News

Minele aflate în derivă în Marea Neagră, pericol pentru litoralul românesc. Astfel de dispozitiv, detonat în apropiere de Eforie

După ce au produs victime în rândul civililor, în Ucraina, minele aflate în derivă în Marea Neagră pot reprezenta un pericol și pentru litoralul românesc. Recent, aproape de Eforie a fost detonat un astfel de dispozitiv.
02.08.2022 | 07:39
Minele aflate in deriva in Marea Neagra pericol pentru litoralul romanesc Astfel de dispozitiv detonat in apropiere de Eforie
Minele marine aflate în derivă în Marea Neagră, tot mai aproape de litoralul românesc. Sursa foto: colaj Fanatik / hepta.ro
ADVERTISEMENT

Treptat, odată cu trecerea timpului, parte din sutele de mine aflate în derivă în Marea Neagră se apropie amenințător și de litoralul românesc.

Minele marine aflate în derivă în Marea Neagră, tot mai aproape de litoralul românesc. Dispozitiv detonat la 3 km de Eforie

Aceste dispozitive explozive de război reprezintă deja o gravă amenințare pentru transportul maritim și pot deveni una și pentru turismul de pe litoralul românesc.

ADVERTISEMENT

Nu mai departe de acest weekend, duminică, o mină marină a fost găsită plutind în apropierea țărmului românesc. Dispozitivul se afla la doar 2 mile marine, circa 3,6 km, de Eforie.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) informează că scafandrii de luptă EOD (Explosive Ordnance Disposal) au executat, pe 31 iulie, o misiune de intervenție pentru neutralizarea și distrugerea unei mine marine, care se afla în derivă, în largul țărmului românesc, aproape de Eforie.

ADVERTISEMENT

”Echipa de scafandri ai Forțelor Navale și-a început misiunea în jurul orelor 19.30 și s-a deplasat la fața locului cu două ambarcațiuni rapide, unde a aplicat procedurile operaționale standard pentru astfel de intervenții.

Scafandrii militari au constatat că era o mină marină de tip YAM, care reprezenta un pericol pentru navigația în siguranță, în apele teritoriale românești, au transportat mina într-un raion de siguranță și au distrus-o prin explozie”, notează MApN, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Vorbim deja cea de-a doua intervenție a Forțelor Navale Române pentru distrugerea unei mine marine, care provine din zona nordică a Mării Negre, după debutul războiului din Ucraina

O primă mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri, în luna martie, la 70 km de Capu Midia.

ADVERTISEMENT
  • 400 de mine marine ar pluti în derivă în Marea Neagră, conform estimărilor specialiștilor 

Doi oameni care înotau în Marea Neagră, uciși de o mină marină în Ucraina

În urmă cu câteva zile, doi oameni au murit în Ucraina, în stațiunea Koblevo din regiunea Nikolaev. Aici, o mină marină apărută în zona țărmului a explodat în timp ce victimele înotau în zonă, notează publicația Pravda.

Potrivit șefului Administrației Militare din Nikolaev, Vitali Kim, cei doi au ignorat interdicția de înot din zonă, impusă de autorități din cauza pericolului prezenței minelelor marine.

”Încă o dată, vreau să le reamintesc tuturor că atunci când există o interdicție, ea e impusă cu motiv. Doi oameni au murit în timp ce înotau în stațiunea Koblevo, deși înotul este interzis în zonă”, a spus Vitali Kim, pe 29 iulie.

ADVERTISEMENT
Tags:
Îl recunoști? Cu ce se ocupă acum „Cangurul nebun” de la FCSB, păcălit...
Îl recunoști? Cu ce se ocupă acum „Cangurul nebun” de la FCSB, păcălit de Gigi Becali cu 100.000 de euro
Unul dintre cele mai mari mistere ale Bucureștiului! Unde poate duce tunelul secret...
Unul dintre cele mai mari mistere ale Bucureștiului! Unde poate duce tunelul secret de sub ”Palatul” lui Gigi Becali
Mineralele de care avem nevoie ca inima să aibă o activitate corectă. Deficitul...
Mineralele de care avem nevoie ca inima să aibă o activitate corectă. Deficitul ar însemna aritmii cu puls scăzut
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
Un nou serviciu de streaming intră în România
Un nou serviciu de streaming intră în România
Milioane de români vor primi pensii recalculate de la 1 septembrie. Vor fi...
Milioane de români vor primi pensii recalculate de la 1 septembrie. Vor fi cazuri în care majorările vor fi chiar şi de 90%
Există o secvenţă tipică în atacurile Rusiei: principalul obiectiv care trebuie apărat în...
Există o secvenţă tipică în atacurile Rusiei: principalul obiectiv care trebuie apărat în cazul unei invazii ruseşti | VIDEO
Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca...
Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca România să fie experimentul nord-coreean al lui Ceaușescu”
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces!...
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces! Oana Roman a rămas uimită...
Anul care i-a schimbat viața lui Iliescu. Nimic n-a mai fost la fel
Anul care i-a schimbat viața lui Iliescu. Nimic n-a mai fost la fel
Incredibil ce s-a aflat despre Mălina Olinescu la 12 ani de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Mălina Olinescu la 12 ani de la moartea sa. Călin Geambașu a spus tot: „Era foarte...„
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul...
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul Suceava: un sat depopulat și un munte pierdut
Povestea șocantă din viața unui mare actor român. A vrut să-și ucidă mama...
Povestea șocantă din viața unui mare actor român. A vrut să-și ucidă mama pentru că i-a otrăvit soția