News

Minele aflate în derivă în Marea Neagră, pericol pentru litoralul românesc. Astfel de dispozitiv, detonat în apropiere de Eforie

După ce au produs victime în rândul civililor, în Ucraina, minele aflate în derivă în Marea Neagră pot reprezenta un pericol și pentru litoralul românesc. Recent, aproape de Eforie a fost detonat un astfel de dispozitiv.
02.08.2022 | 07:39
Minele aflate in deriva in Marea Neagra pericol pentru litoralul romanesc Astfel de dispozitiv detonat in apropiere de Eforie
Minele marine aflate în derivă în Marea Neagră, tot mai aproape de litoralul românesc. Sursa foto: colaj Fanatik / hepta.ro
ADVERTISEMENT

Treptat, odată cu trecerea timpului, parte din sutele de mine aflate în derivă în Marea Neagră se apropie amenințător și de litoralul românesc.

Minele marine aflate în derivă în Marea Neagră, tot mai aproape de litoralul românesc. Dispozitiv detonat la 3 km de Eforie

Aceste dispozitive explozive de război reprezintă deja o gravă amenințare pentru transportul maritim și pot deveni una și pentru turismul de pe litoralul românesc.

ADVERTISEMENT

Nu mai departe de acest weekend, duminică, o mină marină a fost găsită plutind în apropierea țărmului românesc. Dispozitivul se afla la doar 2 mile marine, circa 3,6 km, de Eforie.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) informează că scafandrii de luptă EOD (Explosive Ordnance Disposal) au executat, pe 31 iulie, o misiune de intervenție pentru neutralizarea și distrugerea unei mine marine, care se afla în derivă, în largul țărmului românesc, aproape de Eforie.

ADVERTISEMENT

”Echipa de scafandri ai Forțelor Navale și-a început misiunea în jurul orelor 19.30 și s-a deplasat la fața locului cu două ambarcațiuni rapide, unde a aplicat procedurile operaționale standard pentru astfel de intervenții.

Scafandrii militari au constatat că era o mină marină de tip YAM, care reprezenta un pericol pentru navigația în siguranță, în apele teritoriale românești, au transportat mina într-un raion de siguranță și au distrus-o prin explozie”, notează MApN, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Vorbim deja cea de-a doua intervenție a Forțelor Navale Române pentru distrugerea unei mine marine, care provine din zona nordică a Mării Negre, după debutul războiului din Ucraina

O primă mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri, în luna martie, la 70 km de Capu Midia.

ADVERTISEMENT
  • 400 de mine marine ar pluti în derivă în Marea Neagră, conform estimărilor specialiștilor 

Doi oameni care înotau în Marea Neagră, uciși de o mină marină în Ucraina

În urmă cu câteva zile, doi oameni au murit în Ucraina, în stațiunea Koblevo din regiunea Nikolaev. Aici, o mină marină apărută în zona țărmului a explodat în timp ce victimele înotau în zonă, notează publicația Pravda.

Potrivit șefului Administrației Militare din Nikolaev, Vitali Kim, cei doi au ignorat interdicția de înot din zonă, impusă de autorități din cauza pericolului prezenței minelelor marine.

”Încă o dată, vreau să le reamintesc tuturor că atunci când există o interdicție, ea e impusă cu motiv. Doi oameni au murit în timp ce înotau în stațiunea Koblevo, deși înotul este interzis în zonă”, a spus Vitali Kim, pe 29 iulie.

ADVERTISEMENT
Tags: