La numai câteva zile după ce Ministerul de Interne a anunțat că vrea să amâne cu șase luni utilizarea brățărilor electronice de monitorizare a soților care au primit ordin de restricție, MAI anunță și care este necesarul de polițiști pentru ca acest sistem să devină operațional.
Cândva circula un banc cu întrebarea „de câți polițiști e nevoie ca să schimbi un bec”, însă bancul riscă să capete o nouă variantă, anume „de câți polițiști este nevoie să montezi o brățară de supraveghere”. Pentru că MAI a decis că este nevoie ca efectivele Poliției Române să fie suplimentate cu 497 posturi de ofițeri și 5.637 de posturi de agenți.
Angajările se vor face etapizat până în 2025. În paralel, va crește numărul brățărilor de supraveghere folosite care va ajunge la 8.000 până la finele anului menționat. Astfel, un polițist va avea în monitorizare 1,3 kituri de supraveghere, adică 2,6 persoane!
Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) trebuia implementat începând cu 1 martie 2022, însă MAI a anunțat că nu a avut timp suficient la dispoziție astfel că a elaborat un proiect de ordonanță de urgență pentru prorogarea termenului cu 6 luni, până la 1 octombrie.
Amânarea preconizată survine în condițiile în care MAI a avut aproape un an la dispoziție să creeze condițiile pentru aplicarea legii adoptate în 2021 privind protecția victimelor violenței domestice prin punerea de brățări electronice la piciorul agresorilor.
Abia în noiembrie a fost adoptat caietul de sarcini al licitației pentru achiziția echipamentelor necesare, iar procedura de licitație va începe pe 8 martie, urmând a fi finalizată peste alte 131 de zile, cu condiția ca nimeni să nu conteste rezultatul licitației.
Un alt motiv de întârziere este că abia acum funcționarii ministerului au stabilit care este necesarul de angajări suplimentare pentru implementarea proiectului, acesta fiind anunțat într-un proiect de hotărâre de Guvern privind operaționalizarea SIME.
„Pentru realizarea activităţilor necesare de monitorizare electronică, Inspectoratul General al Poliției Române și unitățile teritoriale de poliție trebuie să dispună de personal propriu specializat, selecţionat, pregătit şi instruit pentru executarea atribuţiilor de supraveghere, tehnice, respectiv de intervenție în situația generării unei alerte în cadrul SIME, numărul maxim de posturi urmând a se suplimenta cu 497 de posturi de ofițeri de poliție și 5.637 de posturi de agenți de poliție”, se spune la articolul 7 alineatul 1 din proiectul de HG.
Procesul de angajare a celor 6.134 de polițiști va trebui finalizat până în 2025 când monitorizarea electronică prin intermediul brățărilor va fi extinsă la scara întregii țări. Este de precizat că în acest proiect nu este implicată doar Poliția Română, aceasta beneficiind și de asistență tehnică din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).
În pofida angajărilor masive din poliție, nu toate femeile bătute din România se vor putea considera pe viitor la adăpost de noi violențe. În perioada 1 octombrie 2022 – 31 decembrie 2023, SIME va fi funcțional doar în București și în trei județe: Iași, Mureș și Vrancea.
„Criteriile care stau la baza aplicării monitorizării electronice în sistem pilot în prima etapă la nivelul municipiului București și a județelor Iași, Mureș și Vrancea sunt reprezentate de amploarea cazuisticii în domeniu înregistrată la nivelul minicipiului București, necesitatea analizării modului de funcționare a dispozitivelor electronice în zonele mai greu accesibile – rurale/muntoase/deluroase/depresionare și de frontieră, precum și de fluctuațiile de persoane înregistrate la nivelul acestor unități administrativ-teritoriale”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.
Etapa a II-a va începe în 2024, fiind incluse în SIME alte 19 județe: Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea. În 2025 programul va fi extins la scara întregii țări, astfel că până atunci trebuie angajați cei peste 6.000 de polițiști care vor avea în grijă un număr maxim de 16.000 de persoane, adică 8.000 de persoane supravegheate și 8.000 de persoane protejate, întrucât un dispozitiv de detectare a locației va trebui purtat și de către persoanele agresate, nu doar de către agresor.
Asta pentru că numărul kiturilor de supraveghere achiziționate în următorii ani va fi de 8.000: 964 în 2022, 2.401 în 2023, 1.901 în 2024 și 2.734 în 2025. Achiziții de kituri de supraveghere se vor face și în anii următori, numărul final fiind de 15.000, cu o rezervă de 20% pentru cazurile în care unele dintre aceste dispozitive se strică sau sunt distruse care sunt obligați să le poarte. Valoarea totală estimată a achiziției este de 240.975.000 lei, echivalentul a 48.195.000 euro.
Statul român ignoră de ani de zile dramele prin care trec femeile bătute de soții lor, amânând repetat folosirea brățării electronice pentru monitorizarea agresorilor cărora li s-a interzis să se mai apropie de familiile lor. Potrivit unor statistici invocate de către deputatul Ştefan-Iulian Lorincz (USR) la dezbaterea în Parlament a legii prin care SIME a fost aprobat, în ultimii 5 ani, circa 40% din ordinele de protecție au fost încălcate, deseori cu consecințe tragice pentru femei.
Potrivit unor date publicate de ONG-urile implicate în combaterea violenței domestice, 426 de femei au fost ucise în ultimii 8 ani în familie, dintre care 33 în primele luni opt luni ale anului trecut.