News

Ministerul Justiției propune un prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Premierul Nicolae Ciucă susține decizia. Update

Ministerul Justiție propune un prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu. Marcel Ciolacu și Rareș Bogdan, declarații privind ”noua OUG 13”.
29.03.2023 | 22:52
Ministerul Justitiei propune un prag de 9000 de lei pentru abuzul in serviciu Premierul Nicolae Ciuca sustine decizia Update
Ministerul Justiției propune prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Marcel Ciolacu și Rareș Bogdan, reacții pe această temă. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
29-03-2023
19:57

Nicolae Ciucă susține propunerea Ministerului Justiției privind instituirea unui prag de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu

Într-un scurt mesaj postat pe contul său de Facebook, premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri seara că susține propunerea Ministerului Justiției privind instituirea unui prag de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu.

În această seară, am decis să susţinem propunerea Ministerului Justiţiei privind pragul de 9000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu. L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Naţional Liberal, în vederea susţinerii şi adoptării lui“, a scris șeful Executivului pe pagina sa de socializare. 

Ministerul Justiției a anunțat, într-un comunicat, că va propune un prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Decizia vine la câteva ore după ce votul din Senat a înviat practic o prevedere din mult contestata OUG 13 a lui Liviu Dragnea.

Ministerul Justiției susține un prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu

O dorință a lui Liviu Dragnea din 2017 părea să prindă viață în prezent. Miercuri, 29 martie, senatorii PSD, PNL și UDMR au adoptat un proiect de modificare a Codului penal. Acesta instituia un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu.

ADVERTISEMENT

Conform amendamentului, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică undeva la circa 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. De amintit că OUG 13 prevedea un prag valoric de 200.000 de lei.

La câteva ore după votul din Senat care a adus numeroase critici coaliției de guvernământ, Ministerul Justiției anunță un uriaș pas în spate. Într-un comunicat emis miercuri seara, forul condus de Cătălin Predoiu a anunțat că, în dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu, va susține adoptarea unui prag de 9.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei”, se arată în comunicat.

Marcel Ciolacu și Rareș Bogdan, declarații privind ”noua OUG 13”

Măsura Ministerului de Justiție vine la scurt timp după ce preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, solicita instituției să prezinte publico variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu”.

ADVERTISEMENT

”Ministerul Justiţiei trebuie să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu. Să fie în acord cu deciziile Curţii Constituționale. În acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Cu opiniile specialiştilor în drept.

PSD rămâne consecvent şi va vota în Camera Deputaţilor, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniştii din justiţie”, a susţinut Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Tot pe Facebook, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a avut o reacție virulentă pe această temă. Europarlamentarul a încercat să vină cu o explicație pentru adoptarea acestei legi în Senat. Liberalul spune că judecătorii CCR au cerut introducerea unui prag, dar fără să spună cuantumul acestuia.

Rareș Bogdan spunea că PNL nu susține introducerea unui prag pentru abuz în serviciu. El a cerut imperativ deputaților din PNL să corecteze varianta votată în Senat.

”Să ne amintim că CCR, care a blocat de două ori tăierea pensiilor speciale, a stabilit introducerea unui prag, fără să spună cuantumul acestuia. Acest prag poate fi de 5 lei (1 euro), respectând astfel decizia CCR.

Le cer imperativ colegilor din Camera Deputaților să corecteze varianta votată în această dimineață în camera superioară. De la Guvernul României, propunerea legislativă a plecat fără prag, ca să fie lucrurile foarte clare”, a scris liberalul, pe Facebook.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici...
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici măcar o echipă puternică
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La...
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La 26 de ani, Andrei Obreja a studiat în Anglia şi va conduce o comună din Timiş
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel...
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel Boloș
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10...
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10 metri înălțime
Mulți șoferi nu știu și riscă. În cât timp iese alcoolul din organism
Mulți șoferi nu știu și riscă. În cât timp iese alcoolul din organism
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în...
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în fața tuturor - FOTO
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO