News

Ministerul de Interne, amendat de CNCD pentru că a favorizat creștinii ortodocși de Paște în 2020

30.09.2020 | 16:29
Ministerul de Interne amendat de CNCD pentru ca a favorizat crestinii ortodocsi de Paste in 2020
MAI a fost amendată pentru că a favorizat BOR de Paște. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

CNCD a avertizat contravențional Ministerul de Interne cu privire la reglementarea diferită a participării la Sărbătorile Pascale.

Mai exact, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării reproșează Ministerului de Interne că nu a existat un acord cu privire la participarea la Sărbătorile Pascale, valabil pentru toate cultele creștine recunoscute de lege.

ADVERTISEMENT

MAI ar fi favorizat creștinii ortodocși, însă a ignorat celelalte culturi religoase din România, fapt care i-a adus criticile CNCD.

CNCD a avertizat Ministerul de Iterne pentru că a favorizat creștinii ortodocși de Paște

„Lipsa unui acord cu privire la reguli de participare la Sărbătorile Pascale din anul 2020 pentru toate cultele creştine recunoscute de lege reprezintă faptă de discriminare”, a precizat CNCD într-un comunicat de presă, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Așadar, conform art. 2 alin. (1) şi art. 2 alin. (4) din O.G. 137/2000, „colegiul director recomandă Ministerului Afacerilor Interne ca, în viitor, să respecte obligaţia de echidistanţă faţă de toate cultele recunoscute din România şi să stabilească reguli nediscriminatorii în exercitarea dreptului la libertatea conştiinţei”.

Hotărârea a fost adoptată cu șapte voturi pentru și un vot împotrivă. CNCD reproșează MAI că a creat un cadru favorabil creștinilor ortodocși, care au primit „lumină” în izolare, cu ajutorul Jandarmeriei.

ADVERTISEMENT

„În această seară am avut o discutie cu PF al BOR şi am ajuns la un nou acord. Având în vedere estimările recente ale specialiştilor, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, acordul BOR şi MAI din 14 aprilie se modifică”, anunța Marcel Vela în 14 aprilie 2020.

Pâinea sfinţită va fi distribuită la domiciliul credincioşilor de către personalul clerical şi personalul din parohie, vineri şi sâmbătă, în intervalul 8-17, şi în prima zi de Paşti între orele 6-12, la solicitarea credincioşilor”, completa ministrul de Interne.

ADVERTISEMENT

BOR a fost nemulțumită în acel moment că nu a primit dreptul de organiza slujba de Înviere din cauza pandemiei, însă preoții au înțeles în cele din urmă că situația nu permitea o slujbă publică.

ADVERTISEMENT
Tags: