News

Ministerul Mediului pornește vânătoarea de gândaci, vii sau morți. Una dintre specii era să ne lase fără autostrada Pitești-Sibiu

Un ordin al Ministrului Mediului autorizează prinderea a 2.700 de gândaci din cinci specii de insecte, „partida de vânătoare” având loc în aceste zile, până la sfârșitul lunii.
27.05.2021 | 17:54
Ministerul Mediului porneste vanatoarea de gandaci vii sau morti Una dintre specii era sa ne lase fara autostrada PitestiSibiu
Tanczos Barna, ministrul Mediului, și insectele cărora le-a pus „gând rău”/ Sursă foto: Facebook, Wikipedia
ADVERTISEMENT

Ordinul ministrului Mediului a fost publicat în Monitorul Oficial, moment din care poate începe goana după gângănii.

Recoltarea exemplarelor este autorizată doar pentru teritoriul județului Vrancea, pentru o scurtă perioadă, ce se va încheia la sfârșitul lunii mai.

ADVERTISEMENT

Una dintre speciile vizate, croitorul cenușiu a fost subiectul unei corespondențe între Comisia Europeană și autoritățile din România, după ce forul de la Bruxelles a avertizat că nu există suficiente garanții că tronsonul de autostradă dintre Sibiu și Pitești nu va afecta habitatul acestei specii.

Gândacii, prinși cu kairomoni și feromoni

Ordinul de ministru enumerează cu meticulozitate numele speciilor de insecte luate în vizor, precum și numărul de exemplare pentru care este permisă recoltarea, atât vii, cât și moarte.

ADVERTISEMENT

Este vorba Rosalia alpina (croitorul fagului), Osmoderma eremita (gândacul pustnic), Morimus funereus (croitorul cenușiu), Cerambyx cerdo (croitorul mare al stejarului) și Lucanus cervus (caradașca).

Capturarea și prelevarea unor exemplare de insecte saproxilice are ca scop monitorizarea populației și se realizează cu capcane entomologice atașate de arbori cu atractanți alimentari (kairomoni) sau cu feromoni specifici speciilor țintă”, a stabilit ministrul.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Agenției pentru Protecția Mediului Vrancea i se cere să întocmească un raport privind modul în care a decurs întreaga operațiune.

Nevoia ca însuși ministrul să dea dezlegare la prinderea gângăniilor este stipulată în legislație, care spune că numai Ministerul Mediului poate autoriza capturarea sau uciderea speciilor protejate. Toate cele cinci specii de insecte sunt încadrate la categoria „vulnerabile”.

ADVERTISEMENT

Proiect UE de conservare a faunei pădurilor

Lăsând gluma la o parte, operațiunea face parte dintr-un program care a obținut finanțare europeană, Life Rosalia, prin care se urmărește conservarea speciilor de insecte saproxilice, adică cele care se hrănesc cu lemnul arborilor bătrâni sau bolnavi.

Aceste insecte au un rol important în lanțul trofic din pădurile României, fiind hrana principală pentru mai multe specii de mamifere și păsări.

Croitorul cenușiu, motiv de zâzanie politică

Una dintre speciile menționate, croitorul cenușiu, a devenit subiect de dispute politice la începutul anului trecut când Răzvan Cuc, ministru al Transporturilor în guvernarea PSD, a anunțat că autostrada Pitești-Sibiu are finanțarea suspendată din cauză că este periclitat în zona Cozia habitatul respectivului gândac.

Se precizează clar că nu vom primi niciun ban, până când nu se răspunde la clarificările cerute de CE. Până la primirea răspunsurilor, finanțarea este suspendată! În această notificare se face vorbire de lucruri halucinante!!! Este vorba de o specie de gândac și unele chestiuni birocratice lipsite de consistentă. Repet Sibiu-Pitești are Acord de Mediu care tratează inclusiv problema acestui gândac!

Acum, după 12-13 luni de la obținerea Acordului de Mediu și după schimbarea ministrului transporturilor (inclusiv a culorii politice a guvernului) Comisia Europeana trece peste avizul favorabil al Consultantului său Jaspers si notifică România că suspendă cererea de finanțare în baza unor observații pe Acordul de Mediu – cam ciudat aș spune!”, scria Cuc pe Facebook în ianuarie 2020.

În replică, Ministerul Fondurilor Europene afirma că nu este vorba de suspendarea finanțării, ci numai de unele clarificări pe care Comisia Europeană pe ceruse.

În data de 23 decembrie 2019, CE a solicitat autorităților naționale informații suplimentare cu privire la proiect. Termenul pentru răspunderea la solicitarea de informații din partea CE este de 2 luni de la primirea scrisorii. (…) Echipele implicate în pregatirea proiectului lucrează la finalizarea răspunsului la solicitarea de informații transmisă de CE, răspuns pe care îl vom transmite în timp util”, preciza Ministerul, într-un comunicat citat de G4Media.

Se pare că obiecțiile Comisiei erau legate de faptul că traseul autostrăzii și cel DN7 erau paralele de-a lungul Văii Oltului creând o barieră dublă pentru speciile protejate din zonă, una dintre ele fiind croitorul cenușiu.

ADVERTISEMENT