News

Ministerul Apărării și-a încheiat misiunea la Spitalul Județean Suceava. Mai mulți pacienți decedați de coronavirus în urmă cu trei săptămâni, raportați abia pe 1 mai. Tătaru cere o anchetă

01.05.2020 | 15:51
Ministerul Apararii sia incheiat misiunea la Spitalul Judetean Suceava Mai multi pacienti decedati de coronavirus in urma cu trei saptamani raportati abia pe 1 mai Tataru cere o ancheta
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării și-a încheiat misiunea la Spitalul Județean Suceava. Doar 15% din personalul medical a fost apt de muncă la începutul lunii aprilie, restul fiind diagnosticat cu COVID-19 în carantină. Însă, mai mulți pacienți decedați de COVID-19 la începutul lunii aprilie au fost confirmați abia pe 1 mai. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cere o anchetă. 

Ministerul Apărării și-a încheiat misiunea la Spitalul Județean Suceava

Ministrul Sănătății a cerut o evaluare completă a situației de la Suceava, care include și modul de raportare a deceselor. Majoritatea deceselor raportate de INSP nu au avut loc în ultimele 24 de ore, nici măcar în ultima săptămână, ci la mijlocul lunii aprilie.

ADVERTISEMENT

Generalul Ionel Oprea, care și-a încheiat activitatea la Spitalul Județean Suceava, a declarat că înainte de a prelua managementul spitalului, totate decesele erau înregistrate la morga spitalului, dar nu și în evidențele unității medicale.

Mai mulți pacienți decedați de coronavirus în urmă cu trei săptămâni, raportați abia pe 1 mai

Au fost mai multe raportări de decese pe 1 mai, deși pacienții erau decedați de la începutul și jumătatea lunii aprilie. Este vorba despre două decese care au avut loc pe 6 aprilie și care sunt raportate vineri. Tot în lista de șase decese anunțate pe date de 1 mai se găsesc și alte două decese care au avut loc pe 15 aprilie și unul pe 14 aprilie.

ADVERTISEMENT

Probele primului bărbat decedat, pe 6 aprilie, au fost recoltate pe 27 martie, iar rezultatele au venit pe 2 aprilie. O a doua persoană decedată tot pe 6 aprilie este un bărbat de 70 de ani, tot din județul Suceava. El a fost internat în spital la data de 31 martie, probele i-au fost recoltate pe 2 aprilie, iar rezultatele au venit o zi mai târziu, iar decesul pe 6 aprilie.

Tot din Suceava sunt și ceilalți decedați, înregistrați pe 14 și 15 aprilie. Pe 14 aprilie a fost un bărbat de 52 de ani, internat pe 30 martie. Autoritățile au așteptat o săptămână și jumătate ca să îi recolteze probe biologice pentru COVID-19.

ADVERTISEMENT

Conducerea militară a predat manageriatul spitalului unei echipe civile!

Echipa militară a Spitalului Județean din Suceava a predat joi, 30 aprilie, conducerea unității sanitare unei echipe manageriale civile, aleasă de consiliul medical al spitalului. Colonel medic Daniel Derioiu, managerul interimar, a spus că s-a predat manageriatul unor medici valoroși: “aleşi de colegii din consiliul medical din care făceau parte, care i-a învestit cu încrederea că vor duce mai departe procesul de conducere a spitalului”.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Ionel Oprea, a afirmat că misiunea de la Suceava a fost îndeplinită, deși orașul încă este focar de coronavirus. El a spus că situația a fost foarte grea la început, dar că, treptat, lucrurile au intrat în normal:

ADVERTISEMENT

“lumea a înţeles ce trebuie să facă şi acum spitalul funcţionează la 55-60 la sută din capacitate. Lucrurile sunt sub control. Acum sunt internaţi în spital doar 507 pacienţi infectaţi şi alţi 605 pacienţi non-COVID-19. La secţia ATI, care are deja 42 de ventilatoare, mai sunt doar şapte bolnavi asistaţi”.

Ionel Oprea afirmă că până la finalul anului a fost întocmit un plan de acțiune bine pus la punct, care cuprinde și modul de lucru pentru situații de criză, dacă pandemia va reveni în toamnă. În prezent, 68% din personalul spitalului este negativ la COVID-19.

 

 

 

ADVERTISEMENT