News

Ministerul Educației lămurește controversa legată de ”sala de detenție”. Ce vor păți, de fapt, elevii care deranjează orele

Într-un comunicat emis joi, 13 iunie, Ministerul Educației clarifică o controversă apărută în spațiul public legată de ”sala de detenție”.
13.06.2024 | 11:20
Ministerul Educatiei lamureste controversa legata de sala de detentie Ce vor pati de fapt elevii care deranjeaza orele
Ministerul Educației, explicații privind posibiltatea ca elevii care deranjează orele să ajungă în ”sala de detenție”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În urmă cu 24 de ore, în spațiul public a apărut o informație conform căreia elevii din România care deranjează orele ar putea ajunge în ”sala de detenție”. Ministerul Educației explică ce vor păți, de fapt, acești tineri.

Ministerul Educației, explicații privind posibiltatea ca elevii care deranjează orele să ajungă în ”sala de detenție”

La mijlocul acestei săptămâni, Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică două proiecte – Regulamentul de organizare şi funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) şi Statutul elevului.

ADVERTISEMENT

În Statutul elevului se precizează, într-un articol, că elevii care perturbă orele ar putea fi reținuți într-o sală, sub supravegherea unui profesor, unde să citească sau să rezolve fișe de lucru. În media s-a scris de o așa-numită ”sală de detenție”.

Joi, Ministerul Educației a reacționat pe acest subiect. Forul condus de Ligia Deca spune că nu a precizat nicăieri în proiect despre ”săli de detenție”. Oficialii guvernamentali consideră ”eronată” folosirea acestui termen și explică ce vor păți, de fapt, elevii care deranjează orele.

ADVERTISEMENT

”Având în vedere folosirea eronată, în spațiul public, a sintagmei ‘sală de detenție’, cu referire la una dintre prevederile proiectului de Statut al elevului, vă comunicăm că sintagma respectivă nu se regăsește în cuprinsul documentului și este o asociere cu un concept care, în proiectul propus de Ministerul Educației, are alt scop”, a transmis joi Ministerul Educației.

Ministerul mai spune că ”pentru o informare corectă redăm conținutul integral al articolului din documentul supus consultării publice:

ADVERTISEMENT

În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc.

În acest caz va fi informat, în scris, părintele/ tutorele/reprezentantul legal al elevului”, se arată în Statutul Elevului, pus în dezbatere publică în urmă cu 24 de ore.

ADVERTISEMENT

Telefoanele mobile ar putea fi interzise

Tot la Statutul elevului, mai există o serie de reglementări sau modificări care vizează menţinerea interdicţiei în privinţa folosirii, de către elevi, a telefoanelor mobile ori a altor echipamente de comunicaţii electronice, în timpul orelor de curs, cu excepţia utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic.

La articolul 15 se spune că ”nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice,...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi torențiale și grindină
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink