News

Militari ruşi părăsesc armata din cauza conflictului din Ucraina

Militari ruşi părăsesc armata din cauza conflictului din Ucraina, au declarat pentru Reuters militari şi activişti pentru apărarea drepturilor omului. Afirmaţiile lor pun la îndoială...
13.05.2015 | 21:32
Militari rusi parasesc armata din cauza conflictului din Ucraina
ADVERTISEMENT

Militari ruşi părăsesc armata din cauza conflictului din Ucraina, au declarat pentru Reuters militari şi activişti pentru apărarea drepturilor omului. Afirmaţiile lor pun la îndoială asigurările date de Kremlin potrivit cărora în Ucraina nu ar fi fost trimişi soldaţi ruşi şi că aceia care luptă alături de rebeli sunt ‘voluntari’.

Dovezi că ruşi luptă în Ucraina, precum echipament rusesc găsit în estul ţării, mărturii ale familiilor unor militari şi ale unor ucraineni care afirmă că au fost capturaţi de forţe aeropurtate ruse, sunt însă extrem de numeroase. Totodată, asociaţi ai lui Boris Nemţov, un critic proeminent al Kremlinului asasinat în luna februarie, vor publica în curând un raport care, susţin ei, va conţine noi dovezi privind prezenţa militarilor ruşi în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Până acum a fost extrem de rar ca soldaţi ruşi care au luptat acolo să fie dispuşi să vorbească. Cinci militari care au părăsit recent armata, dintre care doi spun că au preferat mai degrabă să plece decât sa lupte în Ucraina, şi-au povestit experienţele pentru Reuters.

Unul dintre ei, din Moscova, a declarat că a fost trimis anul trecut să ia parte la exerciţii în sudul Rusiei, însă a ajuns în Ucraina cu un convoi de vehicule blindate. ‘După ce am trecut frontiera, un locotentent-colonel a afirmat că am putea fi trimişi la închisoare dacă nu ne supunem ordinelor. Unii soldaţi au refuzat să rămână acolo’, a spus soldatul, care a făcut parte din divizia de tancuri Kantemirovskaia. El şi-a dezvăluit numele pentru Reuters, însă a cerut să ofere aceste declaraţii sub rezerva anonimatului, temându-se de represalii.

ADVERTISEMENT

El a afirmat că a cunoscut doi militari care au refuzat să rămână. ‘Au fost duşi undeva. Locotenent-colonelul a spus că împotriva lor au fost deschise anchete penale, însă, în realitate — noi i-am sunat după aceea — ei erau acasă. Tocmai demisionaseră’, a mai spus el.

Foştii militari ruşi care au vorbit cu Reuters, dar şi activişti pentru drepturile omului, au afirmat că unora dintre militari le era teamă să fie trimişi în Ucraina, unii au fost presaţi să meargă acolo, iar alţii erau nemulţumiţi de modul în care au fost trataţi după ce au luptat acolo.

ADVERTISEMENT

Preşedintele rus Vladimir Putin a dezminţit în nenumărate rânduri că Moscova a trimis forţe militare să-i ajute pe rebelii din estul Ucrainei, unde confruntările armate continuă să facă victime, în pofida armistiţiului din februarie. Un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin a respins acuzaţiile din partea NATO, a unor guverne occidentale şi Kievului. Oficialii ruşi susţin că militari care luptă în Ucraina sunt ‘voluntari’ şi îi ajută pe rebeli din proprie iniţiativă.

Sursă: www.agerpres.ro

Tags: