News

Ministerul Sănătății a dat 7 milioane de euro pe 460 de paturi ATI. De ce nu a fost făcut public contractul

15.12.2020 | 12:50
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a achiziționat 460 de paturi ATI noi care au ajuns către aproximativ 100 de spitale din toată țara, iar prețul plătit a fost de 7 milioane de euro, bani împrumutați de România. Paturile au fost cumpărate fără licitație de la firma aflată în posesia denunțătorului Sorinei Pintea.

Contractul a fost făcut cu bani împrumutați de la Banca Mondială și ar fi trebuit să fie public. A fost atribuit de un șef din minister de 32 de ani, specialist în extensii de păr. Beneficiarul este firma Tehnoplus, care a fost exclusă în perioada 2017-2019 din contractele cu Banca Mondială, pentru un caz de dare de mită, conform Libertatea.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății susține că procedura a respectat normele stabilite de Banca Mondială și că ofertele trimise de firme au fost analizate de șase specialiști ATI. Mihai Negrea, fostul șef al Unității de Management a Proiectului Băncii Mondiale a spus că propunerea de atribuire directă ”a venit din partea băncii”.

Ministerul Sănătății a cumpărat 460 de paturi ATI fără licitație

“Aici e o discuție, pentru că, în mod normal, ar trebui publicate, pot fi publicate, dar nu este obligatoriu să fie publicate.

ADVERTISEMENT

Dacă mă întrebați pe mine, eu le-aș publica, dar deciziile astea nu sunt la nivelul UPM-BM, sunt la nivel de minister. Noi facem cereri, în unele cazuri, să se facă sau nu publice contractele”, a declarat Mihai Negrea, conform sursei citate.

Fostul șef al Unității de Management a Proiectului Băncii Mondiale susține că ministerul a preferat “să nu facă mare tam-tam” în jurul acestor achiziții pentru a scoate cel mai bun preț.

ADVERTISEMENT

“Acum s-a așezat piața, dar atunci vorbeam de starea de urgență, cu o penurie de produse. Dacă furnizorii știu că ai bani să faci achiziții, vin presiunile. Ideea e să scoți cel mai bun preț posibil pentru perioada respectivă.

În momentul acela, nu exista aproape nimic. Dacă spui, disperat, că vrei nu știu ce, vorbesc între ei (furnizorii – n.r.) și aranjează prețurile. Ajungeam și noi, ca alte instituții, să cumpărăm ventilatoare cu 50.000 de euro. Pe ce am cumpărat, top de gamă pe terapie avansată, cred că am dat un preț mai mult decât decent”, a adăugat Negrea.

ADVERTISEMENT

Atribuirea directă în valoare de 7 milioane de euro a celor 460 de paturi ATI a fost verificată de specialiști ai Băncii Mondiale care nu au găsit probleme, susține Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT