Ministerul german de Externe a transmis că „dezinformarea rusă înfluențează alegerile prezidențiale din România” și că „Vladimir Putin vrea să ne divizeze şi să submineze unitatea din interiorul UE şi NATO”.
Ministerul german de Externe a reacționat după ce autorităție române au declasificat informațiile prezentate de SRI, SIE și MAI la ședința CSAT din 28 noiembrie, despre finanțarea campaniei lui Călin Georgescu și implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne.
Ministerul german de Externe a transmis că Rusia urmărește prin aceste activități hibride să destabilizeze coeziunea Uniunii Europene și a NATO. „Rapoartele autorităţilor române, că dezinformarea rusă influenţează alegerile prezidenţiale din România, arată: Putin vrea să ne divizeze şi să submineze unitatea din interiorul UE şi NATO. Dar Europa rămâne unită. Împreună, ne vom apăra democraţiile de ameninţări hibride”, a transmis ministerul pe contul X.
De partea sa, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, joi, că i-a informat pe aliații României de ingerințele externe în campania electorală din România. Rapoartele declasificate arată o interferență externă fără precedent și semnificativă, îndreptată împotriva instituțiilor și proceselor democratice. Aceste acțiuni fac parte dintr-o încercare continuă si persistenta de a submina angajamentul ferm al României față de valorile euroatlantice și față de apartenența noastră la UE și NATO.
Autoritățile române investighează această tentativă de influențare, care este în desfășurare. Ne-am informat aliații cu privire la această încercare de interferență externă și vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”, se arată în comunicatul MAE.
Anterior, Matthew Miller, purtător de Cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a transmis o declarație în care afirmă că a urmărit alegerile din România și este alegerea românilor pe cine vor vota duminică iar „Statele Unite nu interferează cu această alegere sau cu acest proces”.
Matthew Miller și-a exprimat însă îngrijorarea cu privire la documentele declasificate de autoritățile române, avertizând cu privire la consecințele cu care s-ar confrunta România dacă și-ar schimba drumul pro-european și pro-atlantic.
„Suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România. Informațiile menționate în raport ar trebui să fie pe deplin investigate pentru a asigura integritatea procesului electoral din România.
Statele Unite apreciază contribuțiile României ca aliat puternic în NATO și partener în Uniunea Europeană. Progresul României de ancorare în comunitatea transatlantică, câștigat cu greu, nu poate fi întors de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale.
Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securității, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”, se arată în mesajul lui Matthew Miller.