News

Ministerul de Interne rupe legăturile cu polițiile din Rusia și Belarus. Patru acorduri bilaterale vor fi denunțate de București

Ministerul Afacerilor Interne se pregătește să denunțe o serie de acorduri încheiate cu Rusia și Belarus în ce privește colaborarea pe plan polițienesc.
29.09.2022 | 19:07
Ministerul de Interne rupe legaturile cu politiile din Rusia si Belarus Patru acorduri bilaterale vor fi denuntate de Bucuresti
Ministrul Lucian Bode vrea să denunțe acordurile pe care MAI le-a încheiat cu Rusia și Belarus/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un proiect de hotărâre de Guvern elaborat de MAI va pune capăt oricărei colaborări cu ministerele de Interne din Rusia și Belarus. În momentul de față, în vigoare sunt trei acorduri româno-ruse și unul român-belarus care reglementează colaborarea dintre acestei țări în domenii precum criminalitatea, colaborarea între polițiile de frontieră și traficul de droguri.

Protecția datelor cu caracter personal, pretextul denunțării

Denunțarea acestor înțelegeri de către autoritățile de la București vor reduce și mai mult relațiile României cu Rusia și Belarus, state implicate în invadarea Ucrainei. Însă Ministerul român de Interne nu invocă explicit agresiunea rusă asupra Ucrainei sau sprijinul pe care Belarus l-a oferit Moscovei, ci faptul că cele două state nu respectă regulile europene privind protecția datelor cu caracter personal.

ADVERTISEMENT

Cel mai vechi acord dintre cele patru este Înțelegerea de colaborare dintre ministerele de Interne de la București și Moscova, încheiat încă din 27 mai 1992. De asemenea, un alt acord ruso-român a fost parafat în 2003, părțile fiind de această dată polițiile de frontieră. Colaborarea polițienească a intrat într-o nouă etapă în 2007 când Ministerul de Interne al României și Serviciul Federal al Rusiei pentru Controlul Traficului de Droguri au încheiat o a treia înțelegere privind traficul ilicit de stupefiante, substanţe psihotrope şi precursori.

În ce privește relația cu Belarus, Ministerul Afacerilor Interne avea un acord parafat cu instituție similară de la Minsk încă din 1996 privind colaborarea în lupta împotriva criminalităţii.

ADVERTISEMENT

MAI nu invocă motive politice pentru denunțarea acestor înțelegeri, ci doar considerente tehnice. În ce privește acordurile cu Rusia și Belarus pentru combaterea criminalității , se spune că cele două state nu respecte dreptul Uniunii Europene privind protecția datelor cu caracter personal „neexistând nici decizii de adecvare emise de Comisia Europeană pentru cele două state în domeniul aplicării legii, și nici acorduri bilaterale încheiate de România cu acestea, care să prevadă transferul de date cu caracter personal în domeniul de aplicare al legii, care să conțină suficiente garanții”, după cum se spune în nota de fundamentare a proiectului hotărârii de Guvern.

Relația cu Moscova, în continuă deteriorare

Același pretext este invocat și în ce privește acordurile româno-ruse privind colaborarea dintre polițiile de frontieră și de combatere a traficului de droguri. „Mai mult, din analiza efectuată la nivelul structurilor de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne, a rezultat că prevederile celor două documente de cooperare menționate anterior nu s-au aplicat niciodată, iar dinamica problematicii frontierelor și a fenomenului drogurilor și precursorilor de droguri este în continuă modificare, cooperarea în cele două domenii impunându-se a fi revizuită, în consecință”, menționează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Denunțarea propriu-zisă a înțelegerilor se va face prin notificări ce vor fi trimis părților ruse și belaruse, urmând ca efectelor acordurilor să înceteze, de la caz la caz, în termene de 30, 60 sau 90 de zile sau de 6 luni, în cazul acordului dintre polițiile de frontieră ruse și române.

Decizia Ministerului de Interne vine într-un context tensionat al relațiilor ruso-române, după ce Moscova a acuzat țara noastră că a încălcat Carta și Convenția Uniunii Internaționale de Telecomunicații (ITU) întrucât a retras vizele pentru 14 membri ai delegației Rusiei care urmează să participe la Conferința Plenipotențiară a ITU, care se desfășoară la București în perioada 26 septembrie – 14 octombrie.

ADVERTISEMENT

Ministerul de Externe de la București a răspuns acuzației afirmând că cei 14 ruși erau jurnaliști la Russia Today, pe care partea rusă i-a notificat, în mod abuziv, ca făcând parte din categoria oficialilor.

ADVERTISEMENT
Tags: