumului pentru care au drept la compensare”, a mai spus Zoltan Nagy-Bege.

Zoltan Nagy-Bege a explicat că impactul bugetar este unul foarte mare pentru ca plafonarea și compensarea facturilor să fie posibilă, iar o astfel de măsură care să se continue și după martie-aprilie ar fi problematică.

„Continuarea după aprilie e foarte problematică pentru resursele bugetare. Pentru cele 2 luni impactul pe buget e de 3 miliarde de lei.

Orice continuare după martie e o presiune mare asupra bugetului. Rămâne o singură variantă de prețuri reglementate, pot fi de mai multe feluri, în piețele cu amănuntul, mecanisme care există în alte țări”, a mai precizat el.

ADVERTISEMENT