News
notix pixel id

Ministerul Educației, dat în judecată de o asociație de elevi! Mărul discordiei, media de la Evaluarea Națională

05.09.2019 | 20:16
Ministerul Educației, dat în judecată de o asociație de elevi! Mărul discordiei, media de la Evaluarea Națională
Ministerul Educației, dat în judecată de o asociație a elevilor. Sursa foto: digi24.ro

Continuă scandalul pe tema modificărilor adoptate de Ministerul Educației privind examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. Mai concret, Asociația Elevilor din Constanța a anunțat că va acționa în instanță instituția condusă pentru moment de Daniel Breaz, mărul discordiei fiind ordinul care le interzice elevilor cu media de admitere mai mică de 5 să intre la liceu.

Asociația Elevilor din Constanța dă în judecată Ministerul Educației

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) va chema Ministerul Educației Naționale în judecată pentru anularea în parte a Ordinului ministrului educației naționale nr. 4948/2019 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021, pentru obligarea elevilor ce au obținut media de admitere sub nota 5 să urmeze învățământul profesional. În perspectiva adaptării sistemului educațional românesc la standardele secolului XXI și la cele europene, traseul educațional pe care fiecare elev îl urmează ar trebui să fie ales de către acesta, luând în considerare interesele și aptitudinile pe care le are”, se arată într-un comunicat al AEC, dat publicității în cursul zilei de joi.

Potrivit reprezentanților asociației, faptul că un elev nu a putut obține media minimă pentru a ajunge la liceu nu garantează că are competențele necesare învățământului profesional, ci, din contră, rezultatul slab poate fi consecința unei pregătiri precare a  cadrelor didactice, cât și a condițiilor socio-economice pe care o are familia.

Asociația Elelevilor din Constanța. Sursa foto: adevarul.ro
Asociația Elelevilor din Constanța. Sursa foto: adevarul.ro

Elevii care obțin o medie mai mică de cinci sunt obligați să se orienteze către școlile profesionale

Este de la sine înțeles că nu putem avea aceleași pretenții de la un elev care trăiește într-o familie cu condiție materială moderată, comparativ cu unul dintr-o familie cu condiție materială deficitară. La fel, există discrepanțe între mediul urban și rural, mai ales în ceea ce privește nivelul de pregătire al cadrelor didactice, cei mai mulți profesori cu gradul I aflându-se în liceele „de top” din mediul urban, în timp ce profesorii debutanți ajung, de regulă, în școlile din mediul rural.

Dacă un elev are potențialul să ajungă un bun doctor, acesta poate fi irosit dacă statul nu a fost în stare să îi asigure condițiile necesare pentru a îl exploata. Ca urmare, dacă un elev obține media 5.00 la admitere, asta nu denotă din start că el nu este potrivit pentru învățământul teoretic”, a precizat Andrei-Mihai Tănase, președintele AEC.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri