Este vorba despre Hong Kong, metropolă unde familiile bogate sunt afectate și disperate după ce piața imobiliară s-a prăbușit. Astfel, milionarii au ajuns să-și vândă locuințele de lux chiar și cu reducere de 20 de milioane de dolari. Conform Bloomberg, milionarii nu au de ales și-și vând locuințele pentru a evita falimentul.
De exemplu, în cartierul Peak, o familie și-a vândut șapte case cu 250 de milioane de dolari, la prețuri de nimic. Într-o altă zonă, o familie a decis să-și scoată la vânzare o casă chiar și cu 20 de milioane de dolari mai puțin decât prețul real. Potrivit sursei citate, 75% dintre tranzacțiile imobiliare sunt făcute de milionari presați de problemele financiare.
Piața imobiliară din Hong Kong este în cădere liberă, mai ales că acest centru financiar nu mai este atât de atractiv. Experții spun că milionarii recunosc foarte greu că au probleme financiare, însă acesta este principalul motiv pentru care ajung să-și vândă casele la prețuri considerate de nimic, cel puțin pentru milionari.
”Au avut loc schimbări semnificative, deoarece în ultimii 15 ani, proprietarii nu s-au grăbit să vândă. Dar acum, mulți proprietari mici sau mijlocii vând pentru că sunt presaţi de problemele financiare”, a explicat Reeves Yan, șeful piețelor de capital la CBRE Hong Kong, în interviul acordat Bloomberg.
Cel mai bun exemplu este cel al familiei Ho, condusă de Ho Shung Pun, directorul firmei de investiții imobiliare Kowloon Investment Co. Familia obținuse un împrumut de 205 de milioane de dolari anul trecut, garantat cu șapte locuințe de lux. Patru dintre aceste proprietăți au fost vândute cu doar 141 de milioane de dolari, la jumătate de preț.
Așadar, o casă care în mod normal valora 70 de milioane de dolari poate fi acum cumpărată cu doar 35 de milioane de dolari, un chilipir pentru alți miliardari. Mai mult, Ho și nepotul său au împrumutat 85 de milioane de dolari de la o altă instituție financiară și 200 de milioane de dolari de la UOB Kay Hian Credit Pte. din Singapore.
”Unii proprietari au fost încurajați de bănci să obțină credite suplimentare pentru proprietățile lor deja ipotecate, când ratele dobânzilor erau scăzute acum câțiva ani. Acum, acești proprietari se confruntă cu impactul dublu al unei corecții a prețurilor imobiliare și al ratelor ridicate ale dobânzilor”, explică Raymond Ho, un expert imobiliar.
Desigur, cei care cumpără aceste vile la jumătate de preț sunt alți milionari din alte zone care nu o duc atât de rău și care speră că după ce piața își revine vor face un profit drăguț. Acești milionari ar fi chinezi de pe continent, care profită de faptul că Rezerva Federală a SUA nu vrea să reducă ratele dobânzilor degrabă.
Ce înseamnă asta? Că proprietarii ar putea avea de-a face cu rate de 5%, mult mai mari decât randamentul chiriei din oraș de 3%. Ratele dobânzilor din Hong Kong sunt identice cu cele din SUA, din cauza parității monedei locale cu dolarul american.
”Vă puteți imagina că, dacă această situație se prelungește, din ce în ce mai mulți proprietari vor întâmpina dificultăți. Unii dintre ei ar putea să nu-și poată plăti dobânzile, să aibă probleme de lichiditate și să fie forțați să își vândă proprietățile”, explică experții.