UPDATE. Un milion de turci, în stradă, la APELUL lui Erdogan: "Porunceşte-ne SĂ MURIM, o vom face"

UPDATE. Circa un milion de turci s-au strâns duminică la Istanbul, la apelul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, pentru a denunţa tentativa de lovitură de stat – o dovadă de putere în faţa criticilor occidentale faţă de măsurile de represiune de după puci.

"Suntem aici pentru a demonstra că aceste steaguri nu vor coborî, apelul la rugăciune nu va fi redus la tăcere, iar ţara nu va fi divizată" , a spus un funcţionar public, care a călătorit din oraşul Ordu, situat pe malul Mării Negre, pentru a participa la miting, informează realitatea.net.

"Este vorba despre ceva dincolo de politică, este fie libertatea noastră, fie moartea", a spus el.

Milioane de oameni sunt aşteptaţi, astăzi, de la ora 17:00, pe străzile din Istanbul, la chemarea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Ar urma să aibă loc, ceea ce se numeşte "adunarea pentru democraţie şi martiri".

Mitingul este o iniţiativă guvernamentală care ar urma să încheie trei săptămâni de mobilizare populară în sprijinul regimului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan după ceea ce s-a numit 'lovitura de stat' nereuşită din 15 iulie, în cursul căreia au fost ucise 273 de persoane.

Principalele partide de opoziţie şi-au anunţat participarea alături de preşedinte şi de premierul Binali Yildirim.

Manifestarea va fi retransmisă pe ecrane de mari dimensiuni în toate cele 80 de provincii ale Turciei. Cotidianul Hurriyet se aşteaptă la 3,5 milioane de participanţi, în marea piaţă Yenikapi şi pe ţărmul Mării Marmara.

Sâmbătă, la Istanbul, preşedintele Erdogan şi-a anunţat susţinătorii că un ecran uriaş va retransmite marea adunare de duminică şi în statul american Pennsylvania, unde trăieşte clericul Fhetullah Gulen.

sursa: dcnews.ro