News

Ministerul Educației a uitat de promisiunea cataloagelor electronice. Unele școli și le-au creat singure

Ministerul Educației propune din nou introducerea catalogului electronic în școli, un demers despre care se vorbește din 2018. Unele școli deja și le-au creat singure.
31.05.2022 | 00:09
Ministerul Educatiei a uitat de promisiunea cataloagelor electronice Unele scoli si leau creat singure
Sute de școli și-au creat singure cataloage electronice. Sursa foto: Stirile Protv
ADVERTISEMENT

Deși reprezentanții Ministerul Educației se gândesc din nou să introducă, din toamnă, catalogul electronic, unele școli au luat-o înaintea autorităților referitor la acest demers, adus în discuție încă din 2018.

Catalogul electronic funcționează deja în peste 200 de școli. Poate fi accesat și de părinți

Conform ziare.com deja în peste 248 de unități de învățământ, din peste 37 de județe se utilizează în prezent catalogul digital. Cadrele didactice pot trece note sau absențe atât prin intermediul unui laptop, tabletă cât și prin telefon.

ADVERTISEMENT

Mai mult, catalogul electronic poate fi accesat și de către părinți. Aceștia sunt notificați prin e-mail despre notele copiilor lor sau absențe.

Conform unui document obținut de edupedu.ro catalogul electronic s-ar afla printre noile reguli din învățământ pe care le are în vedere Ministerul Educației, pentru anul școlar 2022-2023.

ADVERTISEMENT

Însă, un astfel de proces de digitalizare ar fi pe jumătate realizat. Asta deoarece, la final de an, școlile sunt obligate să-l tipărească.

Catalogul digital, o promisiune făcută încă din 2018 de Ministerul Educației

Totodată, încă din 2018 s-a discutat despre un catalog online. În 2019 a fost anunțat din nou, ca un proiect finanțat din fonduri europene, în cadrul unei ceremonii, la care a luat parte fostul ministru al educației, Daniel Breaz.

ADVERTISEMENT

Proiectul a rămas în continuare blocat până în 2020, când un alt fost ministru, Monica Anisie, reamintea de un astfel de demers și-l promitea pentru anul 2020-2021. Așa se face că și acum este la stadiul de implementare, dar inclus în PNRR de această dată.

”Alt proiect pe care n-am avut capacitatea să-l gestionăm cum se cuvine – catalogul electronic – este vorba de un instrument fără de care orice dezvoltare digitală sustenabilă nu poate fi concepută.

ADVERTISEMENT

Până acum, deși contractul a fost semnat în 2019, nu s-a reușit nici măcar demararea licitației, darămite încheierea contractului de peste 40 de milioane de euro, care, pe baza unei slabe capacități administrative, nu a putut nici măcar să fie demarat.

Este un semnal de alarmă major pentru sumele pe care le avem la dispoziție prin PNRR. (…) Lucrurile trebuie să se deruleze cu o viteză mult mai mare pentru că acel ministru al Educației care nu va reuși să valorifice această oportunitate nu va mai avea la dispoziție nici măcar scuza pe care toți miniștrii Educației au avut-o până acum – nu am avut resurse”, a spus actualul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT
Tags: