Ministerul Sănătății a distribuit primele doze gratuite de vaccin antigripal. Când va ajunge a doua tranșă

Bogdan Solomon   
în HotNews
15/09/2020, 15:49
Ministerul Sănătății a distribuit primele doze gratuite de vaccin antigripal. Când va ajunge a doua tranșă
Au fost distribuite primele doze gratuite de vaccin antigripal. Sursa foto: Getty

În cursul zilei de marți, 15 septembrie, Ministerul Sănătății a dat startul campaniei anuale de vaccinare antigripală a cetățenilor. În comunicatul transmis de reprezentanții instituției se precizează, totodată că primele doze gratuite au fost distribuite la nivel național.

Ca de fiecare dată, repartiția lor se va face etapizat, până spre sfârșitul lunii octombrie, iar prioritate vor avea persoanele de peste 65 de ani care suferă de boli cronice, în special respiratorii şi cardiovasculare și metabolice.

În categoria celor care vor fi vaccinați intră, bineînțeles, personalul medical, precum și femeile însărcinate. Campania se derulează în cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare dotate cu paturi.

Ministerul Sănătății distribuie primele doze gratuite de vaccin antigripal. Restul se lasă așteptate

Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, anul acesta am reușit distribuția din timp, fără sincope de aprovizionare, a vaccinului gripal pentru demararea imunizării.

Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin până la 4 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Având în vedere situația epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării.

De asemenea, MS solicită unităților farmaceutice să se aprovizioneze din timp cu vaccin gripal. Mai mult, respectarea regulilor de igienă reprezintă o regulă esențială pentru prevenirea îmbolnăvirilor”,  se arată în comunicatul transmis de reprezentanții instituției.

Când ar trebui să ne vaccinăm

Clinicile din Statele Unite ale Americii obișnuiesc să fure startul și să imunizeze cetățenii încă din primele zile din septembrie, iar metoda s-a dovedit eficientă de-a lungul anilor. Virusurile gripale circulă de obicei de la jumătatea acestei luni până la jumătatea lui octombrie, dar se răspândesc mai mult pe timp de iarnă.

Oamenii tineri, sănătoși, pot să facă o doză în septembrie, iar persoanele în vârstă și alte populații vulnerabile pot începe în octombrie”, a explicat dr. Steve Miller. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a recomandat populației de peste ocean să se vaccineze până la sfârșitul lunii octombrie. O pot face, însă, pe tot parcursul sezonului gripal.

Închide ×