Imagini spectaculoase surprinse luni seară într-o comună de pe litoralul românesc: o veritabilă ”minge de foc” a putut fi observată cu ochiul liber pe cer. Explicația acestei lumini misterioase.
Adrian Șonka, astronom la Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din București, face lumină în cazul luminii misterioase apărute luni seară pe cerul României, în zona litoralului.
Conform acestuia, ”OZN-ul” a fost, de fapt, planeta Venus. ”Din fotografiile apărute la știri se văd stelele din constelația Capriconus lângă ‘OZN’. Obiectul s-a mișcat cu viteza aparentă a cerului, semn că se afla în afara Pământului.
Obiectul se afla înspre sud-vest, aproape de orizont, direcție în care se afla și Venus. Obiectul era foarte strălucitor, ca și Venus. Obiectul “dispărut” când s-a apropiat de orizont, adică a apus sau nu s-a mai văzut din cauza ceții.
Obiectul era planeta Venus. Cine nu crede se poate uita pe cer în fiecare seara între ora 18 și 19, înspre sud-vest, și o să vadă OZN-ul”, scrie Șonka, pe pagina sa de Facebook.
În ultimele luni, locuitorii comunei Tuzla din județul Constanța au observat mai multe obiecte spectaculoase pe cer. Fără îndoială, cel mai interesant fenomen s-a produs luni seara.
O lumină extrem de misterioasă a făcut un adevărat spectacol pe cer. În online au apărut mai multe fotografii care surprind mingea luminoasă care și-a făcut apariția pe boltă. S-a întâmplat la asfințit.
Specialiștii nu pot spune cu exactitate originea acestui fenomen rar, însă au unele piste. Ei spun că s-ar putea să vorbim de un fragment de satelit apărut în spațiul cosmic.
“De regulă, tot ce este în spațiul cosmic – e mult spus cosmic – și extra atmosferic, la câteva sute de kilometri înălțime, atunci când cade se aprinde. E posibil să fie vorba de fragment de satelit“, au explicat specialiștii în astronomie, citați de Observator News.
Lumina misterioasă de la Tuzla a atras atenția oamenilor din zonă. Aceștia au fotografiat “mingea de foc” din toate unghiurile. De notat că nu este prima oară când luminile şi culorile cerului i-au impresionat pe români.
În octombrie, mai multe imagini superbe au fost postate pe rețele sociale din mai multe locuri, cu aurora boreală. Cunoscută și sub numele de luminile nordului, aceasta este un fenomen natural spectaculos care apare de regulă în regiunile polare.
Acesta se manifestă ca o serie de lumini colorate, în principal verde, roșu, albastru și violet, care se mișcă pe cerul nopții. La noi s-a putut observa în Mamaia Nord și în Eforie.
În acest an, aurora boreală a putut fi observată și de locuitorii din județele Dâmbovița, Gorj sau Sălaj. Fenomenul se formează după ce particulele solare se amestecă cu oxigenul şi azotul din atmosferă. Lumina de pe cer este verde, însă pot fi și nuanțe de roșu, roz, violet și albastru.