News

Avertizare legată de existența unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră. MApN anunță o misiune de cercetare

Guvernul din Bulgaria a emis, luni, o avertizare legată de existența unor mine care ar pluti în derivă în Marea Neagră. Autoritățile române s-au sesizat, iar MApN a anunțat deja o misiune de cercetare.
21.03.2022 | 17:53
Avertizare legata de existenta unor mine care plutesc in deriva in Marea Neagra MApN anunta o misiune de cercetare
ADVERTISEMENT

Forțele Navale Române au luat măsuri rapide după ce Guvernul din Bulgaria a avertizat în legătură cu posibilitatea existenței unor mine în zona apelor Mării Negre.

Avertisment cu privire la existența unor mine aflate în derivă în Marea Neagră

În cursul zilei de luni, 21 martie, Guvernul Bulgariei a atras atenția cu privire la prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră. Acestea ar fi ajuns în zonă de pe ţărmul oraşului portuar ucrainean Odesa şi ar reprezenta un pericol pentru traficul maritim.

ADVERTISEMENT

Anterior, Direcția Hidrografică Maritimă a României a avertizat, pe 18 martie, asupra pericolului prezenței minelor în nord-vestul Mării Negre.

”Pericol de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. În situația în care descoperiți obiecte plutitoare asemănătoare minelor raportați imediat la nr. tel 0040241651040”, se arată într-un avertisment semnat de șeful Direcției Hidrografice Maritime, comandor Nicoale Vatu, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, minele ar proveni din Odesa, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră. Experții militari consideră că ele fac parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pentru a împiedica debarcarea trupelor ruse în acest oraş.

MApN anunță o misiune de cercetare a apelor teritoriale românești

În urma acestor avertismente, Forțele Navale Române au dispus luni, în regim de urgență, verificarea spațiului maritim al țării cu ajutorul navei puitor de mine ”Viceamiral Constantin Bălescu”.

ADVERTISEMENT

În urma primelor cercetări, MApN a transmis, într-un comunicat, că ”până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens”.

Dacă se va constata prezența unor astfel de dispozitive, Forţele Navale Române sunt pregătite să acţioneze cu mijloace de contracarare adecvate, mai anunță MApN.

ADVERTISEMENT

”În situația în care se vor constata astfel de situații, Forțele Navale Române sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate.

În ultimii ani, Statul Major al Forțelor Navale a acționat pentru dezvoltarea de capabilități de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică și aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică ”Cdor. Alexandru Cătuneanu”), prin dezvoltarea procedurilor operaționale și a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum și prin participarea unor structuri specializate la misiuni și exerciții internaționale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT