News

Ministerul Justiției propune un prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Premierul Nicolae Ciucă susține decizia. Update

Ministerul Justiție propune un prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu. Marcel Ciolacu și Rareș Bogdan, declarații privind ”noua OUG 13”.
29.03.2023 | 22:52
Ministerul Justitiei propune un prag de 9000 de lei pentru abuzul in serviciu Premierul Nicolae Ciuca sustine decizia Update
Ministerul Justiției propune prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Marcel Ciolacu și Rareș Bogdan, reacții pe această temă. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
29-03-2023
19:57

Nicolae Ciucă susține propunerea Ministerului Justiției privind instituirea unui prag de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu

Într-un scurt mesaj postat pe contul său de Facebook, premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri seara că susține propunerea Ministerului Justiției privind instituirea unui prag de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu.

În această seară, am decis să susţinem propunerea Ministerului Justiţiei privind pragul de 9000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu. L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Naţional Liberal, în vederea susţinerii şi adoptării lui“, a scris șeful Executivului pe pagina sa de socializare. 

Ministerul Justiției a anunțat, într-un comunicat, că va propune un prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Decizia vine la câteva ore după ce votul din Senat a înviat practic o prevedere din mult contestata OUG 13 a lui Liviu Dragnea.

Ministerul Justiției susține un prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu

O dorință a lui Liviu Dragnea din 2017 părea să prindă viață în prezent. Miercuri, 29 martie, senatorii PSD, PNL și UDMR au adoptat un proiect de modificare a Codului penal. Acesta instituia un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu.

ADVERTISEMENT

Conform amendamentului, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică undeva la circa 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. De amintit că OUG 13 prevedea un prag valoric de 200.000 de lei.

La câteva ore după votul din Senat care a adus numeroase critici coaliției de guvernământ, Ministerul Justiției anunță un uriaș pas în spate. Într-un comunicat emis miercuri seara, forul condus de Cătălin Predoiu a anunțat că, în dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu, va susține adoptarea unui prag de 9.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei”, se arată în comunicat.

Marcel Ciolacu și Rareș Bogdan, declarații privind ”noua OUG 13”

Măsura Ministerului de Justiție vine la scurt timp după ce preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, solicita instituției să prezinte publico variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu”.

ADVERTISEMENT

”Ministerul Justiţiei trebuie să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu. Să fie în acord cu deciziile Curţii Constituționale. În acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Cu opiniile specialiştilor în drept.

PSD rămâne consecvent şi va vota în Camera Deputaţilor, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniştii din justiţie”, a susţinut Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Tot pe Facebook, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a avut o reacție virulentă pe această temă. Europarlamentarul a încercat să vină cu o explicație pentru adoptarea acestei legi în Senat. Liberalul spune că judecătorii CCR au cerut introducerea unui prag, dar fără să spună cuantumul acestuia.

Rareș Bogdan spunea că PNL nu susține introducerea unui prag pentru abuz în serviciu. El a cerut imperativ deputaților din PNL să corecteze varianta votată în Senat.

”Să ne amintim că CCR, care a blocat de două ori tăierea pensiilor speciale, a stabilit introducerea unui prag, fără să spună cuantumul acestuia. Acest prag poate fi de 5 lei (1 euro), respectând astfel decizia CCR.

Le cer imperativ colegilor din Camera Deputaților să corecteze varianta votată în această dimineață în camera superioară. De la Guvernul României, propunerea legislativă a plecat fără prag, ca să fie lucrurile foarte clare”, a scris liberalul, pe Facebook.

ADVERTISEMENT