Curtea Constituțională a decis că Ministerul Educației a încălcat Constituția când a eliminat elevii din școlile private și confesionale de pe lista beneficiarilor de burse școlare. Decizia este definitivă.
Ministerul Educației a transmis un punct de vedere privind decizia CCR în raport cu o serie de prevederi din Legea 1/2011. Reprezentanții au precizat faptul că se vor conforma, însă așteaptă mai multe detalii.
„Ministerul Educaţiei a luat la cunoştinţă de soluţia dispusă de Curtea Constituţională referitoare la dispoziţiile Legii Educaţiei nr. 1/2011. Decizia a fost pronunţată ca urmare a soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate formulată în dosarul nr. 33184/299/2018, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Având în vedere faptul că deciziile CCR sunt obligatorii erga omnes pentru viitor, Ministerul Educaţiei se va conforma deciziei atât în spiritul, cât şi în litera considerentelor cuprinse în aceasta”, a transmis, vineri, Ministerul Educaţiei.
De asemenea, ministerul de resort subliniază că nu au alte date cu privire la conținutul Deciziei emise de CCR. În acest sens, oficialii instituției așteaptă ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial, după care se vor lua măsurile necesare.
„Conform art. 147 din Constituţie, Decizia CCR este obligatorie şi trebuie pusă în aplicare în termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României. Prin urmare, la acest moment, neavând alte date, cu excepţia celor din spaţiul public, Ministerul Educaţiei nu poate întreprinde niciun demers, urmând ca după publicarea în Monitorul Oficial să fie întreprinse toate demersurile legale care se impun”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.
Totul a plecat de la sesizarea unui părinte din 2019, prin care s-a raportat faptul că Ministerul Educației a exclus elevii din instituțiile de învățământ private și școlile confesionale de pe lista beneficiarilor de burse școlare, potrivit edupedu.ro.
Dosarul deschis în 2019 a fost format la sesizarea unui părinte al cărui copil a participat la o competiție sportivă la care a luat locul I, iar Legea veche a educației, nr. 1/2011 prevedea burse de excelență doar pentru școlile de stat.
În acest sens, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au admins sesizarea. Consideră că sintagma care limita bursele la elevii din învățământul preuniversitar de stat, excluzându-i pe elevii din învățământul privat și confesional, este neconstituțională.
CCR a anunțat faptul că „admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma «de stat» din cuprinsul dispozițiilor art.82 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011, anterior modificării prin art.I pct.3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.69/2022 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi prorogarea unor termene”, se arată într-un comunicat de presă.
Legea educației nr 198/2023, promovată de Ligia Deca, spune că elevii din școlile particulare și confesionale beneficiază doar de bursele de excelență olimpică, de bursele sociale și de bursele tehnologice, nu și de bursele de merit și de bursele de reziliență. CCR susține că s-a creat o „descriminare nejustificată”.
Curtea Constituțională „a reținut că sintagma «de stat» din cuprinsul dispozițiilor art.82 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011 permite acordarea bursei de performanță doar cu privire la elevii înscriși în sistemul de învățământ preuniversitar de stat, creându-se astfel o discriminare nejustificată în mod obiectiv și rezonabil a elevilor ce urmează cursurile în cadrul sistemului de învățământ particular sau confesional, discriminare contrară art.16 alin.(1) raportat la art.32 și art.49 din Constituție”, se adaugă în comunicat, potrivit sursei citate.
Se precizează clar, în noua lege a educației privind bursele școlare, faptul că: „Elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitare de stat obligatoriu beneficiază de burse”.
Cuantumul minim pentru bursa de merit este 450 de lei/lună, pentru bursa socială 300 de lei/lună, pentru bursa tehnologică 300 de lei/lună și pentru bursa de reziliență 300 de lei/lună.
Se poate observa cum și în legea veche s-a folosit aceeași sintagmă de „învățământ preuniversitar de stat”: „Elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse de performanță, de burse de merit, de burse de studiu și de burse de ajutor social”, se arată în legea educației nr. 1/2011.