News

Ministerul Agriculturii renunță la interdicțiile dure impuse pescarilor pentru prevenirea infectării cu coronavirus

04.06.2020 | 16:08
Ministerul Agriculturii renunta la interdictiile dure impuse pescarilor pentru prevenirea infectarii cu coronavirus
ADVERTISEMENT

Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a anunțat că va fi emis un nou ordin care să reglementeze pescuitul recreativ. Ordinul precedent, publicat ieri în Monitorul Oficial, impunea restricții disproporționat de mari în raport cu alte activități afectate de epidemia de COVID-19, de exemplu fiind interzisă socializarea între pescari.

Pescarii pot sta din nou de vorbă între ei

Potrivit News.ro, noua formă a ordinului a fost deja elaborată la Ministerul Agriculturii și trimisă Ministerului Sănătății pentru avizare.

ADVERTISEMENT

Am reformulat şi am scos câteva dintre articolele vechiului ordin, şi anume: s-a scos obligativitatea ca administratorii să impună interzicea socializării. Apoi, administratorii vor permite prezenţa vizitatorilor prin perimetrul locului de pescuit. De asemenea, din obligaţiile pescarilor recreativi, s-au scos acele articole care se refereau la evitarea socializării cu alţi pescari, purtarea măştilor până la momentul accesului în perimetrul locului de pescuit şi a rămas ca pescarii să aibă obligativitatea de a lăsa perimetrul de pescuit curat şi să respecte cu stricteţe regulamentul amenajării piscicole, urmând ca cei care gestionează amenajările piscicole să-şi stabilească prin regulament care sunt regulile în interior”, a declarat Adrian Oros, într-o conferință de presă.

Ordinul inițial mărea distanțarea fizică la 10 metri

Ordinul comun al miniștrilor Agriculturii și Sănătății impunea condiții de desfășurare pentru pescuitul sportiv mult mai stricte decât în cazul celor care se mulțumesc cu o ieșire la terasă.

ADVERTISEMENT

Pescuitul recreativ se va desfășura cu maximum doi pescari pe acelațși stand de pescuit, cu respectarea unei distanțe de minimum 10 metri între participanți”, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

La intrarea în zona bălții, este obligatorie termoscanarea și semnarea de către pescar a unei declarații că a luat la cunoștință de regulile impuse.

ADVERTISEMENT

Administratorii amenajărilor piscicole sunt obligați să vegheze ca niciun pescar să nu consume băuturi alcoolice, să facă grătare sau alte activități fără legătură directă cu pescuitul propriu-zis.

Administratorii vor proceda la dezinfectarea și igienizarea pontonului, standului de pescuit, foișoarelor, umbrarelor, toaletelor sau altor accesorii cu care pescarii intră în contact”, se arată în ordinul semnat de miniștii Adrian Oros și Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT

La contactul cu personalul de inspecție și control, fiecare pescar va trebui să-și pună masca de protecție. Mai mult, la capitolul obligații ale pescarului este trecută ”evitarea oricărei forme de socializare cu alți pescari recreativi participanți în aceeași zonă de pescuit”.

Prin acest ordin, pescuitul sportiv devine o activitate care trebuie să respecte condiții mult mai stricte decât cele aplicate pentru majoritatea populației.

Astfel, distanța socială al cărei standard este de 1,5 metri în cazul pescarilor este mărită la 10 metri. Aceștia vor fi obligați să poarte masca și în aer liber, spre deosebire de majoritatea populației, atunci când intră în contact cu alte persoane.

Consumul de băuturi alcoolice le este interzis chiar dacă acesta nu prezintă vreun risc epidemiologic direct. Pentru ca obida să fie și mai mare, este interzisă socializarea, care altminteri este permisă tuturor celor care vor să bea o bere la o terasă.

ADVERTISEMENT