News

Ministerul de Interne poate rămâne fără gaze naturale în pragul iernii. Cum s-a ratat o achiziție de 70 milioane de euro

Ministerul Afacerilor Interne intenționează să achiziționeze gaze naturale pentru o perioadă de un an, prin intermediul unei licitații deschise.
18.10.2022 | 11:03
Ministerul de Interne poate ramane fara gaze naturale in pragul iernii Cum sa ratat o achizitie de 70 milioane de euro
Ministerul de Interne vrea să cheltuiască aproximativ 70 de milioane de euro pe gaze naturale Colaj foto: FANATIK Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

În plină criză a pieței gazelor naturale, Ministerul  Afacerilor Interne poate să aibă probleme cu încălzirea unora din unitățile sale. Astfel, ministerul condus de Lucian Bode și-a propus să achiziționeze gaze naturale, prin licitație publică deschisă, conform informațiilor de pe site-ul e-licitatie.ro, consultate de FANATIK.

Termenul limită de depunere a ofertelor a fost 4 octombrie 2022

Este vorba despre un “acord cadru de furnizare gaze naturale pentru unitățile Aparatului Central al MAI și alte unități subordonate M.A.I.”. Pe 2 septembrie 2022 s-a publicat anunțul de participare la licitația deschisă, termenul limită de depunere  a ofertelor fiind 4 octombrie 2022. Contractul urma să implice o achiziţie comună a mai multor unități administrative din cadrul Ministerului de Interne.

ADVERTISEMENT

Potrivit documentului, autoritatea contractantă este reprezentată de Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Imigrări, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Jandarmeria Romana – U.M. 0260 București, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. Achiziţia are numărul  de referinţă  4267095/2022/31, iar contractul prevede furnizarea de gaze naturale, pe bază de acord-cadru pe o perioadă de 12 luni pentru unitățile MAI.

„Achiziția este realizată de ASOCIEREA Ministerul Afacerilor Interne – Aparat Central, ordonatorii terțiari de credite din subordinea ordonatorului principal de credite, Inspectoratul General al Poliției Române și subunitățile din subordine, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și subunitățile din subordine, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și subunitățile din subordine, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și subunitățile din subordine, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. și subunitățile din subordine, Inspectoratul General pentru Imigrări și subunitățile din subordine prin structura de specialitate a Direcţiei Generale Logistice”, se arată în document.

ADVERTISEMENT

Se specifică faptul că acordul-cadru de furnizare a gazelor naturale va fi semnat în numele Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de autoritate contractantă.  De asemenea, se menționează că autoritatea contractantă va răspunde în mod clar și complet tuturor solicitărilor de clarificare și informațiilor suplimentare, o singura dată, în a 11-a zi înainte de data limită de depunere a ofertelor pentru clarificările solicitate cu 18 zile inaintea termenului limita de depunere a ofertelor.

Cantitatea maximă de gaze naturale va fi de  310.037,760 MWh

La rubrica „Descrierea achiziţiei publice”, pe e-licitatie.ro se menționează durata contractului, ce cantitate de gaze naturale trebuie livrată și valoarea contractului: „Cantități/valori minime/maxime estimate ale acordului cadru pentru o perioadă de 12 luni: Cantități – minimum 225.332,620 (MWh) – maximum 310.037,760 (MWh). Valoarea totală estimată cu acciză fără TVA, minimă 248.417.946,919 lei – maximă 341.801.128,512 lei”.

ADVERTISEMENT

Valoarea maximă a contractului, de 341.801.128,512 lei, reprezintă aproximativ 70 milioane de euro, în cazul în care se livrează cantitatea maximă de gaze, adică 310.037,760 MWh. Din aceste date, consultate de FANATIK pe e-licitatie.ro, reiese că Ministerul de Interne e dispus să plătească un preț de 1.102,45 lei pentru un MWh.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat și cum va fi alcătuită ierarhia firmelor furnizoare ofertante ce doresc să participe la licitația deschisă. Astfel, clasamentul ofertelor va fi determinat pe baza punctajului total. Pe baza algoritmului de calcul al criteriului de atribuire, ofertantul care are cel mai mare punctaj total va fi declarat câştigător.

ADVERTISEMENT

Licitația a fost anulată pentru că nu au existat ofertanți

„În cazul în care două sau mai multe oferte sunt clasate pe primul loc, cu punctaje egale, departajarea se va face având în vedere punctajul obţinut la factorii de evaluare în ordinea descrescătoare a ponderilor acestora. În situaţia în care egalitatea se menţine, autoritatea contractantă are dreptul să solicite noi propuneri financiare, şi oferta câştigătoare va fi desemnată cea cu propunerea financiară cea mai mică, conform prevederilor art. 139 alin. (3) din HG nr. 395/2016.”, a mai precizat Ministerul Afacerilor Interne.

Cu toate acestea, M.A.I. nu a primit nici o ofertă până pe 4 octombrie 2022, când s-a anunțat că licitația a fost anulată. La rubrica „Informații privind neatribuirea – motivul anulării”, în documentul de pe e-licitatie.ro se explică: “Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limita de depunere a ofertelor nu au existat ofertanți înscriși”.

FANATIK a solicitat un punct de vedere Direcției Achiziții Publice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în legătură cu acest contract de livrare a gazelor naturale, încercând să afle dacă se va relua procedura de atribuire a licitației și dacă M.A.I. intenționeaază să mărească valoarea contractului. Până la ora publicării materialului, Direcția Achiziții Publice din M.A.I. nu a răspuns solicitării.

ADVERTISEMENT