News

Ministerul Educației a convins CSNU să lase elevii la școală în scenariul roșu. Update

05.03.2021 | 20:47
Ministerul Educatiei a convins CSNU sa lase elevii la scoala in scenariul rosu Update
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a decis să facă o solicitare către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) pentru a permite elevilor din clasele terminale să meargă fizic la cursuri chiar și în localitățile care sunt deja în scenariu roșu.

UPDATE, 20.50 / CNSU i-a răspuns oficial lui Sorin Cîmpeanu și a admis ca elevii din anii terminali să meargă la școală în scenariul roșu, dar doar în scenariul în care rata de infectare e maximum 6 (față de 3 cât era în prezent).

ADVERTISEMENT

Ministrul Sorin Cîmpeanu crede că elevii trebuie să meargă la școală indiferent de situația epidemică, pentru că examenele naționale (Bacalaureat și Evaluare Națională) sunt extrem de importante.

Bucureștiul va intra de luni în scenariul roșu, însă Cîmpeanu speră ca cei 15.000 de elevi din clasele terminale să fie lăsați să meargă la școală.

ADVERTISEMENT

Copiii din clasele terminale, la școală chiar și în scenariu roșu

Ministerul Educaţiei, având în vedere importanţa examenelor naţionale – Bacalaureat şi Evaluare Naţională – pentru viitorul oricărui tânăr şi pentru viitorul acestui stat, va face direct către CNSU o solicitare de modificare a scenariilor după care vor funcţiona şcolile în aşa fel încât şcolile cuprinse în localităţile care sunt deja în scenariul roşu conform evoluţiei ratei de infectare să poată permite elevilor din clasele terminale să meargă cu prezenţă fizică în şcoli. Este deja elaborată şi va fi transmisă CNSU în următoarele minute. Ministerul transmite solicitare către CNSU. CNSU este îndreptăţit să ia o decizie asupra acestei solicită”, a precizat Cîmpeanu, la Antena 3.

Cîmpeanu a vorbit despre principiul „școlile se închid ultimele și se deschid primele”, principiu pe care îl susține. “Este vorba despre o rată de infectare, din păcate, peste 3 la mie, dar este 3,05. Dacă am lua în considerare la populaţia reală a Bucureştiului şi nu la cea cuprinsă în statistici probabil că am fi uşor sub 3. Asta este o consideraţie secundară”, a adăugat ministrul.

ADVERTISEMENT

În consecință, Ministerul Educației va face toate demersurile ca elevii din clasele terminale să meargă la școală chiar în scenariul roșu. “Ministerul Educaţiei va susţine importanţa educaţiei pentru copii, pentru viitorul acestei ţări. Ministerul Educaţiei va susţine prioritizarea reglementărilor din domeniul educaţiei atâta vreme cât educaţia stă la baza securităţii unui popor, a prosperităţii, sănătăţii unui popor. Ministerul Educaţiei va face toate demersurile în aşa fel încât fâşia îngustă între dreptul la educaţie şi dreptul la sănătate (…) să nu se transforme într-o falie. Ministerul Educaţiei va face toate demersurile care îi stau în limitele de competenţă pentru ca elevii să poată beneficia de maximum de pregătire posibilă în vederea susţinerii examenelor naţionale. De asemenea, va face eforturi şi pentru susţinerea activităţii remediale pentru elevii celorlalte clase care nu vor susţine anul acesta examenele naţionale”, a completat Cîmpeanu.

Conform ministrului Cîmpeanu, în București (intrat în scenariul roșu) s-ar vorbi despre 15.000 de elevi care să meargă la școală, o cifră care nu ar putea să crească semnificativ rata de infectare.

ADVERTISEMENT