News

Ministerul Energiei vrea să vândă o parte din OMV Petrom către salariații mai vechi. Despre ce procent e vorba

Ministerul Energiei vrea să vândă salariaților mai vechi o parte din compania OMV Petrom. Instituția a publicat o hotărâre de Guvern care prevede acest lucru.
03.06.2022 | 23:15
Ministerul Energiei vrea sa vanda o parte din OMV Petrom catre salariatii mai vechi Despre ce procent e vorba
Cat vrea sa vanda Ministerul Energiei din OMV Petrom. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Energiei vrea să vândă 1% din OMV Petrom către salariații mai vechi. Sunt vizați angajații care dispuneau de un contract individual de muncă, din 23 iulie 2004.

Ministerul Energiei vrea să vândă salariaților mai vechi 1% din OMV Petrom

Ministerul Energiei a făcut public un proiect de hotărâre de guvern în care se menționează vânzarea unui pache de acţiuni ce reprezită 1% din capitalul social al OMV Petrom, deținut de statul român, cu prețul de 0,215 lei/acţiune.

ADVERTISEMENT

”Vânzarea acţiunilor se realizează la acelaşi preţ/acţiune cu care acţiunile emise de societate s-au vândut către investitorul strategic OMV AKTIENGESELLSCHAFT Austria, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 0,0525 Euro conform hotărârii Adunării Generale Extraordinare a S.C. ”Petrom” – S.A. Bucureşti din 14.09.2004, publicată în Monitorul Oficial, Partea a IV-a la data de 28.09.2004, respectiv la preţul de 0,2158 lei/acţiune”, se arată în proiectul de HG.

Acțiunile OMV Petrom, cotate vineri la BVB, la o,46 lei/acţiune

Totul se întâmplă în contextul în care OMV Petrom avea acțiunile cotate vineri la BVB, la o,46 lei/acţiune.

ADVERTISEMENT

Totodată, proiectul prevede aplicarea unei decizii din 2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, din dosarul nr. 1442/2/2015.

Prin hotărârea de atunci, Guvernul României a adoptat, în mod obligatoriu, o hotărâre prin care s-au vândut acțiuni din OMV Petrom până la o limită de 8% din capitalul social.

ADVERTISEMENT

În prezent, Ministerul Energiei propune ca din OMV Petrom să fie vândute anagajaților menționați 382.103.818 acţiuni nominative, dar și dematerializate.

Implementarea proiectului ar avea ca efect o diminuare a sumelor din bugetul național.

”Implementarea proiectului de act normativ va avea o serie de efecte economice, bugetare și sociale, dintre care menționăm:

ADVERTISEMENT

– diminuarea, pe termen nelimitat, a sumelor vărsate la bugetul statului cu titlu de dividende, proporțional cu pachetul de acțiuni care va face obiectul vânzării și încasarea pe termen scurt și mediu a unor sume reprezentând contravaloarea acțiunilor vândute;

– un efect bugetar secundar este cel generat de limitarea perioadei de aplicare a penalităților calculate pe zi de întârziere prin adoptarea actului normativ;

-diluarea unor drepturi corespunzătoare calității de acționar a statului român, prin Ministerul Energiei;

-din perspectivă socială, prin adoptarea actului normativ și finalizarea procesului de vânzare a pachetului de acțiuni, se pune în aplicare voința legiuitorului, care a instituit în favoarea salariaților un drept de cumpărare de acțiuni;

-din punct de vedere legislativ, precizăm că prin adoptarea hotărârii de Guvern, se pun în aplicare prevederile art.I, IV și V din O.G. 55/2003”, mai este menționat în proiect.

ADVERTISEMENT