News

Militarii români, film de prezentare a țării pentru aliații NATO: Mititei, Dracula și Delta Dunării

Militarii români apar într-un clip de prezentare dedicat aliaților NATO prezenți la reuniunea miniștrilor de externe ai Alianței de la București.
28.11.2022 | 23:43
Militarii romani film de prezentare a tarii pentru aliatii NATO Mititei Dracula si Delta Dunarii
Bucureștiul găzduiește reuniune miniștrilor de externe ai Alianței Foto: Facebook NATO
ADVERTISEMENT

Clipul are 59 de secunde, timp în care sunt prezentate cinci lucruri amuzante despre România.

Militarii români, film de prezentare a țării pentru aliații NATO

Filmulețul postat pe contul de Twitter al NATO îi învață pe cei care vin la noi în țară să salute cu bună, le explică ce este preparatul tradițional numit mititei, le prezintă cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, Decebalus, castelul Bran, considerat de mulți sursă de inspirație pentru romanul Dracula și Delta Dunării, cea mai bine conservată deltă din Europa.

“Centrul de greutate al Europei se mută către Est”

România este în aceste zile gazda reuniunii miniștrilor de externe din țările NATO.

“Centrul de greutate al Europei se mută către Est”, a spus Mircea Geoană, Secretarul General adjunct al NATO. “Suntem extrem de recunoscători ministrului federal de externe, Annalena Baerbock, pentru că Germania deține președinția G7.

ADVERTISEMENT

Sunt cele șapte mari economii dezvoltate ale lumii Occidentale, incluzând Japonia.

Și faptul că există o întâlnire la care voi participa împreună cu Secretarul General cu țările de pe Flancul Estic care ajută cel mai mult Ucraina, inclusiv în pregătirea reconstrucției Ucraina, va veni și Banca Mondială la această întâlnire și BERD, va fi Norvegia, va fi Suedia, va fi și Spania, donatori importanți inclusiv financiar și economic.

Și atunci dacă vorbim despre relevanța strategică a României, este foarte bine că România este capitala NATO pentru câteva zile, dar omul să își pună o întrebare corectă: dacă sunt atât de important strategic și militar, de ce nu sunt la fel de important și relevant economic și comercial și ca investiții?

ADVERTISEMENT

Și e o întrebare legitimă.

Deci această întâlnire de mâine aduce ceea ce cancelarul german a spus la Praga acum două săptămâni… centrul de greutate al Europei se mută către Est.

Este o invitație ca țări ca România, ca Polonia, ca Cehia, să jucăm poate un pic mai ambițios, mai robust, și strategicul să se transforme în dividende de prosperitate”, a declarat pentru Observator Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT
Tags: