News

Ministerul de Interne își schimbă rețeaua națională de voce după 12 ani. Noile echipamente telefonice costă peste 50 milioane euro

Ministerul de Interne va investi o sumă consistentă prin care se vor achiziționa echipamente telefonice performante pentru Rețeaua Națională de Voce.
29.04.2023 | 08:15
Ministerul de Interne isi schimba reteaua nationala de voce dupa 12 ani Noile echipamente telefonice costa peste 50 milioane euro
Ministerul de Interne va fi dotat cu echipamente telefonice performante Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook MAI, STS
ADVERTISEMENT

Direcția Generală pentru Comunicații și Tehnologia Inforrmației este unitatea centrală de specialitate a Ministerului Afacerilor Interne care asigură organizarea, coordonarea și controlul  activității ministerului în domeniul comunicațiilor, tehnologiei și informației. Această direcție administrează și Rețeaua Națională de Voce a MAI.

MAI cumpără comutatoare și centrale telefonice

Rețeaua asigură servicii de telefonie la nivel național pentru  toate sediile ministerului. Pe 21 aprilie 2023, MAI a publicat pe portalul achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultat de FANATIK, un anunț de participare la o licitație deschisă  în urma căreia se va atribui contractul “Acord-cadru de furnizare echipamente pentru modernizarea Rețelei Naționale de Voce (R.N.V.) a M.A.I. pentru unitățile Aparatului Central al M.A.I. şi alte unități subordonate M.A.I.”.

ADVERTISEMENT

Valoarea totală estimată a contractului este 253.485.070 lei (aproximativ 51,5 milioane euro), iar termenul limită pentru trimiterea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit pentru 25 mai 2023. Este vorba despre achiziționarea de echipament de rețea telefonică, comutatoare telefonice, centrale telefonice, pachete software pentru poartă (gateway) și servicii de perfecționare a personalului.

Conform caietului de sarcini, se vor cumpăra 107 comutatoare telefonice, 203 centrale telefonice, 362 pachete licență trunchi SIP (20 de canale), 94.901 licențe port Extensie, 2.031 licențe port Trunchi, 299 terminale tip Consolă Operator, 3.199 echipamente voce Tip 1, 10.369 echipamente voce Tip 2, 80.581 echipamente voce Tip 3.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe lista de achiziții se mai află 4.616 Switch Ethernet 8 porturi PoE, 2.524 Switch Ethernet 16 porturi PoE, 1.712 Switch Ethernet 48 porturi PoE, dar și 16 sesiuni de instruire pentru personalul MAI care va folosi echipamentele. De această achiziție beneficiază, în afara aparatului central al ministerului, numai puțin de 206 instituții din cadrul MAI.

Actualul echipament al MAI este limitat tehnologic

“În prezent, specialiștii din cadrul MAI care întreprind activități de mentenanță, customizare sau, după caz, dezvoltări de soluții s-au lovit de limitările tehnologice. Echipamentele ce constituie Rețeaua Națională de Voce a MAI au o perioadă de funcționare continuă mai mare  de 12 ani, iar la data prezentei nu beneficiază de garanție și suport tehnic”, se menționează în caietul de sarcini.

ADVERTISEMENT

În document se dau și informații despre beneficiile anticipate de către MAI care, la finalizarea contractului, va fi dotat cu comutatoare/centrale telefonice din cadrul RNV a MAI modernizate pentru asigurarea de servicii de comunicații telefonice necesare, inclusiv pentru implementarea de servicii digitizate în relația cu cetățeanul.

De asemenea, “va fi asigurată continuitatea serviciilor de comunicații telefonice operative, migrarea către tehnologii SIP, alinierea la noile tehnologii aflate în portofoliul operatorilor publici de telefonie, transformarea digitală și digitizarea serviciilor în relația cu cetățeanul”, se mai menționează în caietul de sarcini întocmit de specialiștii MAI.

ADVERTISEMENT

Rețeaua de voce a MAI este dotată cu zeci de mii de porturi

Există două variante de achiziție, conform caietului ce sarcini consultat de FANATIK. „Pentru asigurarea soluției privind modernizarea RNV a MAI, prin asocierea în comun a mai multor autorități contractante din cadrul MAI, ofertantul, în calitate de partener sau distribuitor, poate alege pentru reperele Comutator telefonic, Centrală telefonică, Licență port extensie, Licență port trunchi”, se scrie în document.

Prima variantă este achiziționarea prin capitalizarea licenței perpetue proprietatea MAI și livrarea hardware aferentă, conform cerințelor tehnice (cumulate, IPA number-urile MAI acoperă peste 55.000 de porturi extensii/analogice/digitale/VoIP, 12.400 canale ISDN QSIG, 8.100 trunchiuri analogice, 62.000 canale SIP, 3.300 canale ISDN public, 3.800 canale H.323).

Cumulat, EIC-urile MAI acoperă peste 84.500 porturi extensii analogice/digitale/VoIP, 32.400 canale ISDN QSIG, 11.000 trunchiuri analogice, 7.500 canale ISDN public, 10.300 canale H.323. A doua variantă este reprezentată de achiziționarea prin livrarea hardware și software, de la orice producător (fără prezervarea licenței actuale), conform cerințelor tehnice.

ADVERTISEMENT