News

Elevii s-ar putea testa acasă înainte de a merge la școală? Ministerul Educației cere clarificări în acest sens

Ministerul Educației întreabă Ministerul Sănătății dacă elevii se pot testa acasă, pe bază de salivă, în prezența părinților lor, înainte de a merge la ore.
15.11.2021 | 19:30
Elevii sar putea testa acasa inainte de a merge la scoala Ministerul Educatiei cere clarificari in acest sens
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației solicită clarificări Ministerul Sănătății în privința procedurii de testare antigen a elevilor pe bază de salivă. Una dintre clarificări face referire la faptul ca testarea de acest tip să fie făcută de către părinți copiilor lor, acasă, înainte ca cei mici să se deplaseze la școală.

De asemenea, Ministerul Educației întreabă dacă este nevoie de acordul părinților pentru ca elevii să fie testați la școală și dacă procedura se aplică și preșcolarilor, adică celor aflați la grădiniță.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu: ”CNSU a abilitat Ministerul Sanatatii sa elaboreze procedura de testare”

”Ministerul Educaţiei a solicitat Ministerului Sănătăţii clarificări referitoare la Instrucţiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 a elevilor în unităţile de învăţământ.

Având în vedere colaborarea cu Ministerul Sănătăţii în gestionarea situaţiei epidemiologice existente la nivel naţional pentru desfăşurarea cursurilor şcolare în condiţii de siguranţă epidemiologică, dar şi instrucţiunea emisă de acest minister cu privire la administrarea testelor pe bază de salivă şi, fiind vorba de elevi, inclusiv cu vârste mici, Ministerul Educaţiei a solicitat precizări (…)”, conform unui anunț al Ministerul Educaţiei.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Sorin Cîmpeanu a explicat de ce instituția pe care o conduce cere lămuriri Ministerului Sănătății.

”Ministerul Educaţiei organizează şi conduce sistemul naţional de educaţie, dar competențele în gestionarea situației epidemiologice existente la nivel național pentru desfășurarea cursurilor școlare în condiții de siguranță epidemiologică sunt exercitate cu suportul Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

CNSU a abilitat Ministerul Sanatatii sa elaboreze procedura de testare. Ministerul Sănătății are în atribuții participarea la limitarea efectelor apărute în urma epidemiilor, în domeniul său de competenţă.

Cadrul legal din starea de alertă a stabilit clar atributiile Ministerului Educației și Ministerului Sanatatii. Evident aceasta procedura de testare are un continut care intra in domeniul de competenta al Ministerului Sanatatii.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Ministerul Educației face diligențele necesare pentru a clarifica orice nelămuriri cu privire la interpretarea și aplicarea acestei instrucțiuni, motiv pentru care am și solicitat precizări de la autoritatea emitentă”, a comunicat Sorin Cîmpeanu pe grupul de presă al Ministerului Educației.

Ministerul Educației solicită clarificări și de la INSP

După ce Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a comunicat neoficial faptul că nu a fost consultat pentru a se deschide școlile, cu prezență fizică, în funție de pragul de vaccinare de 60%, Ministerul Educației solicită un punct de vedere oficial în acest sens.

”De asemenea, având în vedere precizarea publică a INSP cu privire la lipsa unei opinii oficiale referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul personalului fiecărei unități de învățământ preuniversitar din România, Ministerul Educației a transmis INSP rugămintea de a exprima oficial opinia cu privire la acest criteriu asumat în Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică”, a mai transmis instituția.

Totodată, Ministerul Educației vrea să afle și un termen de livrare către unitățile de învățământ a testelor antigen pe bază de salivă.

”Ministerul Educației a solicitat autorităților responsabile cu achiziția și distribuirea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe, date și informații cu privire la termenele de livrare pentru testele ce urmează a fi administrate preșcolarilor, elevilor și tuturor categoriilor de personal”, a mai precizat ministerul.

Testarea pe bază de salivă a elevilor la școală a stârnit mai multe controverse. Profesorii s-au arătat nemulțumiți de faptul că ei au fost abilitați inițial să facă acest lucru. Săptămâna viitoare ar putea ajunge primele teste pe bază de salivă în unitățile de învățământ.

ADVERTISEMENT