News

Ministerul Justiției introduce noi pensii speciale, deși Uniunea Europeană cere eliminarea lor. Proiectul a fost adoptat. Update

Ministerul Justiției a decis să introducă o nouă categorie de pensii speciale noi, în condițiile în care Uniunea Europeană cere eliminarea lor.
22.02.2023 | 20:34
Ministerul Justitiei introduce noi pensii speciale desi Uniunea Europeana cere eliminarea lor Proiectul a fost adoptat Update
Ministrul Predoiu pregătește noi pensii speciale. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
22-02-2023
18:38

Guvernul Ciucă a adoptat pensiile speciale

Guvernul Ciucă a decis să adopte proiectul de lege care modifică cuantumul pensiei de serviciu pentru personalul auxiliar din instanțele judecătorești.

Concret, proiectul nu va intra acum în vigoare pentru că trebuie să fie adoptat de Parlament și promulgat de președinte. Cu toate acestea prevederile se aplică pentru o categorie largă de angajați ai Ministerului Justiției.

Pe această listă sunt trecuți de asemenea și ”grefierii, grefierii judiciari, grefierii de ședință și grefierii principali, specialiștii IT, specialiștii criminaliști și tehnicienii criminaliști, experţii criminalişti şi asistenţii criminalişti, secretarii-dactilografi laborator expertize criminalistice, fostul personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea, al fostelor notariate de stat, precum şi al fostelor arbitraje de stat sau departamentale şi care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de o categorie de pensie din sistemul public de pensii, executorii judecătoreşti, pensionaţi anterior intrării în vigoare a Legii”.

Concret, liberalul Cătălin Predoiu a decis să acorde pensii speciale grefierilor și specialiștilor IT din cadrul instanțelor judecătorești și prachetelor de pe lângă acestea. Asta, în plin proces de negociere cu Uniunea Europeană privind eliminarea lor.

Ministerul Justiției pregătește noi pensii speciale

Guvernul a propus proiectul lui Predoiu pe ordinea de zi a ședinței de miercuri. ”PROIECT DE LEGE privind statutul grefierilor şi al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice”, se arată pe site-ul oficial al guvernului.

ADVERTISEMENT

Potrivit Stiripesurse, grefierii se vor putea pensiona cu 5 ani mai devreme, la 60 de ani, după care vor beneficia de o serie de drepturi suplimentare, precum sporul de vechime, concediu suplimentar sau pensie de urmaș.

Interesant, Ministerul Muncii condus de Marius Budăi a trimis o adresă specială Ministerului Justiției prin care a atenționat că nu e de acord cu proiectul. ”Potrivit proiectului pregătit, grefierii pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare”, se arată în document.

ADVERTISEMENT

Conform proiectului vor beneficia de aceste pensii speciale următoarele categorii de angjați: ”a) grefieri judiciari, grefieri de ședință și grefieri principali; b) grefieri; c) specialiști IT, specialiști criminaliști și tehnicieni criminaliști. Totodată, vor putea beneficia și următorii angajați: (1) Personalul de specialitate criminalistică este format din experţi criminalişti şi asistenţi criminalişti.

(2) Personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică este format din tehnicieni criminalişti şi secretari-dactilografi laborator expertize criminalistice. (3) Personalul prevăzut la alin. (1) și alin. (2) funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice şi al laboratoarelor interjudeţene de expertize criminalistice, denumite în continuare INEC, organizate potrivit legii”.

ADVERTISEMENT

”Persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a), b) și c) și art. 3 se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au avut o altă ocupaţie.

În acest caz, pensia de serviciu este egală cu 65% din baza de calcul stabilită prin raportare la personalul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit.a), b) şi c) şi art.3 în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime, grad sau treaptă, nivel al instanţei, parchetului sau INEC şi condiţii de muncă. De prevederile alin. (5) pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţie din motive neimputabile acestora”, se mai arată în proiect.

ADVERTISEMENT

Totodată, grefierii vor beneficia anual de un concediu de odihnă plătit de 35 de zile lucrătoare, cu cinci mai mult față de cele 30 de zile din prezent. Mai mult, personalul va beneficia de decontarea cheltuielilor de cazare la hoteluri până la 3 stele inclusiv.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut...
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut drepturile de televizare
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a...
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a străpuns urechea dreaptă: "Am auzit un şuierat, împuşcături"
Irinel Columbeanu, descris în șase cuvinte de fiica lui! Ce a spus a...
Irinel Columbeanu, descris în șase cuvinte de fiica lui! Ce a spus a spus Irina despre fostul milionar, ajuns falit și în azil
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Cel mai mare eșec din viața lui Hagi. Un divorț uluitor
Cel mai mare eșec din viața lui Hagi. Un divorț uluitor
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul...
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul după ea / GALERIE FOTO
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de...
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de chibrit pentru a rezolva ecuația