News

Navă a Forțelor Navale Române, avariată după ce a lovit mina din Marea Neagră. 75 de militari se aflau la bord. Precizările MApN. Update

Încă o mină de război, a treia în ultimele luni, a fost descoperită de marinarii militari români. Aceasta se află în apropiere de Portul Constanța.
08.09.2022 | 17:23
Nava a Fortelor Navale Romane avariata dupa ce a lovit mina din Marea Neagra 75 de militari se aflau la bord Precizarile MApN Update
Navă a Forțelor Navale Române, avariată după ce a lovit mina din Marea Neagră. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
08-09-2022
21:07

Navă a Forțelor Navale Române, cu 75 de militari la bord, avariată după ce a lovit mina din Marea Neagră

Ministerul Apărării Naționale (MApN) informează că Nava Forțelor Navale Române plecată să neutralizeze mina descoperită în Marea Neagră a fost avariată de dispozitivul exploziv. Nava avea 75 militari la bord. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

Reprezentanții Forțelor Navale Române precizează că, deşi au fost luate măsuri de siguranţă la lăsarea întunericului, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, nava a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună.

Explozia a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei), precizează sursa amintită.

”Nu sunt victime sau răniți în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore.

Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acționat pentru astuparea găurii de apă și pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa. Din ordinul șefului Statului Major al Forțelor Navale, nava maritimă cu scafandri Grozavul a plecat din portul Constanța, pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanța”, se arată în comunicat.

Forțele Navale Române au o nouă intervenție dificilă în largul Mării Negre. Joi, 8 septembrie, o a treia mină de război a fost descoperită plutind în derivă în apropiere de țărmul românesc. Marinarii militari intervin pentru neutralizarea ei.

Încă o mină de război descoperită în apele Mării Negre, în apropiere de Portul Constanța. Forțele Navale Române intervin

La nici două luni după ce o mină marină a fost descoperită în Marea Neagră, în zona stațiunii Eforie, un eveniment similar a fost raportat la circa 45 de km distanță de Portul Constanța.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis joi, 8 septembrie, Forţele Navale Române au transmis că dragorul maritim ”Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ieşit din portul Constanţa, joi, în jurul orei 13.15, pentru a executa o misiune de intervenţie asupra unei mine de război.

Acest obiect extrem de periculos pentru circulația maritimă a fost descoperit de nava GSP ”Falcon”. Ambarcațiunea derula o serie de activităţi la o distanţă de aproximativ 25 mile marine (45 km), în direcţie nord-est faţă de intrarea în Portul Constanţa.

ADVERTISEMENT

Instituția din cadrul MApN mai transmite că dragorul maritim ”Locotenent Dimitrie Nicolescu” execută, în perioada 5-12 septembrie, serviciul de luptă permanent.

Nava are în dotare o echipă de intervenție alcătuită dintr-un detașament de scafandri EOD. Aceștia sunt specializați în distrugerea dispozitivelor explozive.

ADVERTISEMENT

A treia mină de război descoperită în apele teritoriale românești ale Mării Negre

Din 24 februarie, ziua declanșării invaziei ruse în Ucraina, marinarii militari români au descoperit trei mine de război în Marea Neagră.

În total, în Marea Neagră, au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine în Turcia, două în România, una în Bulgaria și 22 în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Forțele Navale Române anunță că vor reveni cu detalii despre misiunea de neutralizare a minei.

Prima mină marină din apropierea țărmului românesc al Mării Negre a fost descoperită pe 28 martie, la 70 de km de Capul Midia. Mina era de provenienţă ucraineană și avea încărcătură de 20 kilograme de trinitrotoluen. A fost neutralizată de Puitorul de mine și plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”.

Apoi, pe 31 iulie, o a doua mină a fost găsită plutind în apropierea țărmului românesc. Aceasta se afla la doar 2 mile marine de Eforie (3,6 km).

Scafandrii români au intervenit și atunci cu succes pentru distrugerea minei.

ADVERTISEMENT