News

Ministerul de Externe, reacție oficială privind avionul deturnat la Minsk: ”Incidentul, unul deosebit de grav”

Ministerul Afacerilor Externe a avut o primă reacție oficială privind avionul Ryanair deturnat la Minsk.
24.05.2021 | 08:06
Ministerul de Externe reactie oficiala privind avionul deturnat la Minsk Incidentul unul deosebit de grav
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o reacție oficială privind incidentul din Belarus de duminică, atunci când un avion al companiei Ryanair cu peste 120 de oameni la bord, a fost deturnat din drumul către Vilnius (Lituania) și silit să aterizeze în Capitala belarusă Minsk.

Oficialitățile de la București consideră evenimentul ca fiind ”unul deosebit de grav”. Dacă inițial, în spațiul public s-a vehiculat zvonul că la bordul avionului deturnat s-ar fi aflat și cinci cetățeni români, MAE a infirmat informația.

ADVERTISEMENT

În același comunicat, ministerul condus de Bogdan Aurescu își exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forțării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului.

Reacție oficială a Ministerului Afacerilor Externe privind avionul deturnat la Minsk

Duminică după-amiaza, zborul Ryanair 4978 îşi începuse deja coborârea spre Capitala lituaniană când pilotul a anunţat, fără alte explicaţii, că avionul se va îndrepta brusc spre Minsk, Capitala statului vecin, Belarus.

ADVERTISEMENT

La câteva ore după eveniment, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a reacţionat, după ce avionul civil a fost forţat de un MiG 29 să aterizeze la Minsk pentru ca un pasager, opozant al regimului Lukaşenko, să fie arestat.

MAE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate.

ADVERTISEMENT

MAE consideră incidentul ca fiind „unul deosebit de grav și, prin intermediul Ambasadei României la Minsk, a transmis autorităților belaruse, după forțarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toți pasagerii avionului să își continue imediat și în siguranță călătoria”, mai spune Ministerul Afacerilor Externe”, se arată în mesajul instituției.

În același comunicat, MAE își exprimă ”îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forțării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului”.

ADVERTISEMENT

În același timp, MAE susține ”necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs”.

”Toate aceste elemente de mai sus vor fi comunicate și mâine ambasadorului belarus la București, care va fi convocat la MAE din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu”, precizează MAE.

MAE: Niciun cetățean român la bordul avionului deturnat către Minsk

MAE mai anunță că a depus eforturi susținute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena și Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau și cetățeni români.

După ce în primă fază nu s-a transmis cu certitudine dacă la bord se află sau nu vreun conațional, ulterior, autoritățile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean român.

”Din dispoziția ministrului de externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din Minsk pentru clarificarea situației, dar, având în vedere dificultatea de a relaționa cu autoritățile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau și cetățeni români.

Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius și a fost în contact permanent cu autoritățile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinație.

Autoritățile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean român”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT