News

Zeci de milioane de euro, întreținerea Palatului Parlamentului! Ce cotă de piață are mastodontul lui Nicolae Ceaușescu

Zeci de milioane de euro pentru întreținerea Palatului Parlamentului! Clădirea de suflet a fostului președinte Nicolae Ceaușescu are cheltuieli impresionante
09.12.2021 | 19:11
Zeci de milioane de euro intretinerea Palatului Parlamentului Ce cota de piata are mastodontul lui Nicolae Ceausescu
Zeci de milioane de euro pl[tim pentru întreținerea Palatului Parlamentului! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Moștenire a trecutului comunist, Palatul Parlamentului s-a transformat încet, dar sigur într-o povară pentru contribuabili. Concret, statul român trebuie să scoată lunar din conturi bani serioși numai pentru a întreține visul fostului președinte Nicolae Ceaușescu. Un vis pe care acesta l-a pus în practică într-un timp record și pe care l-a predat la cheie în urmă cu mai bine de 30 de ani.

De atunci clădirea produce prea puțin și autoritățile nici n-au părut prea impresionate de istoricul ei sau de potențialul acesteia. Puțini vizitatori îi trec pragul și banii strânși nu acoperă nici măcar 1 la sută din nevoi.

ADVERTISEMENT

Zeci de milioane de euro costă întreținerea Palatului Parlamentului!

De altfel, dacă ne raportăm strict la întreținerea mastodontului, nimic altceva, trebuie să știți că România plătește sume uriașe în fiecare lună. Vorbim despre facturi la utilități, facturi enorme și care în ciuda unor prețuri preferențiale au nevoie de bani grei pentru a fi achitate.

Concret, în ultimii ani de zile, discutăm despre aproape 200 de milioane de lei, adică aproximativ 35 de milioane de euro, cheltuieli care, culmea, nu sunt făcute pentru o îmbunătățire, ci doar pentru ca Palatul Parlamentului să rămână o clădire funcțională.

ADVERTISEMENT

Este adevărat că vorbim despre o clădire gigantică, cea mai mare din țară și care are, în mod categoric, și nevoi pe măsură. Mai mult decât atât, cam o dată la fiecare doi ani, Palatul Parlamentului trece și prin lucrări de reparații, lucrări care par să nu se mai termine niciodată.

De remarcat că toate cheltuielile de întreținere sunt incluse la începutul anului în bugetul Camerei Deputaților, chiriașa de lux, dacă îi putem spune așa.

ADVERTISEMENT

Câți bani s-au dat anual pentru ca Palatul Parlamentului să rămână funcțional

Ultimii ani au propus cheltuieli uriașe pentru întreținerea Casei Poporului, așa cum a fost botezată înainte de Revoluție. De exemplu, în 2015, pentru utilități și reparații, fie curente, fie capitale, Palatul Parlamentului a beneficiat de, atenție mare, 17.300.000 de lei.

Dacă ar fi să încercăm o defalcare atunci trebuie să știți că 9.300.000 de lei erau alocați strict pentru încălzirea și iluminatul clădirii. Da, citiți bine. Încă din 2015, pentru a face căldură și a lumina clădirea, statul român plătea aproape zece milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Alți 2.000.000 lei s-au dus pentru apă, canal și salubritate, în timp ce 4.000.000 au mers la reparații curente și 2.000.000 pentru reparații capitale.

Un an mai târziu, în 2016, România plătea, vă avertizăm să luați un loc, 50 de milioane de lei. Este adevărat că totul s-a petrecut în contextul demarării unor lucrări substanțiale de renovare.

Astfel, aproape zece milioane de lei s-au dus numai la reparațiile curente, în timp ce cele capitale au avut nevoie de aproape 30 de milioane de lei. Numai repararea și schimbarea anumitor lifturi a scos din buzunarele contribuabililor o sumă impresionantă.

Cât costă facturile Casei Poporului

Anul următor, în 2017, clădirea a avut nevoie doar de 21 de milioane de euro pentru utilități și reparații. Cu toate acestea, după ascensoare, a început programul de reparații la toaletele clădirii.

S-a ajuns la 33 de milioane de lei în 2018 pentru ca bugetul Camerei Deputaților acceptat în 2019 să aibă incluși nu mai puțin de 36.500.000 lei.

Banii au mers la încălzit și iluminat, 9.030.000 de lei, dar și la apă, canal și salubritate, unde s-au plătit 2.705.000 de lei. De asemenea, au existat reparații curente de 6.821.000 de lei și reparații capitale de 18.000.000 de lei.

Cele mai mari facturi la electricitate și căldură au fost plătite în 2015, 9,3 milioane de lei, în timp ce în 2017 s-a dat cel mai puțin, 6,6 milioane.

Dacă ne raportăm la factura pentru apă-canal, minim s-au dat două milioane în 2015, în timp ce în 2019 s-au pl[tit aproape 3 milioane.

Bani mulți s-au cheltuit și în acest an pe reparații. Astfel, în multe din încăperile din Casa Poporului plouă aproape ca afară, inclusiv în restaurantul Camerei Deputaţilor. Supărați că se loveau de găleți așezate strategic, parlamentarii au dat milioane bune de euro pentru alte remedieri.

Ce valoare de piață are Palatul Parlamentului

Se știe că la puțin timp după Revoluție, americanul Rupert Murdoch a vrut să cumpere clădirea. Ar fi oferit atunci un miliard de dolari, dar statul român nici nu a vrut să audă și a considerat că valoarea ei este una mult mai mare.

De-a lungul timpului, în Palatul Parlamentului au avut sediul Camera Deputaților, Senatul, Consiliul Legislativ, Curtea Constituţională și chiar și cei de la Serviciul de Protecție și Pază.

Fără să existe o evaluare exactă, Palatul Parlamentului ar fi cotat la aproximativ 3 miliarde de euro. Este adevărat că nici nu au mai existat doritori să cumpere un asemenea mastodont.

ADVERTISEMENT