News

Militarii români părăsesc Afganistanul. Câți soldați a pierdut România în aproape două decenii

01.05.2021 | 13:41
Militarii romani parasesc Afganistanul Cati soldati a pierdut Romania in aproape doua decenii
ADVERTISEMENT

Militarii români părăsesc Afganistanul. În ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 27 aprilie a fost aprobată redislocarea în România a celor 615 militari români aflați în misiune în statul asiatic. 27 de soldați a pierdut România în timpul celor aproape două decenii de prezență pe teritoriul afgan.

Militarii români părăsesc Afganistanul. Câți soldați a pierdut România în aproape două decenii

Contingentul militar român din Afganistan, va fi redislocat la “încheierea misiunii Resolute Support, conform unui calendar convenit cu partenerii din coaliție.

ADVERTISEMENT

Redislocarea va fi etapizată și se va derula pe parcursul următoarelor luni. România va retrage forțele din Afganistan coordonat cu membrii de coaliție NATO începând cu 1 mai 2021. Toți cei 615 militari și peste 80 de tone de materiale și elemente de logistică vor fi extrase cu aeronave militare naționale și ale coaliției”, precizează administrația prezidențială într-un comunicat de presă.

Potrivit aceleiași surse, “România a fost constant printre principalii contribuitori la misiunea NATO din Afganistan.

ADVERTISEMENT

Mii de militari români au participat la această misiune de-a lungul timpului, fapt care a sporit gradul lor de pregătire în condiții de luptă și a condus implicit la profesionalizarea în ansamblu a Armatei României.

Prestația militarilor români a fost întotdeauna foarte apreciată de partenerii și aliații noștri. România face parte din coaliția împotriva terorismului, iar militarii noștri care acționează în teatrele de operații și-au asumat mereu cu profesionalism și curaj riscurile și pericolele pe care le presupune lupta pe acest front.

ADVERTISEMENT

Afganistanul va rămâne însă un loc marcat de profundă îndurerare, 27 de militari de elită ai armatei române au căzut la datorie și ei vor rămâne mereu în gândurile noastre”, se mai precizează în comunicat.

Ministrul Apărării Naționale le-a spus militarilor români din Afganistan, după anunțul președintelui Klaus Iohannis, că intrarea și ieșirea dintr-un teatru de operații sunt cele mai dificile momente.

ADVERTISEMENT

„Vă cer o cooperare și o coordonare permanente pentru ca misiunile pe care le aveți să fie îndeplinite în siguranță, concomitent cu extracția și revenirea în țară. Pentru noi, misiunea în Afganistan se va încheia atunci când veți fi cu toții în siguranță, acasă”, a spus Nicolae Ciucă.

România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie „Neagoe Basarab”, sub comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF). Aceasta a reprezentat prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naţionale după cel de-al Doilea Război Mondial.

Misiunea Resolute Support (RSM), care are drept scop instruirea, consilierea și acordarea de asistență forțelor naționale afgane de securitate și apărare (ANDSF) a fost lansată de către NATO în ianuarie 2015.

RSM a succedat operațiunii ISAF (Forța Internațională de Asistență pentru Securitate) și, spre deosebire de aceasta, nu presupune angajarea aliaților în lupte contra insurgenților, fiind o misiune necombatantă.

RSM dispune de aproximativ 10.000 de militari din 36 de state aliate și partenere care operează sub coordonarea Cartierului General din Kabul/Bagram și a 4 comandamente regionale la Mazar-i-Sharif, Herat, Kandahar și Laghman.

Pe data de 29 februarie 2020 au fost semnat acordul dintre SUA și talibani pentru normalizarea situației din Afganistan și declarația comună de pace dintre SUA și guvernul afgan, urmate de inițierea negocierilor intra-afgane la 12 septembrie 2020.

ADVERTISEMENT