News

Milioane de români au probleme cu plata facturilor la energie. Ce măsuri va lua ministrul energiei

Plata facturilor la energie reprezintă o problemă pentru milioane de români. Ministrul Energiei a anunțat primele măsuri
10.09.2021 | 07:57
Milioane de romani au probleme cu plata facturilor la energie Ce masuri va lua ministrul energiei
ADVERTISEMENT

Institutul Național de Statistică a transmis un raport îngrijorător. Mai mult de un milion de familii din țara noastră nu-și pot achita facturile la gaz.

Tot peste un milion nu-și permit să plătească facturile la curent electric. În schimb, Virgil Popescu a transmis că își dorește ca oamenii să afle de ce au crescut prețurile.

ADVERTISEMENT

Milioane de români au probleme cu plata facturilor la energie. Ce măsuri va lua ministrul energie

Potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică, aproape un sfert din familiile din România, 24,5%, au avut restanțe repetate. În principal, acestea sunt cauzate de starea financiară nesatisfăcătoare.

Mai mult de jumătate dintre plățile neachitate au fost la energia electrică ṣi întreţinerea locuinţei, 54,4% din familiile cu restanţe fiecare.

ADVERTISEMENT

În funcție de statutul ocupațional al familiilor, se poate observa că cele mai mari probleme la plata facturilor sunt în cazul celor de șomeri. Procentul celor care au avut întârzieri la plată este de 65,2%, diferență considerabilă față de celelalte categorii.

De asemenea, restanțele sunt des întâlnite și în cazul în cazul familiilor cu copii, cu un procent de 27,0%. Într-o situație și mai delicată sunt gospodăriile cu doi adulţi ṣi trei sau mai mulţi copii în întreţinere, unde un procent de 34,8% au probleme cu plata facturilor.

ADVERTISEMENT

INS a mai transmis că situația este mai gravă în mediul rural. Vezi raportul complet al instituției în documentul atașat. Raport cu privire la condițiile de viață_ale populatiei din Romania în anul 2020

Ministrul Energiei spune că oamenii trebuie să știe de ce au crescut prețurile

„Am votat pentru înființarea comisiei parlamentare care anchetează creşterea preţului la energie şi gaze, deoarece îmi doresc să afle toți românii cauzele pentru care prețurile au crescut. Iată unul dintre motive: nu s-a mai pus în funcțiune nici o unitate nouă de producție a energiei electrice din anul 2015, de la construirea capacităților de energie regenerabilă,” a scris Virgil Popescu pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Ministrul a precizat că se vor lua măsuri pentru protejarea consumatorilor casnici. Guvernanții lucrează la o Ordonanță.

„Voi arăta, de asemenea, măsurile pe care le luăm pentru protejarea consumatorilor casnici. La minister lucrăm, în momentul de față, la o Ordonanță pentru protecția a milioane de români împotriva creșterii prețului la energie electrică și gaze naturale,” a transmis acesta.

„Ordonanța vine în completarea legii consumatorului vulnerabil din energie,” a adăugat ministrul Energiei.

ADVERTISEMENT