News

Mină marină detectată în Marea Neagră, la 70 km de Capu Midia. Dispozitivul era din Ucraina și a fost neutralizat. Imagini cu detonarea / Update

Luni dimineață, o mină marină a fost observată în Marea Neagră, la 70 km de Capu Midia. Forțele Navale Române au intervenit și au descoperit că provine din Ucraina. Dispozitivul a fost neutralizat.
28.03.2022 | 23:58
Mina marina detectata in Marea Neagra la 70 km de Capu Midia Dispozitivul era din Ucraina si a fost neutralizat Imagini cu detonarea  Update
Mina din Marea Neagră, detonată de o echipă de specialişti. Foto: Forţele Navale Române
ADVERTISEMENT
28-03-2022
21:04

Mina era de provenienţă ucraineană și avea încărcătură de 20 kilograme de trinitrotoluen

Noi detalii apar despre mina detectată în Marea Neagră, la 70 km de Capu Midia. Comandantul navei militare care a contribuit la neutralizare a transmis că dispozitivul era din Ucraina și avea o încărcătură de 20 de kilograme de trinitrotoluen.

”La ajungerea în raion, mina a fost identificată, clasificată ca fiind de provenienţă ucraineană, din stocul operativ al Forţelor Navale Ucrainene, revitalizată în anul 2020. Ea este o mină folosită în raioane cu adâncime de până la 50 de metri, cu o încărcătură TNT în jur de 20 de kilograme. (…) Misiunea a fost una cu grad ridicat de risc, având în vedere că este pentru prima oară când executăm o activitate de distrugere a unei mine reale. S-a desfăşurat în siguranţă, tot timpul am avut în atenţie ca grupa scafandrilor deminori să fie în siguranţă şi să desfăşoare activităţi astfel încât să nu periclităm viaţa militarilor români”, a declarat Daniel  Gheorma, jurnaliștilor.

În ceea ce privește modul cum a ajuns mina în apele românești, căpitan comandor Cătălin Gherghinescu, cel care conduce departamentul de scafandri deminori de la bordul puitorului de mine, a transmis că ”cel mai probabil prin drăgaj sau pur şi simplu s-a retezat cablul de ancorare”.

28-03-2022
18:07

Imagini de la detonarea minei din Marea Neagră

Forţele Navale Române au publicat imagini de la operaţiunea de neutralizare a minei din Marea Neagră.

“Eliminarea pericolului care plutea în derivă, în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a constat în montarea unei încărcături explozive pe mină de către scafandrii EOD și detonarea de la distanță”, se arată pe pagina de Facebook a instituţiei.

28-03-2022
11:17

Mina marină descoperită la 70 km de Capu Midia, neutralizată. Turcia anunță că a mai depistat un dispozitiv

Mina marină detectată luni dimineață la 70 km de Capu Midia a fost neutralizată cu succes. Misiunea de distrugere a durat aproape 6 ore, informează Digi24.

Este prima astfel de misiune a Forțelor Navale Române de la debutul războiului din Ucraina.

Luni, tot în Marea Neagră, Turcia a anunțat că a descoperit încă o mină marină în largul localității Igneada, în apropiere de graniţa cu Bulgaria.

Informația fost furnizată de Ministerul turc al Apărării, pe Twitter. ”O mină a fost detectată în largul zonei Igneada, lângă granița cu Bulgaria, la Marea Neagră. Mina a fost securizată și a fost lansată o intervenție pentru a o neutraliza”, anunță oficialii de la Ankara.


Prima mină din Marea Neagră a fost dezamorsată de marina turcă sâmbătă, după ce un pescar a raportat că a văzut-o la aproximativ 2 km de Rumelifeneri, la intrarea în strâmtoarea Bosfor, la nord de Istanbul.

28-03-2022
10:11

Mina marină a fost identificată de Forțele Navale Române. Urmează a fi neutralizată

Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, anunță că echipajul navei puitor de mine ”Viceamiral Constantin Bălescu” a identificat dispozitivul detectat luni dimineață de un pescador românesc.

În etapa următoare, specialiștii militari români urmează să neutralizeze, în larg, această armă. Oficialul Forțelor Navale Române a mai confirmat că mina provine din zona de Nord, cel mai probabil Odesa.

”În urmă cu puțin timp (n.r. echipajul) a ajuns la locul unde se află mina marină în derivă. Scafandri au executat deja o primă misiune de verificare. Se va analiza cum va decurge procedura de neutralizare.

Nu va fi adusă la țărm, cel mai probabil mina va fi distrusă acolo în largul mării. Este o misiune cu un grad ridicat de risc, dar scafandrii noștri au executat numeroase misiuni, sunt antrenați și dispun de toată aparatura necesară.

Din primele date, da, este o mină marină cel mai probabil venită din zona de Nord”, a spus oficialul. 

La câteva zile după ce Guvernul din Bulgaria a avertizat cu privire la existența unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, o astfel de armă a fost detectată în apropiere de țărmul românesc.

O mină marină a fost observată în Marea Neagră, la 70 km de Capu Midia

Forțele Navale Române au fost alertate, luni dimineață, după ce un pescador românesc a detectat o mină marină plutind în largul Mării Negre. Nava militară ”Viceamiral Constantin Bălescu” a fost trimisă să neutralizeze proiectilul.

ADVERTISEMENT

”Mina a fost observată, în această dimineață, de pescadorul românesc „Olimpus 1”, al cărei comandant a informat autoritățile române, pe canalele oficiale, în jurul orei 08.10.”, au anunțat Forțele Navale Române.

Mină marină Marea Neagră. Sursa foto: captură Digi24

La scurt timp după primirea sesizării, șeful Statului Major al Forțelor Navale a decis executarea unei misiuni de cercetare și intervenție în raionul maritim în care a fost sesizată mina.

ADVERTISEMENT

Astfel, puitorul de mine și plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, care are la bord o echipă de scafandri deminori (EOD), execută în acest moment o misiune de cercetare și intervenție.

Echipajul este prezent într-o zonă situată la o distanță de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia, unde a fost semnalată o mină marină în derivă.

ADVERTISEMENT

Nava militară a ieșit, la ora 08.20, din portul militar Constanța și, după ce va ajunge în raion, va acționa pentru neutralizarea acesteia, notează Ct100.

Forțele navale române, misiune de cercetare și în urmă cu o săptămână

Lunea trecută, imediat după ce Guvernul din Bulgaria a emis o avertizare legată de existența unor mine care ar pluti în derivă în Marea Neagră, autoritățile române s-au sesizat, iar MApN a anunțat o misiune de cercetare.

ADVERTISEMENT

Forțele Navale Române au dispus atunci verificarea spațiului maritim al țării cu ajutorul navei puitor de mine ”Viceamiral Constantin Bălescu”.

După o primă rundă de căutări, MApN a transmis, într-un comunicat, că ”momentan, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens”.

ADVERTISEMENT