Veste bună pentru militarii din România. Ministerul Apărării a anunțat că vor fi exceptați de la Ordonanța „trenuleț”. În acest context, ei vor continua să primească, și în acest an, compensații pentru orele suplimentare efectuate.
Joi, 20 februarie, Ministerul Apărării a anunțat că militarii vor primi și în 2025 compensații pentru orele supliementare de activitate din zilele de repaus, sărbători legale și pentru cele efectuate în alte zile nelucrătoare.
„Conform prevederilor unei ordonanțe de urgență adoptată de Guvernul României, în ședința de joi, 20 februarie, personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare vor beneficia, în anul 2025, de drepturile financiare prevăzute de legislația în vigoare la sfârșitul anului 2024 pentru munca efectuată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile nelucrătoare, la nivelul aplicabil în noiembrie 2024”, se arată în comunicatul MApN.
Această măsură vine în contextul în care și angajații Ministerului Afacerilor Interne au fost repuși în drepturi, după o serie de proteste. Astfel, ei vor fi plătiți la nivelul din noiembrie 2024 pentru munca pe care o prestează în weekend, de sărbători legale și în alte zile nelucrătoare.
Oficialii MAI reafirmă angajamentul instituţiei „de a asigura un mediu de lucru adecvat, cu o salarizare corectă raportată la riscurile şi efortul depus de angajaţi” şi anunţă că ministerul va continua proiectele de modernizare a echipamentelor şi tehnicii din dotare, cu sprijinul fondurilor europene.
Așadar, drepturile financiare urmează să fie acordate personalului militar, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare, în cursul anului 2025, în integralitate.
„În anul 2025, prin excepţie de la alin. (1), pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, precum şi pentru munca suplimentară, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzător, prestată peste programul normal de lucru de către aceste categorii de personal în cadrul activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României ori în situaţii de urgenţă, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna noiembrie 2024”, prevede ordonanţa adoptată joi, care modifică aşa-numita ordonanţă-trenuleţ care a provocat nemulţumirea angajaţilor din MAI.