News

Ministerul Muncii anunță acordarea unor noi vouchere, de până la 23 mii de lei. Cui se adresează și ce condiții trebuie îndeplinite

Vouchere pentru persoanele cu dizabilități. Ce condiții trebuie îndeplinite?
02.11.2021 | 20:07
Ministerul Muncii anunta acordarea unor noi vouchere de pana la 23 mii de lei Cui se adreseaza si ce conditii trebuie indeplinite
Ministerul Muncii anunță acordarea unor noi vouchere, de până la 23 mii de lei. Cui se adresează și ce condiții trebuie îndeplinite. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Muncii, prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), a anunțat că vor fi acordate vouchere unei anumite categorii sociale.

Vouchere pentru persoanele cu diazbilități

Este vorba, mai exact, despre persoanele cu dizabilități, iar scopul tichetelor acordate este pentru achiziția de dispozitive și tehnologie asistivă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, produsele care urmează să fie cumpărate trebuie recomandate anterior de medic.

În situația în care acestea sunt mai scumpe decât valoarea voucherului oferit de stat, atunci suma de bani care face diferența va fi suportată de beneficiar.

„Voucherul poate fi folosit și pentru achiziția mai multor produse asistive. Condiția este ca produsele să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces.

ADVERTISEMENT

În cazul în care valoarea produselor este mai mare decât cea a voucherului, diferența este suportată de beneficiar sau de reprezentantul legal al acestuia, după caz”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii din ziua de marți.

Ce valoare au aceste vouchere oferite persoanelor cu dizabilități

Suma maximă a acestor vouchere este de 23.000 de lei. Acestea sunt acordate prin proiectul ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, realizat de ANDPDCA în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

ADVERTISEMENT

„Îi încurajez pe cei care aud despre acest proiect să meargă la AJOFM pentru a obține mai multe informații despre posibilitatea obținerii unui voucher pentru achiziționarea unui dispozitiv asistiv, chiar dacă nu au în vedere perspectiva angajării imediate.

Este important să lărgim orizontul celor cărora comunitatea nu le-a oferit suficientă încredere în abilitățile pe care le posedă și să-i sprijinim pentru a se integra mai ușor în societate”, a spus Florica Cherecheș, președinte ANDPDCA.

ADVERTISEMENT

Cine poate obține aceste vouchere

Sunt necesare mai multe condiții pentru a primi aceste vouchere de la stat. Persoana în cauză trebuie să aibă o dizabilitate atestată, trebuie să nu aibă un loc de muncă în prezent, iar ultima condiție face referire la limita de vârstă.

Pot aplica persoanele între 18-65 ani.

Primul pas pentru a obține acest voucher este ca persoana respectivă să se prezinte la AJOFM. Aceasta trebuie să participe la minimum două activități de informare, consiliere, mediere, iar pentru aceastea va fi consiliată acolo.

Dosarul cu documentele necesare trebuie depus la DGASPC, iar apoi ele transmis cererile către ANDPDCA. Voucherele vor fi ridicate de la DGASPC.

ADVERTISEMENT