News

Ministerul Mediului vrea înarmarea pădurarilor împotriva hoților de lemne! „Acțiunile trebuie să le facă cu armamentul din dotare”

13.04.2021 | 14:53
Ministerul Mediului vrea inarmarea padurarilor impotriva hotilor de lemne Actiunile trebuie sa le faca cu armamentul din dotare
Ministerul Mediului vrea ca pădurarii să plece în patrulare cu arme. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După ce am ajuns o țară record la agresiuni împotriva pădurarilor, Ministerul Mediului vrea neapărat ca aceștia să patruleze înarmați împotriva hoților de lemne! Gelu Puiu, secretar de stat a transmis într-un interviu acordat în exclusivitate site-ului nostru că cei care se ocupă de păduri nu trebuie să mai plece în patrulare fără arme. De multe ori, lipsa armamentului a dus la adevărate tragedii. 

De asemenea, reprezentanul ministerului face un apel către pădurari și le transmite să abordeze cu tact fiecare problemă pe care o întâlnesc în Ocolul Silvic pe care îl îngrijesc.

ADVERTISEMENT

Gelu Puiu le mai spune pădurarilor să facă un pas înapoi atunci când observă că sunt depășiți numeric și să solicite de urgență intervenția jandarmilor și a forțelor de ordine.

Ministerul Mediului vrea înarmarea pădurarilor din țară!

Oficialul MMAP crede că armamentul pe care îl au în prezent pădurarii este suficient. Tot ceea ce au de făcut aceștia este să simtă o limită.

ADVERTISEMENT

„Consider că acțiunile trebuie să le facă cu armamentul din dotare. Armamentul de apărare sau armamentul cu care trebuie să fie dotați pentru că, în afară de riscurile din fond forestier care pot să apară pe fapte de genul acesta, pot să apară și riscuri legate de animale sălbatice, dacă vorbim de râși, lupi, urși, hienă. E mai mult decât nimic atunci când te duci singur în pădure.

Eu cred că viața unui om e mai presus decât a ursului, a unui arbore, a unui orice altceva care este bun, imobil sau ceva. Într-adevăr trebuie să ne ducem, să facem, dar trebuie să avem și tactul de a opri asemenea tactici.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – facebook

Pentru că nu este în regulă să te duci în pădure de unul singur, să nu fi nici înarmat, să fie 2,3, 5 și tu să începi să ai un limbaj, un comportament care să îi ațâțe, să îi înrăiască și mai mult. Când vezi că ești depășit numeric, te retragi, ceri sprijin. Mai ales că acum avem toate mijloacele de a comunica. Nu se evaporă nimic, rămân urmele, nu se descompun în 20 de minute toate aceste aspecte.

Spun că trebuie să-și facă treabă, spun că trebuie să-și apere pădurea pentru că sunt pădurari, dar trebuie să vadă și limita, să o simtă, între a fi viața în pericol și de a apăra respectivul bun”, a zis Gelu Puiu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

România, țara în care pădurarii sunt atacați de hoții de lemne

România este pe primul loc în Europa la capitolul pădurari agresați. Mai mult de atât, șase dintre ei au fost uciși. Ultimii pe listă, Liviu Pop, omorât în luna octombrie a anului trecut după ce a surprins tăietori ilegali de lemne.

Cu doar o lună în urmă, un angajat al Ocolului Silvic Pașcani din cadrul Direcției Silvice Iași a fost găsit mort într-o pădure de pe raza Districtului V Hărmănești.  Acesta a fost ucis cu o lovitură de topor în cap.

Sursa foto – facebook

Conform unui raport ajuns pe masa parlamentarilor europeni, în ultimii doi ani de zile, în România au fost înregistrate sute de ameninţări şi atacuri asupra pădurarilor.

Cazurile de agresiune la adresa personalului silvic din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva s-au menținut la un nivel înalt în ultimii cinci ani, pe fondul întăririi măsurilor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale și preluare în pază a unor păduri private care nu aveau asigurate servicii silvice.

Sute de cazuri în care pădurarii au fost agresați

Până la apariția SUMAL 2.0, au fost înregistrate numai anul trecut zeci cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva care asigură paza fondului forestier administrat.

Concret, s-au înregistrat nu mai puțin de 168 de cazuri, în ultimii cinci ani, în numeroase situații fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.

Sursa foto – hepta.ro

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3.140.000 hectare fond forestier proprietarea publică a statului și asigură servicii silvice pentru circa 1.000.000 hectare fond forestier aflat în alte forme de proprietate.

„În cazuri de genul ăsta ar trebui să se facă ancheta în mod deosebit să vedem dacă și angajatorul a făcut tot ce trebuia să facă vis a vis de dotarea pădurarului, să vedem dacă și pădurarul respectiv a respectat codul deontologic și de etică profesională, dacă au fost cazuri care sunt în sarcina angajatorului sau a pădurarului  sau pur și simplu sunt cazuri care trebuiesc sancționate drastic pentru că acolo avem furturi, înseamnă că avem intenție, avem zonă de infracționalitate, este clar că toate aceste aspecte sunt de condamnat”, a spus Gelu Puiu.

IPJ, Jandarmeria chemate în sprijinul pădurarilor

Ministerul Mediului spune că pădurarii nu trebuie să ezite o clipă și să solicite ajutorul forțelor de ordine de fiecare dată când simt că ceva este în neregulă.

„Acolo unde știu și cunosc că au zone în care activitatea lui ca pădurar poate fi, nu neapărat sabotată, ci mai periculoasă, pentru că este o zonă cu oameni mai recalcitranți, poate că este o zonă în care sărăcia este mai presus de regulile bunului simț, atunci toate acțiunile de patrulare sau ceea ce face, toate acțiunile făcute pentru a estompa furturile de masă să le facă organizat.

Să solicite sprijinul IPJ-ului, jandarmilor, să fie sprijinit de alți colegi din cadrul instituției pentru că un pădurar trebuie să-și cunoască foarte bine zonele cu probleme, zonele de risc. Și atunci dacă va solicita sprijin și vor vedea și cetățenii respectiv care sunt certați cu legea, în momentul acela lucrurile cred că vor dezarma.

Sursa foto – hepta.ro

Aici trebuie să meargă statul și să sprijine acțiunile acestea. Nu am la  ora actuală niciun element din care să-mi reiasă că dacă a fost solicitat IGPR-ul sau inspectoratul de jandarmi să nu se fi prezentat. Nu există chestiunea asta.

Dar și aceste instituții trebuie să cunoască, să știe că avem nevoie de ajutorul lor  iar în cadrul unui Ocol lucrurile trebuie să se cunoască la nivel de entitate în așa fel încât aceste patrulări, că sunt pe timp de noapte, că sunt pe timp de zi să nu le facă singuri când cunosc un asemenea, dacă știu că zona respectivă este cu probleme.

Nu pot să spun că partea de dotări nu ar fi suficientă pentru un pădurar să-și facă serviciul, este suficientă, dar nu am fost nici pe principiul ne a ne înarma împotriva propriului popor”, a mai adăugat Gelu Puiu.

Ce spune Romsilva despre înarmarea pădurarilor

Gheorghe Mihăilescu, director Romsilva nu a stat nici el pe gânduri și a transmis că este conștient de problemele pe care le întâlnesc pădurarii în teren, doar că legea nu a permis mult timp înarmarea pădurarilor.

“Noi ce am făcut? Am dotat pădurarii cu ce ne-a permis legea, uniforme, telefoane mobile, echipament de protecţie. Am avut o dificultate cu armele. Este o problemă care trenează în România de 15 ani”, a spus acesta.

Sursa foto – hepta.ro

Pădurarii au solicitat și ei să fie înarmaţi fie cu puşti, fie cu pistoale mitralieră AKM, mitraliere pe care le-au mai avut în dotare în urmă cu mai mulți ani, fie cu arme cu gloanţe de cauciuc.

În cele din urmă, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede ca toți pădurarii din România să primească arme letale. Personalul silvic poate face acum uz de armă pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, în condiţiile legii.

ADVERTISEMENT