News
notix pixel id

Ministerul Muncii, clarificări cu privire la legea pensiilor: ”Vârsta de pensionare nu va fi majorată”

Ministerul Muncii transmite noi informații despre schimbarea legii pensiilor, dând asigurări că vârsta de pensionare nu va fi majorată.
27.10.2021 | 21:21
Ministerul Muncii, clarificări cu privire la legea pensiilor: ”Vârsta de pensionare nu va fi majorată”
Ministerul Muncii, noi informații despre legea pensiilor. Sursa foto: Agora.md
ADVERTISEMENT

 ”Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat”, a transmis miercuri Ministerul Muncii, după ce au apărut în spațiul mai multe informații despre reformele în domeniile pensiilor şi salarizării din fonduri publice.

Ministerul Muncii a clarificat că proiectul actual referitor la pensionare este încă în dezbatere parlamentară și oferă posibilitatea, doar celor care doresc, să muncească până la 70 de ani.

Parlamentarii încă dezbat dacă o persoană poate munci până la 70 de ani

”Atragem atenţia că viitoarea lege nu prevede majorarea vârstei de pensionare, iar proiectul la care se face referire în caietul de sarcini este cel care a fost deja aprobat de Guvern, care este în dezbatere în Parlament şi dă posibilitatea rămânerii în activitate până la 70 de ani celor care doresc. (…).

ADVERTISEMENT

Actuala lege a pensiilor publice (Legea nr. 263/2010) prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Acest stagiu va rămâne neschimbat în viitoarea lege”, se precizează în comunicatul citat de Agerpres.

Specialiști ai Ministerului Muncii vor elabora legislația pe subiectele reformei pensiilor şi reformei legii salarizării din fonduri publice.

ADVERTISEMENT

”Cele două legi vor fi elaborate de Ministerul Muncii. Legislaţia care va fi trimisă în Parlament spre dezbatere şi aprobare va fi elaborată de către specialiştii Ministerului Muncii.

Rolul consultanţilor este să pună la dispoziţia echipelor tehnice din minister analize, proiecţii şi ipoteze de lucru care să ajute la elaborarea şi fundamentarea unor proiecte de lege predictibile, echitabile şi sustenabile.

ADVERTISEMENT

Precizăm că sprijinul unor specialişti cu expertiză internaţională, menţionat în caietele de sarcini, a fost înţeles, acceptat şi asumat integral de CE prin PNRR”, mai este precizat în comunicatul de presă.

Caietul de sarcini al legii pensiilor

Din cele comunicate de Ministerul Muncii se deduce că s-au lansat caietele de sarcini pentru obţinerea de expertiză profesională pentru pensii şi salarizare din fonduri publice. Finanţarea va fi decontată în totalitate de PNRR, mai este menționat în comunicat.

ADVERTISEMENT

În caietul de sarcini noua lege a pensiilor o va înlocui pe cea actuală – 127/2019. Se va merge mai departe pe principiul contributivității, dar și al stagiului complet de cotizare. Se vor recalcula și toate dosarele de pensii aflate în plată. Peste 4,9 milioane de români sunt vizați de această recalculare.

Se mai urmărește și o egalizare a vârstei de pensionare pe sexe: bărbat și femei.  Legat de pensionarea anticipată, s-a vehiculat că s-ar putea face după 43 de ani stagiu complet de cotizare, în prezent fiind de 35 de ani sau chiar 25, în funcție de categoriile profesionale. În 2023 legea ar putea fi aplicată.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri