News

Ministerul Finanțelor, favor pentru Biserici. Preoții scapă de declarația anuală a impozitului pe profit

20.08.2019 | 17:17
Ministerul Finantelor favor pentru Biserici Preotii scapa de declaratia anuala a impozitului pe profit
Ministerul Finanțelor vrea să scutească biserica de depunerea declarației de impozit pe profit *foto: hepta.ro

Noi beneficii pentru biserică din partea guvenului. Astfel, lăcașele de cult care obțin venituri pe care ulterior le folosesc pentru funcționare, reparații, sau învățământ nu mai trebuie să depună declarația anuală de impozit pe profit. Practic, guvernul vrea ca biserica să scape de plata acestei obligații fiscale. Măsura face parte dintr-un proiect de ordonanță inițiat de curând de Ministerul Finanțelor care caută să modifice Codul Fiscal și care așteaptă să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a fi publicat.

Ministrul Finanțelor vrea să permită Bisericii să nu mai depună declarația de impozit pe profit

În proiect stă scris faptul că scutirea se va aplica numai dacă „veniturile obținute sunt utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţii de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase”, arată avocatnet.ro.

În prezent scutirea de impozit pentru venituri folosite în respectivele scopuri sunt oricum scutite, doar că bisericile tot sunt obligate să depună anual, până pe 25 martie, formularul 101, cunoscut drept declarația de impozit pe profit.

Ministerul Finanțelor vrea să scutească biserica de depunerea declarației de impozit pe profit
Ministerul Finanțelor vrea să scutească biserica de depunerea declarației de impozit pe profit *foto: anaf

De ce sunt scutite bisericile de la declarația anuală a impozitului pe profit

Autoritățile susțin că vor ca bisericile să nu se mai sinchisească cu această delarație pentru a le scuti de cheltuielile suplimentare:

„Aceste entități se confruntă cu costuri administrative și de conformare împovărătoare, care erodează substanța veniturilor destinate exclusiv activităților/acţiunilor legate de cult sau nonprofit și care obstrucționează, astfel, efectuarea respectivelor activități care deservesc comunitățile de credincioși. În scopul susținerii unităților locale de cult, se propune încadrarea acestora în categoria persoanelor juridice române care nu intră sub incidenţa prevederilor titlului II «Impozitul pe profit» din Codul fiscal, măsură care are ca efect principal nedepunerea declarației anuale de impozit pe profit de către aceste entități”, se explică în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.